Jak ułatwić sobie gotowanie – sprawdzone sposoby

Gotowanie to często długi proces, podczas którego nie umiemy dobrze zorganizować swojego czasu. Aby gotowanie stało się przyjemne, wystarczy poznać kilka trików, które odmienią przyrządzanie posiłków.

Triki na usprawnienie gotowania
Źródło zdjęć: © 123RF

Umiejętne planowanie w kuchni

W kuchni liczy się umiejętne planowanie. Przede wszystkim dotyczy to posiłków, które jemy. Warto zrobić sobie listę zakupów i kupić tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Aby nie wyrzucać jedzenia, dobrze jest zaplanować potrawy tak, aby to, co zostało otwarte dzisiaj, wykorzystać jutro do innego dania.

Kolejnym etapem umiejętnego planowania jest organizacja swojego czasu. Jeśli chcemy przygotować mięso na obiad, warto natrzeć je marynatą dzień wcześniej. Dzięki temu nie będziemy tracić czasu na czekanie, aż mięso wystarczająco przejdzie przyprawami.

Trik na kipiącą wodę

Wstawiasz wodę w garnku na kaszę lub warzywa i wychodzisz z kuchni? Chyba każdemu nie raz wykipiała woda. Aby temu zapobiec, wystarczy położyć na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka będzie zbierała pęcherzyki powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykpienie.

Zobacz także: Domowe sposoby na czyszczenie sztućców:

Gotowanie ułatwimy sobie, wyposażając spiżarkę w odpowiednie produkty. Dobrze jest w zapasach mieć zawsze dostępne kasze, makarony, suche rośliny strączkowe, przyprawy, mrożone warzywa czy mięso. Dzięki takim produktom będziemy mogli szybko wyczarować pełnowartościowy posiłek z tego w każdej chwili.

Kotlety w panierce

Jeżeli podczas smażenia masz problem z odpadającą panierką musisz wypróbować ten sposób. Zapanierowane mięso odstaw do lodówki na 30 – 40 min. W tym czasie panierka idealnie przyklei się do mięsa i nie będzie odpadać podczas smażenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇