Trwa ładowanie...

Intensywny rosół. Nie musisz używać kostki rosołowej

Intensywny, esencjonalny rosół o głębokim smaku to bez wątpienia król wszystkich zup. Trudno sobie bez niego wyobrazić niedzielny obiad czy rodzinną uroczystość. Jest również niezastąpiony w walce z jesiennymi infekcjami. Już nasze babcie wiedziały, że talerz parującego rosołku może skutecznie postawić na nogi. Jednak ugotowanie pysznego rosołu wcale nie jest takie proste. By zupa była klarowna, pożywna i aromatyczna, warto zapamiętać sześć prostych trików.

Intensywny rosół. Nie musisz używać kostki rosołowejŹródło: 123RF
d3ue3st
d3ue3st

Jak ugotować intensywny rosół?

Przygotowanie doskonałego rosołu może być wyzwaniem. Rosół przede wszystkim powinien mieć zrównoważony smak. Nie może być za słony, zbyt słodki czy pikantny. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników. Na cztery litry wody musi przypadać minimum kilogram mięsa.

Jakie mięso na rosół?

Rosół możemy ugotować na udkach kurczaka, jednak najsmaczniejszy będzie bulion, w którym znajdą się różne gatunki mięs: kura, kaczka, indyk, wołowina. Do tego włoszczyzna. W takiej ilości zupy powinny znaleźć się 4 większe marchewki, 3 duże korzenie pietruszki, seler, kawałek pora i opalona nad palnikiem cebula. Niektórzy do rosołu dodają też jabłko, kawałek kapusty, a nawet przekrojonego pomidora. pomidor nada zupie pięknego koloru.

Jakie są kolejne zasady, o których powinniśmy pamiętać, gotując rosół? Pamiętajmy, by wybrać mięso z kością. Raczej nie uda nam się ugotować esencjonalnego rosołku na filecie z kurczaka. Zawarty w kościach szpik jest gwarantem wyjątkowego smaku zupy.

Jak długo gotować rosół?

Wiele osób najpierw zagotowuje wodę w garnku, a dopiero później wrzuca do niej mięso i warzywa. to poważny błąd. Warto zapamiętać, że mięso zalewamy zimną wodę. Dodajemy przyprawy (lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu). Aby podkręcić smak rosołu i wzmocnić jego lecznicze działanie, możemy dodać do wywaru kilka goździków. Ten trik stosuje Magda Gessler.

d3ue3st

Kolejna zasada dotyczy czasu gotowania. Rosół nie lubi pośpiechu. Mięso z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. 'szumowiny", to zamiast je zbierać za pomocą łyżki cedzakowej, oprószmy je odrobiną soli. Wówczas opadną na dno. Dzięki temu w wywarze pozostaną wartości odżywcze i smak. W połowie gotowania dodajemy warzywa. Tu również możesz zastosować prostą sztuczkę. Jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu z warzyw, możesz pokroić je na mniejsze kawałki.

Kiedy solić rosół?

I ostatnia zasada. Pamiętaj, by dosolić zupę już na koniec. Dlaczego? Woda bez soli jest w stanie wydobyć więcej smaku z warzyw oraz mięsa.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ue3st
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ue3st
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj