Jak zrobić piklowane warzywa?

Popularne przetwory są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Przetwory przygotowane przed zimą to prosty i smaczny sposób na zamknięcie w słoikach kulinarnych skarbów lata oraz jesieni. Najczęściej robimy ogórki kiszone, owocowe kompoty i paprykę konserwową. Popularne domowe wyroby są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Piklowanie to technika gotowania, którą wykorzystuje się od wieków. Polega na zanurzaniu warzyw w specjalnej zalewie, która je konserwuje. Dla uzyskania odpowiedniego smaku, do piklowania wykorzystuje się takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe.

Przepis na piklowane warzywa

Składniki: 100 g czerwonej papryki, 100 g żółtej papryki, 100 małych ogórków, 100 g patisonów, 100 g różyczek kalafiora, 100 g różyczek brokułu, 100 g fasolki szparagowej, 100 małych cebulek, 100 g pokrojonej marchewki, kilka minikolbek kukurydzy, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej.

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., 230 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego.

*Sposób przygotowania: *wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min, a następnie odwrócić do góry dnem.

Na podstawie foodmatters.tv/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce