Jak gotować ryż, by obniżyć jego kaloryczność?

Uwielbiasz potrawy z ryżem, ale boisz się, że są wysokokaloryczne? Naukowcy ze Sri Lanki znaleźli na to sposób!

Obraz

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz

Uwielbiasz potrawy z ryżem, ale boisz się, że są wysokokaloryczne? Naukowcy ze Sri Lanki znaleźli na to sposób! Wystarczy zastosować prosty trik podczas gotowania, aby znacznie obniżyć kaloryczność ryżu (nawet do 60%!). Kluczem do sukcesu jest odrobina oleju kokosowego dodana podczas gotowania, a następnie chłodzenie ziaren przez kolejne 12 godzin.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

Podobno taki sposób przyrządzania ryżu obniża kaloryczność poprzez zmianę sposobu trawienia ziaren przez organizm. Warto spróbować, bo skoro szklanka gotowanego ryżu to około 240 Kcal, to po zastosowaniu tej "kulinarnej sztuczki" nasz ryż może mieć nawet 110 - 120 Kcal!

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

To bardzo ważne dla wszystkich, którzy dbają o linię. Ryż rozkłada się w jelicie cienkim, przekształcając się w glukozę i glikogen, przechowywany w wątrobie i mięśniach jako "zapasowa energia". Problem jest jednak taki, że nadmiar glukozy, który nie zostanie zamieniony w glikogen, przemienia się w tłuszcz i prowadzi do nadwagi.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

*Przepis na zmniejszenie kaloryczności ryżu jest prosty. *Do gotującej się wody należy dodać łyżeczkę oleju kokosowego, wymieszać i wsypać pół szklanki ryżu. Posolić. Po ugotowaniu szybko schłodzić i wstawić do lodówki na pół doby. *Jedna uwaga. *Czas gotowania pod wpływem oleju kokosowego może być mniejszy, stąd za pierwszym razem starajmy się uchwycić ten moment.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

Co ciekawe, naukowcy ze Sri Lanki wciąż badają kolejne odmiany ryżu i sprawdzają, czy olej kokosowy da się zastąpić innym tłuszczem roślinnym. Na razie potwierdzono tylko właściwości "odchudzające" oleju kokosowego, który wnika w cząsteczki skrobi podczas gotowania, zmieniając tym samym jej strukturę.

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

Ktoś być może zapyta: po co to wszystko, skoro jest tyle innych zbóż? Ryż jest nie tylko ważnym źródłem energii i podstawą kuchni azjatyckiej, ale też posiada wiele składników odżywczych. Stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku. Ryż to również witaminy z grupy B i witamina E czy PP oraz błonnik. Ponad to, ryż nie zawiera glutenu. Ze wszystkich produktów zbożowych ma najmniej białka, ale jest ono bardzo dobrej jakości. Ryż działa przeciwbiegunkowo, łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Pomaga w nadkwasocie. Obniża też cholesterol i jest dobrze tolerowany przez alergików. Warto dodać, że w Azji - ojczyźnie ryżu - wierzy się, że jedzenie tego zboża daje spokój umysłu i przyczynia się do długowieczności. Wynika to najprawdopodobniej z tego, że ryż jest jednym z najbardziej odpornych
zbóż na świecie. Są ziarna, które potrafią zakiełkować po wielu tysiącach lat!

/ 7Odchudzamy ryż

Obraz
© 123RF

*Jakie triki zastosować podczas jego przyrządzania, by cieszyć się w pełni jego smakiem i właściwościami? *Jeśli nie chcesz, aby ryż wykipiał, dodaj do wody odrobinę masła. Warto też pamiętać, że biały ryż podczas gotowania może zmienić kolor, aby temu zapobiec do wrzątku z ryżem dodaje się kilka kropli soku z cytryny. Jeśli ryż po ugotowaniu jest zbyt wilgotny, możemy podsuszyć go kilka minut w piekarniku. Ugotowany ryż możemy przechowywać w lodówce do 48 godzin. Warto też zwracać uwagę na jakość wody, w której gotujemy ryż i sól, którą go przyprawiamy.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę