Jak zrobić piklowane warzywa?

Popularne przetwory są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Przetwory przygotowane przed zimą to prosty i smaczny sposób na zamknięcie w słoikach kulinarnych skarbów lata oraz jesieni. Najczęściej robimy ogórki kiszone, owocowe kompoty i paprykę konserwową. Popularne domowe wyroby są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Piklowanie to technika gotowania, którą wykorzystuje się od wieków. Polega na zanurzaniu warzyw w specjalnej zalewie, która je konserwuje. Dla uzyskania odpowiedniego smaku, do piklowania wykorzystuje się takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe.

Przepis na piklowane warzywa

Składniki: 100 g czerwonej papryki, 100 g żółtej papryki, 100 małych ogórków, 100 g patisonów, 100 g różyczek kalafiora, 100 g różyczek brokułu, 100 g fasolki szparagowej, 100 małych cebulek, 100 g pokrojonej marchewki, kilka minikolbek kukurydzy, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej.

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., 230 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego.

*Sposób przygotowania: *wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min, a następnie odwrócić do góry dnem.

Na podstawie foodmatters.tv/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem