Jeśli wino, to białe czy czerwone?

Wino to jeden z najstarszych trunków na świecie. Jego walory smakowe doceniono już w starożytności. Uznawany za ojca medycyny Hipokrates przepisywał je jako lekarstwo swoim pacjentom.

Obraz

/ 12Jeśli wino, to białe czy czerwone?

Obraz
© Thinkstock

Wino to jeden z najstarszych trunków na świecie. Jego walory smakowe doceniono już w starożytności. Uznawany za ojca medycyny Hipokrates przepisywał je jako lekarstwo swoim pacjentom. Dziś wino w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Stanowi nieodłączny element świątecznych kolacji czy romantycznych wieczorów. Czynnikiem, który spowodował zwiększone zainteresowanie właściwościami wina stał się tzw. francuski paradoks. Zauważono bowiem, że Francuzi, pomimo spożywania znacznej ilości szkodliwych dla zdrowia tłuszczów, stosunkowo rzadko zapadają na choroby układu krążenia. Prowadzone badania, pozwoliły przypuszczać, że za taki stan rzeczy odpowiedzialne są po części składniki prozdrowotne obecne w winie.

Karolina Malecka/mmch

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Winogrona - cenne owoce!

Obraz
© Thinkstock

Winogrona to niezwykle wartościowe owoce, obfitują w związki działające pomocniczo w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów. Poza sokami oraz napojami alkoholowymi wykorzystywane są również jako surowiec do produkcji suplementów diety. Do najważniejszych składników winogron charakteryzujących się działaniem prozdrowotnym należą : przeciwutleniacze ( antocyjany, resweratrol) oraz pektyny.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Wróg wolnych rodników

Obraz
© Thinkstock

Przeciwutleniacze chronią przed procesami starzenia oraz rozwojem nowotworów. Wymiatają wolne rodniki, które oddziałują destrukcyjnie na organizm człowieka. Skórki czerwonych winogron są doskonałym źródłem antocyjanów, nadających im charakterystyczną czerwoną barwę. Obecność tych związków nie jest jednak jedynie kwestią pięknego koloru. Antocyjany są składnikiem wspomagającym prawidłowe uszczelnienie naczyń krwionośnych oraz obniżanie lepkości krwi.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12W skórce tkwi sekret

Obraz
© sxc.hu

Resweratrol, podobnie jak antocyjany, w największej ilości występuje w skórkach winogron. Jego pierwotną rolą jest ochrona owoców przed grzybami. Dziś wiadomo już, że resweratrol jest bardzo ważny w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Chroni przed utlenianiem lipidów (tłuszczów), rozszerza naczynia krwionośne i zabezpiecza przed zlepianiem płytek krwi. Wszystkie z wymienionych właściwości działają hamująco na rozwój stanów zapalnych w ścianach tętnic oraz powstawanie zakrzepów.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Obniża poziom cholesterolu

Obraz
© Thinkstock

Pektyny to składnik węglowodanowy, którego organizm człowieka nie potrafi trawić. Zaliczane są do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Oczyszczają organizm z toksyn oraz regulują gospodarkę węglowodanową i obniżają poziom cholesterolu.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Ile zdrowia w lampce wina?

Obraz
© Thinkstock

Czy jednak właściwości owoców są równoznaczne z prozdrowotnym działaniem przyrządzanego z nich trunku? To zależy - w głównej mierze od koloru wina oraz technologii produkcji. Najbogatsze w przeciwutleniacze, w tym szczególnie antocyjany, są wina czerwone. Do ich produkcji wykorzystuje się całe owoce, wraz z pestkami i skórką, czyli elementami o największym stężeniu składników prozdrowotnych. Wina różowe, podczas produkcji których tylko przez krótki okres fermentuje się owoce w całości są znacznie uboższe w cenne składniki.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Białe wino

Obraz
© Thinkstock

Stężenie przeciwutleniaczy w winach białych, produkowanych z soku winogron, bez skórek i pestek, jest z kolei najniższe. Na rynku spotyka się również wina, których nie poddano procesom klarowana i filtracji, są co prawda bardziej mętne, ale za to bogatsze w składniki o działaniu prozdrowotnym.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Jeśli się odchudzasz

Obraz
© Thinkstock

Wino, podobnie jak inne napoje alkoholowe, charakteryzuje się znaczną kalorycznością. Jego wartość energetyczna zależy od ilości dwóch składników: etanolu (alkoholu) oraz węglowodanów (cukrów). Jeden gram etanolu dostarcza 7 kcal, a jeden gram cukru 4 kcal. Ile kalorii dostarcza lampka wina? Wystarczy wykonać proste obliczenie. Przykładowo 100 ml wina o zawartości etanolu 11% i węglowodanów 5 g na 100 ml dostarcza 97kcal (11x7kcal+5x4kcal = 97 kcal).

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

/ 12Unikaj słodkich

Obraz
© Thinkstock

Czy wysoka kaloryczność wina oznacza, że osoby zrzucające zbędne kilogramy powinny z niego zrezygnować? Nie jest to koniecznie, wystarczy zachować umiar oraz decydować się na wina wytrawne. Pod kątem kaloryczności nie ma też większego znaczenia jaki kolor wina wybierzemy. Zarówno wśród win białych jak i czerwonych najwięcej kalorii mają słodkie wina deserowe, z których dbający o linię powinni zrezygnować.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

10 / 12Alkohol tylko w umiarkowanych ilościach!

Obraz
© Thinkstock

Wina zawierają średnio między 10%-18% alkoholu, którego umiarkowane spożycie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Z części prowadzonych badan wynika, że osoby spożywające niewielkie ilości alkoholu były mniej narażone na wystąpienie zawału serca czy cukrzycy. Co ciekawe, bada się również wpływ umiarkowanego spożycia alkoholu na zachowanie prawidłowej gęstości kości.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

11 / 12Na ile można sobie pozwolić?

Obraz
© Thinkstock

Problem z umiarkowanym spożyciem alkoholu jest tylko jeden - na ile można sobie pozwolić, by zamiast negatywnego działania trunek wykazywał to pozytywne? Alkohol może przecież powodować uszkodzenia mózgu, wątroby, stany zapalne trzustki czy nowotwory żołądka. Z części danych wynika, że w przypadku wina umiarowa ilość to około 150 ml dziennie. Pamiętajmy, że w niektórych przypadkach spożywanie alkoholu jest całkowicie zabronione.

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

12 / 12Kiedy nie wolno pić?

Obraz
© Thinkstock

Napoje alkoholowe powinny stanowczo wykluczyć kobiety w ciąży. Znaczne ograniczenie, a nawet eliminacja procentowych trunków jest również wymagana w przypadku leczenia wielu chorób. Warto zatem pamiętać, że prozdrowotne właściwości mają też świeże owoce czy sok produkowany z winogron, które w takim wypadku są dobrą alternatywą.

Karolina Malecka/mmch

Polecamy również:
Bąbelki na wagę złota Bąbelki na wagę złota

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia