Trwa ładowanie...
d3m7f2h
d3m7f2h

Gnocchi z masłem szałwiowym

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

d3m7f2h
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 roztrzepane jajko
    • masło szałwiowe:
  • 1/2 kostki masła
  • listki szałwii
  • odrobina oliwy z oliwek
Przepis

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzić, obrać i zmielić za pomocą maszynki. Gdy są jeszcze ciepłe połączyć je z przyprawami, przesianą mąką. Pośrodku zrobić "dołek", do którego wlać jajko. Zagnieść wszystkie składniki w kulę, a następnie urywać po kawałku i formować gnocchi - każdy kawałek zrolować i odbić widelcem charakterystyczny pasek. Gotować partiami, a gdy wypłyną na powierzchnie wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać listki szałwii i smażyć kilka minut. Gotowym sosem maślanym polać gnocchi i doprawić do smaku. Można udekorować świeżymi listkami szałwii.

Gnocchi z masłem szałwiowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3m7f2h

Podziel się opinią

Share
d3m7f2h
d3m7f2h

d3m7f2h
d3m7f2h
d3m7f2h