Jak zrobić piklowane warzywa?

Popularne przetwory są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Przetwory przygotowane przed zimą to prosty i smaczny sposób na zamknięcie w słoikach kulinarnych skarbów lata oraz jesieni. Najczęściej robimy ogórki kiszone, owocowe kompoty i paprykę konserwową. Popularne domowe wyroby są oczywiście wyśmienite i sprawdzone, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni coś nowego. Jedną z propozycji jest przepis na piklowane warzywa.

Piklowanie to technika gotowania, którą wykorzystuje się od wieków. Polega na zanurzaniu warzyw w specjalnej zalewie, która je konserwuje. Dla uzyskania odpowiedniego smaku, do piklowania wykorzystuje się takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe.

Przepis na piklowane warzywa

Składniki: 100 g czerwonej papryki, 100 g żółtej papryki, 100 małych ogórków, 100 g patisonów, 100 g różyczek kalafiora, 100 g różyczek brokułu, 100 g fasolki szparagowej, 100 małych cebulek, 100 g pokrojonej marchewki, kilka minikolbek kukurydzy, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej.

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., 230 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego.

*Sposób przygotowania: *wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min, a następnie odwrócić do góry dnem.

Na podstawie foodmatters.tv/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit