Jak ułatwić sobie gotowanie – sprawdzone sposoby
Gotowanie to często długi proces, podczas którego nie umiemy dobrze zorganizować swojego czasu. Aby gotowanie stało się przyjemne, wystarczy poznać kilka trików, które odmienią przyrządzanie posiłków.
Umiejętne planowanie w kuchni
W kuchni liczy się umiejętne planowanie. Przede wszystkim dotyczy to posiłków, które jemy. Warto zrobić sobie listę zakupów i kupić tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Aby nie wyrzucać jedzenia, dobrze jest zaplanować potrawy tak, aby to, co zostało otwarte dzisiaj, wykorzystać jutro do innego dania.
Kolejnym etapem umiejętnego planowania jest organizacja swojego czasu. Jeśli chcemy przygotować mięso na obiad, warto natrzeć je marynatą dzień wcześniej. Dzięki temu nie będziemy tracić czasu na czekanie, aż mięso wystarczająco przejdzie przyprawami.
Trik na kipiącą wodę
Wstawiasz wodę w garnku na kaszę lub warzywa i wychodzisz z kuchni? Chyba każdemu nie raz wykipiała woda. Aby temu zapobiec, wystarczy położyć na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka będzie zbierała pęcherzyki powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykpienie.
Zobacz także: Domowe sposoby na czyszczenie sztućców:
Gotowanie ułatwimy sobie, wyposażając spiżarkę w odpowiednie produkty. Dobrze jest w zapasach mieć zawsze dostępne kasze, makarony, suche rośliny strączkowe, przyprawy, mrożone warzywa czy mięso. Dzięki takim produktom będziemy mogli szybko wyczarować pełnowartościowy posiłek z tego w każdej chwili.
Kotlety w panierce
Jeżeli podczas smażenia masz problem z odpadającą panierką musisz wypróbować ten sposób. Zapanierowane mięso odstaw do lodówki na 30 – 40 min. W tym czasie panierka idealnie przyklei się do mięsa i nie będzie odpadać podczas smażenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl