Fenkuł - śródziemnomorski smak

Jest częstym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Aromatyczne, pachnące anyżkiem "cebule" fenkułu, zwanego też koprem włoskim lub koprem słodkim, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach.

Fenkuł - śródziemnomorski smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
127

*Jest częstym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Aromatyczne, pachnące anyżkiem "cebule" fenkułu, zwanego też koprem włoskim lub koprem słodkim, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. *

Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, choć dobrze sobie dziś radzi poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Australii, Nowej Zelandii czy Wielkiej Brytanii. Również u nas koper włoski zyskuje coraz więcej smakoszy. Warto po niego sięgać tym bardziej, że jest to warzywo cenne dla naszego organizmu.

- Zawiera wiele składników odżywczych. Wśród nich jest rutyna, kwercetyna, flawonoidy i różne glikozydy, które dają bardzo silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, a tym samym silnie wpływa na prawidłową pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Jest też doskonałym źródłem błonnika, który to znajduje się w koprze włoskim w odpowiednich proporcjach: zarówno jako błonnik rozpuszczalny – pektyny i śluzy, jak i nierozpuszczalny – celulozy, hemicelulozy i ligniny. Taka kombinacja doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz działa wspomagająco przy biegunkach i zaparciach. Koper włoski polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. To również bardzo dobre źródło potasu – minerału, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, będące czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca - mówi mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED.

Fenkuł jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też można wykorzystać go na wiele sposobów. Polubi go każdy, kto eksperymentuje w kuchni. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Smakuje korzennie i słodkawo, ma silny anyżkowy zapach, dzięki czemu sprawdza się w sałatkach. Anyżkowaty posmak traci swoją moc w ciepłych daniach. Jego młode liście można używać podobnie jak koperek. Pasuje do ryb i mięs. W krajach basenu Morza Śródziemnego popularna jest zupa fenkułowa. Koper dodaje się też do pobudzających potraw i specyfików. Można z niego robić sok.

Z kolei herbatkę z nasion często podaje się niemowlakom, ponieważ likwiduje wzdęcia. Poza tym, ze względu na swoje cenne właściwości, koper włoski znalazł też zastosowanie w medycynie naturalnej. Spotkamy go w aptekach i sklepach zielarskich w postaci saszetek do zaparzania lub syropów na kaszel i przeziębienie.

Fenkuł ma niską wartość energetyczną (zaledwie 27 kcal/100 g), doskonale nadaje się więc do przyrządzania sałatek i potraw w dietach odchudzających. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać te okazy, które mają twardą, jasną bulwę i zielone pędy. Sięgać po niego może każdy – nawet małe dzieci i osoby starsze.

- Fenkuł można polecić każdemu, kto pragnie zdrowo się odżywiać oraz urozmaicić swoją dietę w różnorodne warzywa. Przy zakupie należy jedynie zwróć uwagę, czy liście lub łodygi nie są zbyt dorodne, lśniące i wyrośnięte. Możliwe, iż były zbyt intensywnie nawożone, a przez to ich wartość odżywcza znacznie spada. Takie warzywa są mniej zdrowe - mówi dietetyk.

Jako ciekawostkę warto dodać, że dawniej fenkuł znajdował się na liście cenionych afrodyzjaków. Był niezwykle popularny w całym antycznym świecie. W Indiach wyciskano z niego sok, który mieszano z mlekiem, miodem i lukrecją. Czy rzeczywiście ma moc, warto sprawdzić osobiście. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy jest uznawana za doskonałe danie na kolację we dwoje.

Marta Legieć/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol