Fenkuł - śródziemnomorski smak

Jest częstym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Aromatyczne, pachnące anyżkiem "cebule" fenkułu, zwanego też koprem włoskim lub koprem słodkim, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach.

Fenkuł - śródziemnomorski smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

*Jest częstym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Aromatyczne, pachnące anyżkiem "cebule" fenkułu, zwanego też koprem włoskim lub koprem słodkim, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. *

Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, choć dobrze sobie dziś radzi poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Australii, Nowej Zelandii czy Wielkiej Brytanii. Również u nas koper włoski zyskuje coraz więcej smakoszy. Warto po niego sięgać tym bardziej, że jest to warzywo cenne dla naszego organizmu.

- Zawiera wiele składników odżywczych. Wśród nich jest rutyna, kwercetyna, flawonoidy i różne glikozydy, które dają bardzo silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, a tym samym silnie wpływa na prawidłową pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Jest też doskonałym źródłem błonnika, który to znajduje się w koprze włoskim w odpowiednich proporcjach: zarówno jako błonnik rozpuszczalny – pektyny i śluzy, jak i nierozpuszczalny – celulozy, hemicelulozy i ligniny. Taka kombinacja doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz działa wspomagająco przy biegunkach i zaparciach. Koper włoski polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. To również bardzo dobre źródło potasu – minerału, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, będące czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca - mówi mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED.

Fenkuł jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też można wykorzystać go na wiele sposobów. Polubi go każdy, kto eksperymentuje w kuchni. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Smakuje korzennie i słodkawo, ma silny anyżkowy zapach, dzięki czemu sprawdza się w sałatkach. Anyżkowaty posmak traci swoją moc w ciepłych daniach. Jego młode liście można używać podobnie jak koperek. Pasuje do ryb i mięs. W krajach basenu Morza Śródziemnego popularna jest zupa fenkułowa. Koper dodaje się też do pobudzających potraw i specyfików. Można z niego robić sok.

Z kolei herbatkę z nasion często podaje się niemowlakom, ponieważ likwiduje wzdęcia. Poza tym, ze względu na swoje cenne właściwości, koper włoski znalazł też zastosowanie w medycynie naturalnej. Spotkamy go w aptekach i sklepach zielarskich w postaci saszetek do zaparzania lub syropów na kaszel i przeziębienie.

Fenkuł ma niską wartość energetyczną (zaledwie 27 kcal/100 g), doskonale nadaje się więc do przyrządzania sałatek i potraw w dietach odchudzających. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać te okazy, które mają twardą, jasną bulwę i zielone pędy. Sięgać po niego może każdy – nawet małe dzieci i osoby starsze.

- Fenkuł można polecić każdemu, kto pragnie zdrowo się odżywiać oraz urozmaicić swoją dietę w różnorodne warzywa. Przy zakupie należy jedynie zwróć uwagę, czy liście lub łodygi nie są zbyt dorodne, lśniące i wyrośnięte. Możliwe, iż były zbyt intensywnie nawożone, a przez to ich wartość odżywcza znacznie spada. Takie warzywa są mniej zdrowe - mówi dietetyk.

Jako ciekawostkę warto dodać, że dawniej fenkuł znajdował się na liście cenionych afrodyzjaków. Był niezwykle popularny w całym antycznym świecie. W Indiach wyciskano z niego sok, który mieszano z mlekiem, miodem i lukrecją. Czy rzeczywiście ma moc, warto sprawdzić osobiście. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy jest uznawana za doskonałe danie na kolację we dwoje.

Marta Legieć/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam