Trwa ładowanie...

Jak zrobić piklowane warzywa?

Popularne przetwory są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Jak zrobić piklowane warzywa?Źródło: 123RF.COM
d21x3o7
d21x3o7

Przetwory przygotowane przed zimą to prosty i smaczny sposób na zamknięcie w słoikach kulinarnych skarbów lata oraz jesieni. Najczęściej robimy ogórki kiszone, owocowe kompoty i paprykę konserwową. Popularne domowe wyroby są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Piklowanie to technika gotowania, którą wykorzystuje się od wieków. Polega na zanurzaniu warzyw w specjalnej zalewie, która je konserwuje. Dla uzyskania odpowiedniego smaku, do piklowania wykorzystuje się takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe.

Przepis na piklowane warzywa

Składniki: 100 g czerwonej papryki, 100 g żółtej papryki, 100 małych ogórków, 100 g patisonów, 100 g różyczek kalafiora, 100 g różyczek brokułu, 100 g fasolki szparagowej, 100 małych cebulek, 100 g pokrojonej marchewki, kilka minikolbek kukurydzy, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej.

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., 230 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego.

d21x3o7

*Sposób przygotowania: *wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min, a następnie odwrócić do góry dnem.

Na podstawie foodmatters.tv/mp/WP Kuchnia

d21x3o7
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj