Jak gotować ryż, by obniżyć jego kaloryczność?

Uwielbiasz potrawy z ryżem, ale boisz się, że są wysokokaloryczne? Naukowcy ze Sri Lanki znaleźli na to sposób!

Obraz

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz

Uwielbiasz potrawy z ryżem, ale boisz się, że są wysokokaloryczne? Naukowcy ze Sri Lanki znaleźli na to sposób! Wystarczy zastosować prosty trik podczas gotowania, aby znacznie obniżyć kaloryczność ryżu (nawet do 60%!). Kluczem do sukcesu jest odrobina oleju kokosowego dodana podczas gotowania, a następnie chłodzenie ziaren przez kolejne 12 godzin.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

Podobno taki sposób przyrządzania ryżu obniża kaloryczność poprzez zmianę sposobu trawienia ziaren przez organizm. Warto spróbować, bo skoro szklanka gotowanego ryżu to około 240 Kcal, to po zastosowaniu tej "kulinarnej sztuczki" nasz ryż może mieć nawet 110 - 120 Kcal!

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

To bardzo ważne dla wszystkich, którzy dbają o linię. Ryż rozkłada się w jelicie cienkim, przekształcając się w glukozę i glikogen, przechowywany w wątrobie i mięśniach jako "zapasowa energia". Problem jest jednak taki, że nadmiar glukozy, który nie zostanie zamieniony w glikogen, przemienia się w tłuszcz i prowadzi do nadwagi.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

*Przepis na zmniejszenie kaloryczności ryżu jest prosty. *Do gotującej się wody należy dodać łyżeczkę oleju kokosowego, wymieszać i wsypać pół szklanki ryżu. Posolić. Po ugotowaniu szybko schłodzić i wstawić do lodówki na pół doby. *Jedna uwaga. *Czas gotowania pod wpływem oleju kokosowego może być mniejszy, stąd za pierwszym razem starajmy się uchwycić ten moment.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

Co ciekawe, naukowcy ze Sri Lanki wciąż badają kolejne odmiany ryżu i sprawdzają, czy olej kokosowy da się zastąpić innym tłuszczem roślinnym. Na razie potwierdzono tylko właściwości "odchudzające" oleju kokosowego, który wnika w cząsteczki skrobi podczas gotowania, zmieniając tym samym jej strukturę.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

Ktoś być może zapyta: po co to wszystko, skoro jest tyle innych zbóż? Ryż jest nie tylko ważnym źródłem energii i podstawą kuchni azjatyckiej, ale też posiada wiele składników odżywczych. Stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku. Ryż to również witaminy z grupy B i witamina E czy PP oraz błonnik. Ponad to, ryż nie zawiera glutenu. Ze wszystkich produktów zbożowych ma najmniej białka, ale jest ono bardzo dobrej jakości. Ryż działa przeciwbiegunkowo, łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Pomaga w nadkwasocie. Obniża też cholesterol i jest dobrze tolerowany przez alergików. Warto dodać, że w Azji - ojczyźnie ryżu - wierzy się, że jedzenie tego zboża daje spokój umysłu i przyczynia się do długowieczności. Wynika to najprawdopodobniej z tego, że ryż jest jednym z najbardziej odpornych
zbóż na świecie. Są ziarna, które potrafią zakiełkować po wielu tysiącach lat!

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

*Jakie triki zastosować podczas jego przyrządzania, by cieszyć się w pełni jego smakiem i właściwościami? *Jeśli nie chcesz, aby ryż wykipiał, dodaj do wody odrobinę masła. Warto też pamiętać, że biały ryż podczas gotowania może zmienić kolor, aby temu zapobiec do wrzątku z ryżem dodaje się kilka kropli soku z cytryny. Jeśli ryż po ugotowaniu jest zbyt wilgotny, możemy podsuszyć go kilka minut w piekarniku. Ugotowany ryż możemy przechowywać w lodówce do 48 godzin. Warto też zwracać uwagę na jakość wody, w której gotujemy ryż i sól, którą go przyprawiamy.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości