WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Intensywny rosół. Nie musisz używać kostki rosołowej

Intensywny, esencjonalny rosół o głębokim smaku to bez wątpienia król wszystkich zup. Trudno sobie bez niego wyobrazić niedzielny obiad czy rodzinną uroczystość. Jest również niezastąpiony w walce z jesiennymi infekcjami. Już nasze babcie wiedziały, że talerz parującego rosołku może skutecznie postawić na nogi. Jednak ugotowanie pysznego rosołu wcale nie jest takie proste. By zupa była klarowna, pożywna i aromatyczna, warto zapamiętać sześć prostych trików.

Rosół
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak ugotować intensywny rosół?

Przygotowanie doskonałego rosołu może być wyzwaniem. Rosół przede wszystkim powinien mieć zrównoważony smak. Nie może być za słony, zbyt słodki czy pikantny. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników. Na cztery litry wody musi przypadać minimum kilogram mięsa.

Jakie mięso na rosół?

Rosół możemy ugotować na udkach kurczaka, jednak najsmaczniejszy będzie bulion, w którym znajdą się różne gatunki mięs: kura, kaczka, indyk, wołowina. Do tego włoszczyzna. W takiej ilości zupy powinny znaleźć się 4 większe marchewki, 3 duże korzenie pietruszki, seler, kawałek pora i opalona nad palnikiem cebula. Niektórzy do rosołu dodają też jabłko, kawałek kapusty, a nawet przekrojonego pomidora. pomidor nada zupie pięknego koloru.

Jakie są kolejne zasady, o których powinniśmy pamiętać, gotując rosół? Pamiętajmy, by wybrać mięso z kością. Raczej nie uda nam się ugotować esencjonalnego rosołku na filecie z kurczaka. Zawarty w kościach szpik jest gwarantem wyjątkowego smaku zupy.

Jak długo gotować rosół?

Wiele osób najpierw zagotowuje wodę w garnku, a dopiero później wrzuca do niej mięso i warzywa. to poważny błąd. Warto zapamiętać, że mięso zalewamy zimną wodę. Dodajemy przyprawy (lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu). Aby podkręcić smak rosołu i wzmocnić jego lecznicze działanie, możemy dodać do wywaru kilka goździków. Ten trik stosuje Magda Gessler.

Kolejna zasada dotyczy czasu gotowania. Rosół nie lubi pośpiechu. Mięso z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. 'szumowiny", to zamiast je zbierać za pomocą łyżki cedzakowej, oprószmy je odrobiną soli. Wówczas opadną na dno. Dzięki temu w wywarze pozostaną wartości odżywcze i smak. W połowie gotowania dodajemy warzywa. Tu również możesz zastosować prostą sztuczkę. Jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu z warzyw, możesz pokroić je na mniejsze kawałki.

Kiedy solić rosół?

I ostatnia zasada. Pamiętaj, by dosolić zupę już na koniec. Dlaczego? Woda bez soli jest w stanie wydobyć więcej smaku z warzyw oraz mięsa.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach