Kakao. Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?

Kakao to superfood, który chroni serce, łagodzi skutki stresu, poprawia humor. Napój robi się z łyżeczki kakao i mleka krowiego lub roślinnego albo wody.

KakaoKakao jest bogate w antyoksydanty
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kakao – kalorie i właściwości

Ze względu na swoje właściwości kakao uznawane jest za superfood. To proszek pozyskiwany ze zmielonych nasion kakaowca. Według Majów i Azteków kakao jest napojem bogów o ponadprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Europa zawdzięcza sprowadzenie kakao Krzysztofowi Kolumbowi.

Jedna łyżka kakao waży około 10 gramów. Odpowiada to mniej więcej 45 kaloriom. Mała, 100-gramowa porcja kakao z niskotłuszczowym mlekiem zawiera 77 kalorii. W sprzedaży dostępne są zarówno produkty zawierające maksymalnie 20 proc. tłuszczu, jak i kakao określane jako niskotłuszczowe.

Kakao jest bogate w antyoksydanty, chroniące organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami. To bogate źródło magnezu, wspomagającego ciśnienie krwi, pracę serca, łagodzące skutki stresu, działające antydepresyjnie, poprawiające pamięć i samopoczucie. Zawiera żelazo, chrom, cynk, potas oraz teobrominę, uznawaną za lek na kaszel. Kakao wspomaga procesy trawienne, zmniejsza apetyt, przeciwdziała kamicy nerkowej i jest cenionym afrodyzjakiem. Powinny go unikać osoby cierpiące na zgagę. Kakao spożywane w nadmiernych ilościach powoduje zaparcia.

Kakao – jak zrobić?

Obróbka termiczna znosi część wartości odżywczych surowego kakao. Zamiast jedzenia czekolady lepiej więc dodawać surowe kakao do owsianek, płatków śniadaniowych, koktajli, jogurtów, posypywać nim desery i makarony na słodko.

Jak zrobić kakao do picia? Do przyrządzenia napoju z kakao dla jednej osoby potrzeba płaskiej łyżeczki kakao oraz szklanki mleka. Można wybierać spośród mleka zwierzęcego i roślinnego. Podczas stosowania diety odchudzającej polecane jest mleko niskotłuszczowe, np. 1,5 proc. Wśród rodzajów mleka roślinnego do kakao doskonale sprawdzą się mleko sojowe (naturalne, waniliowe, czekoladowe), kokosowe, owsiane, migdałowe.

Kakao na wodzie

Kakao na wodzie to zdrowy, dietetyczny napój, którego przygotowanie jest banalnie proste. Kakaowy proszek rozprowadza się w odrobinie zimnej wody. Po zagotowaniu reszty wody dolewa się do niego czekoladową zawiesinę i doprowadza do wrzenia. Używanie cukru i słodzików jest zbędne. Kakao na wodzie dosładza się miodem. Można je dodatkowo doprawić prawdziwą wanilią, cynamonem, kandyzowaną skórką pomarańczy bądź przyprawami korzennymi.

Kakao – polewa czekoladowa

Polewę czekoladową z kakao przyrządza się w rożnych wersjach: z masłem, żelatyną, ze śmietaną. Dodatek kakao nadaje jej głębszy kolor i smak oraz właściwości zdrowotne. Płynna polewa czekoladowa z kakao nadaje się do maczania kawałków surowych owoców. Pasuje do gruszek gotowanych w winie oraz pieczonych jabłek z cynamonem. Jakie ciasta polać polewą z kakao? Sprawdzi się tu większość wypieków: serniki, mazurki, pierniki, ciasta marchewkowe, orzechowe, torty, drożdżówki, pączki, babeczki. Polewa czekoladowa z kakao to również doskonały składnik słodkich naleśników oraz deserów lodowych.

Smak dzieciństwa. Przepis na klasycznego murzynka

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm