Najpopularniejsze kształty i ich nazwy
Włochy obfitują w makarony o każdym możliwym kształcie i kolorze. Na Półwyspie Apenińskim znajdziemy 70 różnych rodzajów past, więc nie sposób je wszystkie wymienić. Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony, ale warto rozszerzyć potrawy w naszej kuchni o nowe pasty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Spaghetti
Spaghetti to rodzaj makaronu, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Okrągły, długi i cienki przypomina wąskie sznureczki. Tradycyjnie przygotowywany jest z mąki pszennej. Najpopularniejsze sosy do tego rodzaju makaronu to zdecydowanie boloński, neapolitański oraz carbonara.
Tagliatelle
Grube, ale płaskie wstążki to makaron tagliatelle. Tego typu makaron może delikatnie różnić się między sobą długością oraz grubością. Jest dostępny w kolorze żółtym i zielonym. Kształt i porowata struktura sprawiają, że tagliatelle świetnie komponuje się z gęstymi sosami mięsnymi, ale również serowymi i śmietanowymi.
Penne
Niewielkich rozmiarów rurki to makaron zwany przez Włochów penne. Jego cechą charakterystyczną są ścięte po skosie końcówki. Makaron typu penne jest stworzony do tego, by wchłaniać możliwie jak najwięcej sosu, zarówno do pustych w środku rurek, jak i do rowków na ich powierzchni. Nadaje się do makaronowych zapiekanek, a przechowywany w szczelnym pudełku długo zachowuje świeżość.
Fusilli
Fusilli to bardzo popularne w Polsce świderki. U nas znalazły zastosowanie jako dodatek do zupy pomidorowej oraz sosu gulaszowego. Oprócz tradycyjnego występuje w kolorowych wariantach. Kolor zielony nadaje mu szpinak, a pomarańczowy – suszone pomidory. Jego skręcony kształt sprawia, że pasuje zarówno do lekkich, jak i cięższych sosów. Może być także składnikiem sałatek i dodatkiem do zup.
Farfalle
"Farfalla" z włoskiego oznacza "motyl". Jego kształt można porównać do skrzydeł tego owada. W Polsce znany jest jako makaron kokardki. Pasuje zarówno do warzyw, jak i mięs. Najlepiej, by składniki sosu, z którym podajemy kokardki, nie były zbytnio rozdrobnione. Makaron z pewnością nada potrawom niezwykle apetycznego wyglądu. Jest to jeden z najstarszych włoskich makaronów, a obecnie zdobył popularność na całym świecie.
Conchiglioni
Conchiglioni to nic innego jak makaron w kształcie dużych muszli, które można wypełnić farszem lub gęstym sosem. Klasyczne conchiglioni wyróżnia się charakterystycznym kształtem – jest szerokie w środku i zwęża się ku końcowi. Ich smak może być wzbogacany dodatkiem włoskich ziół czy oliwy z oliwek.
Orzo
Makaron, który swoim kształtem przypomina ziarna ryżu. Inna nazwa tego włoskiego specjału to risoni. Stosuje się go głównie do zup, ale świetnie pasuje do sosów warzywnych oraz lekkich sałatek.