Trwa ładowanie...

Jak zrobić piklowane warzywa?

Popularne przetwory są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Jak zrobić piklowane warzywa?Źródło: 123RF.COM
d28ghb2
d28ghb2

Przetwory przygotowane przed zimą to prosty i smaczny sposób na zamknięcie w słoikach kulinarnych skarbów lata oraz jesieni. Najczęściej robimy ogórki kiszone, owocowe kompoty i paprykę konserwową. Popularne domowe wyroby są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Piklowanie to technika gotowania, którą wykorzystuje się od wieków. Polega na zanurzaniu warzyw w specjalnej zalewie, która je konserwuje. Dla uzyskania odpowiedniego smaku, do piklowania wykorzystuje się takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe.

Przepis na piklowane warzywa

Składniki: 100 g czerwonej papryki, 100 g żółtej papryki, 100 małych ogórków, 100 g patisonów, 100 g różyczek kalafiora, 100 g różyczek brokułu, 100 g fasolki szparagowej, 100 małych cebulek, 100 g pokrojonej marchewki, kilka minikolbek kukurydzy, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej.

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., 230 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego.

d28ghb2

*Sposób przygotowania: *wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min, a następnie odwrócić do góry dnem.

Na podstawie foodmatters.tv/mp/WP Kuchnia

d28ghb2
d28ghb2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d28ghb2
Więcej tematów