Gnocchi z masłem szałwiowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 roztrzepane jajko
- masło szałwiowe:
- 1/2 kostki masła
- listki szałwii
- odrobina oliwy z oliwek
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzić, obrać i zmielić za pomocą maszynki. Gdy są jeszcze ciepłe połączyć je z przyprawami, przesianą mąką. Pośrodku zrobić "dołek", do którego wlać jajko. Zagnieść wszystkie składniki w kulę, a następnie urywać po kawałku i formować gnocchi - każdy kawałek zrolować i odbić widelcem charakterystyczny pasek. Gotować partiami, a gdy wypłyną na powierzchnie wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać listki szałwii i smażyć kilka minut. Gotowym sosem maślanym polać gnocchi i doprawić do smaku. Można udekorować świeżymi listkami szałwii.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze