Włoskie makarony

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Najpopularniejsze kształty i ich nazwy

Obraz
© 123RF

Włochy obfitują w makarony o każdym możliwym kształcie i kolorze. Na Półwyspie Apenińskim znajdziemy 70 różnych rodzajów past, więc nie sposób je wszystkie wymienić. Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony, ale warto rozszerzyć potrawy w naszej kuchni o nowe pasty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Spaghetti

Obraz
© 123RF

Spaghetti to rodzaj makaronu, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Okrągły, długi i cienki przypomina wąskie sznureczki. Tradycyjnie przygotowywany jest z mąki pszennej. Najpopularniejsze sosy do tego rodzaju makaronu to zdecydowanie boloński, neapolitański oraz carbonara.

/ 8Tagliatelle

Obraz
© 123RF

Grube, ale płaskie wstążki to makaron tagliatelle. Tego typu makaron może delikatnie różnić się między sobą długością oraz grubością. Jest dostępny w kolorze żółtym i zielonym. Kształt i porowata struktura sprawiają, że tagliatelle świetnie komponuje się z gęstymi sosami mięsnymi, ale również serowymi i śmietanowymi.

/ 8Penne

Obraz
© 123RF

Niewielkich rozmiarów rurki to makaron zwany przez Włochów penne. Jego cechą charakterystyczną są ścięte po skosie końcówki. Makaron typu penne jest stworzony do tego, by wchłaniać możliwie jak najwięcej sosu, zarówno do pustych w środku rurek, jak i do rowków na ich powierzchni. Nadaje się do makaronowych zapiekanek, a przechowywany w szczelnym pudełku długo zachowuje świeżość.

/ 8Fusilli

Obraz
© 123RF

Fusilli to bardzo popularne w Polsce świderki. U nas znalazły zastosowanie jako dodatek do zupy pomidorowej oraz sosu gulaszowego. Oprócz tradycyjnego występuje w kolorowych wariantach. Kolor zielony nadaje mu szpinak, a pomarańczowy – suszone pomidory. Jego skręcony kształt sprawia, że pasuje zarówno do lekkich, jak i cięższych sosów. Może być także składnikiem sałatek i dodatkiem do zup.

/ 8Farfalle

Obraz
© 123RF

"Farfalla" z włoskiego oznacza "motyl". Jego kształt można porównać do skrzydeł tego owada. W Polsce znany jest jako makaron kokardki. Pasuje zarówno do warzyw, jak i mięs. Najlepiej, by składniki sosu, z którym podajemy kokardki, nie były zbytnio rozdrobnione. Makaron z pewnością nada potrawom niezwykle apetycznego wyglądu. Jest to jeden z najstarszych włoskich makaronów, a obecnie zdobył popularność na całym świecie.

/ 8Conchiglioni

Obraz
© 123RF

Conchiglioni to nic innego jak makaron w kształcie dużych muszli, które można wypełnić farszem lub gęstym sosem. Klasyczne conchiglioni wyróżnia się charakterystycznym kształtem – jest szerokie w środku i zwęża się ku końcowi. Ich smak może być wzbogacany dodatkiem włoskich ziół czy oliwy z oliwek.

/ 8Orzo

Obraz
© 123RF

Makaron, który swoim kształtem przypomina ziarna ryżu. Inna nazwa tego włoskiego specjału to risoni. Stosuje się go głównie do zup, ale świetnie pasuje do sosów warzywnych oraz lekkich sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja