Włoskie makarony

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Najpopularniejsze kształty i ich nazwy

Obraz
© 123RF

Włochy obfitują w makarony o każdym możliwym kształcie i kolorze. Na Półwyspie Apenińskim znajdziemy 70 różnych rodzajów past, więc nie sposób je wszystkie wymienić. Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony, ale warto rozszerzyć potrawy w naszej kuchni o nowe pasty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Spaghetti

Obraz
© 123RF

Spaghetti to rodzaj makaronu, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Okrągły, długi i cienki przypomina wąskie sznureczki. Tradycyjnie przygotowywany jest z mąki pszennej. Najpopularniejsze sosy do tego rodzaju makaronu to zdecydowanie boloński, neapolitański oraz carbonara.

/ 8Tagliatelle

Obraz
© 123RF

Grube, ale płaskie wstążki to makaron tagliatelle. Tego typu makaron może delikatnie różnić się między sobą długością oraz grubością. Jest dostępny w kolorze żółtym i zielonym. Kształt i porowata struktura sprawiają, że tagliatelle świetnie komponuje się z gęstymi sosami mięsnymi, ale również serowymi i śmietanowymi.

/ 8Penne

Obraz
© 123RF

Niewielkich rozmiarów rurki to makaron zwany przez Włochów penne. Jego cechą charakterystyczną są ścięte po skosie końcówki. Makaron typu penne jest stworzony do tego, by wchłaniać możliwie jak najwięcej sosu, zarówno do pustych w środku rurek, jak i do rowków na ich powierzchni. Nadaje się do makaronowych zapiekanek, a przechowywany w szczelnym pudełku długo zachowuje świeżość.

/ 8Fusilli

Obraz
© 123RF

Fusilli to bardzo popularne w Polsce świderki. U nas znalazły zastosowanie jako dodatek do zupy pomidorowej oraz sosu gulaszowego. Oprócz tradycyjnego występuje w kolorowych wariantach. Kolor zielony nadaje mu szpinak, a pomarańczowy – suszone pomidory. Jego skręcony kształt sprawia, że pasuje zarówno do lekkich, jak i cięższych sosów. Może być także składnikiem sałatek i dodatkiem do zup.

/ 8Farfalle

Obraz
© 123RF

"Farfalla" z włoskiego oznacza "motyl". Jego kształt można porównać do skrzydeł tego owada. W Polsce znany jest jako makaron kokardki. Pasuje zarówno do warzyw, jak i mięs. Najlepiej, by składniki sosu, z którym podajemy kokardki, nie były zbytnio rozdrobnione. Makaron z pewnością nada potrawom niezwykle apetycznego wyglądu. Jest to jeden z najstarszych włoskich makaronów, a obecnie zdobył popularność na całym świecie.

/ 8Conchiglioni

Obraz
© 123RF

Conchiglioni to nic innego jak makaron w kształcie dużych muszli, które można wypełnić farszem lub gęstym sosem. Klasyczne conchiglioni wyróżnia się charakterystycznym kształtem – jest szerokie w środku i zwęża się ku końcowi. Ich smak może być wzbogacany dodatkiem włoskich ziół czy oliwy z oliwek.

/ 8Orzo

Obraz
© 123RF

Makaron, który swoim kształtem przypomina ziarna ryżu. Inna nazwa tego włoskiego specjału to risoni. Stosuje się go głównie do zup, ale świetnie pasuje do sosów warzywnych oraz lekkich sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny