Homar
Homar nieczęsto pojawia się na polskich stołach. Raczej kojarzy nam się z wykwintnym podaniem i drogimi restauracjami. W wielu krajach nie jest jednak szczególnym rarytasem.
Wszyscy doskonale wiemy, jak homar wygląda. Ma potężne szczypce i nieproporcjonalnie małe ciało. Zazwyczaj widzimy go podanego na talerzu w towarzystwie warzyw. Niewiele osób miało jednak okazję spróbować tego skorupiaka. W Polsce nie robi się go niemal nigdy w domowym zaciszu. Czasami z okazji większych uroczystości zamawiamy go w restauracjach lub decydujemy się na jego zamówienie w czasie egzotycznych wakacji. Warto jednak chociaż raz skosztować tego dania.
Homar – jak jeść
Jeśli zdecydujemy się na zamówienie homara, najczęściej będzie on podany w całości. Wtedy wiele osób zacznie się zastanawiać, jak właściwie powinno się jeść takie danie. Nie jest jednak to wcale takie trudne.
Najczęściej do jedzenia homara wykorzystuje się specjalne nożyce do skorupiaków. Zdecydowanie ułatwią proces rozcinania twardego pancerza. Jeśli nie możemy z nich skorzystać, nie powinniśmy się zniechęcać, użyjmy wtedy naszych dłoni i podanych sztućców. Początkowo odcina się duże szczypce skorupiaka, a następnym krokiem jest oddzielenie ogona od reszty ciała. Gdy nasz homar będzie już podzielony, możemy rozpocząć jedzenie mięsa.
Fani homara wiedzą, że najlepsze mięso jest w szczypcach. Przy pomocy specjalnych nożyc nacinamy pancerzyk i oddzielamy go od mięsa. Podobne czynności wykonujemy, gdy chcemy zjeść ogon.
Homar – smak i podanie
Mięso homara jest bardzo aksamitne, miękkie i rozpływające się w ustach. Znawcy określają jego smak jako słodkawy i słonawy jednocześnie. Najwięcej mięsa znajdziemy oczywiście w szczypcach skorupiaka, ale ogon i tułów również możemy zjeść (oczywiście pomijając pancerzyk).
Najbardziej popularną metodą przyrządzania homara jest jego gotowanie w wodzie lub na parze. Najczęściej podaje się go w całości, a smak mięsa podkreśla się klarowany masłem. Ze względu na oryginalny smak tego mięsa, zazwyczaj homara nie podaje się z wieloma dodatkami. Wystarczy dobrej jakości sałata, bagietka i lampka białego wina.
Z homara można przyrządzić także pasty i pasztety lub wykorzystać mięso skorupiaka jako dodatek do sałatki.