Fenkuł - śródziemnomorski smak

Jest częstym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Aromatyczne, pachnące anyżkiem "cebule" fenkułu, zwanego też koprem włoskim lub koprem słodkim, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

*Jest częstym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Aromatyczne, pachnące anyżkiem "cebule" fenkułu, zwanego też koprem włoskim lub koprem słodkim, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. *

Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, choć dobrze sobie dziś radzi poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Australii, Nowej Zelandii czy Wielkiej Brytanii. Również u nas koper włoski zyskuje coraz więcej smakoszy. Warto po niego sięgać tym bardziej, że jest to warzywo cenne dla naszego organizmu.

- Zawiera wiele składników odżywczych. Wśród nich jest rutyna, kwercetyna, flawonoidy i różne glikozydy, które dają bardzo silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, a tym samym silnie wpływa na prawidłową pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Jest też doskonałym źródłem błonnika, który to znajduje się w koprze włoskim w odpowiednich proporcjach: zarówno jako błonnik rozpuszczalny – pektyny i śluzy, jak i nierozpuszczalny – celulozy, hemicelulozy i ligniny. Taka kombinacja doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz działa wspomagająco przy biegunkach i zaparciach. Koper włoski polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. To również bardzo dobre źródło potasu – minerału, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, będące czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca - mówi mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED.

Fenkuł jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też można wykorzystać go na wiele sposobów. Polubi go każdy, kto eksperymentuje w kuchni. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Smakuje korzennie i słodkawo, ma silny anyżkowy zapach, dzięki czemu sprawdza się w sałatkach. Anyżkowaty posmak traci swoją moc w ciepłych daniach. Jego młode liście można używać podobnie jak koperek. Pasuje do ryb i mięs. W krajach basenu Morza Śródziemnego popularna jest zupa fenkułowa. Koper dodaje się też do pobudzających potraw i specyfików. Można z niego robić sok.

Z kolei herbatkę z nasion często podaje się niemowlakom, ponieważ likwiduje wzdęcia. Poza tym, ze względu na swoje cenne właściwości, koper włoski znalazł też zastosowanie w medycynie naturalnej. Spotkamy go w aptekach i sklepach zielarskich w postaci saszetek do zaparzania lub syropów na kaszel i przeziębienie.

Fenkuł ma niską wartość energetyczną (zaledwie 27 kcal/100 g), doskonale nadaje się więc do przyrządzania sałatek i potraw w dietach odchudzających. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać te okazy, które mają twardą, jasną bulwę i zielone pędy. Sięgać po niego może każdy – nawet małe dzieci i osoby starsze.

- Fenkuł można polecić każdemu, kto pragnie zdrowo się odżywiać oraz urozmaicić swoją dietę w różnorodne warzywa. Przy zakupie należy jedynie zwróć uwagę, czy liście lub łodygi nie są zbyt dorodne, lśniące i wyrośnięte. Możliwe, iż były zbyt intensywnie nawożone, a przez to ich wartość odżywcza znacznie spada. Takie warzywa są mniej zdrowe - mówi dietetyk.

Jako ciekawostkę warto dodać, że dawniej fenkuł znajdował się na liście cenionych afrodyzjaków. Był niezwykle popularny w całym antycznym świecie. W Indiach wyciskano z niego sok, który mieszano z mlekiem, miodem i lukrecją. Czy rzeczywiście ma moc, warto sprawdzić osobiście. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy jest uznawana za doskonałe danie na kolację we dwoje.

Marta Legieć/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇