Fantazyjnie pieczona czerwona cebula
Cebulę najczęściej kroimy w kostkę lub piórka, a następnie podsmażamy lub na surowo dodajemy do potraw. Rzadko kiedy traktujemy to warzywo jako najważniejszy składnik dania. Niesłusznie, bo to wartościowy produkt i jak się okazuje, może przepięknie prezentować się na talerzu.
Cebulę najczęściej kroimy w kostkę lub piórka, a następnie podsmażamy lub na surowo dodajemy do potraw. Rzadko kiedy traktujemy to warzywo jako najważniejszy składnik dania. Niesłusznie, bo to wartościowy produkt i jak się okazuje, może przepięknie prezentować się na talerzu.
Cebulowy kwiat na nowo robi furorę w sieci. Youtuberka "yoyomax12" zaprezentowała, jak sprytnie ponacinać cebulę, aby zrobić z niej smaczną, jadalną i oryginalną ozdobę na stół. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mniejsze okazy, dzięki czemu uzyskamy najładniejszy efekt.
Oprócz 3-4 cebul, potrzebne będą: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i szczypta soli morskiej. Należy przygotować również naczynie żaroodporne. Cebule obieramy i odcinamy końcówki. Nacinamy na osiem części. Polewamy oliwą i octem, całość mieszamy, aby równomiernie pokryły cebule. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztą mieszaniny. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 25-30 minut w 220 stopniach C, pod koniec pieczenia ściągając folie, aby całość ładnie się zapiekła. I gotowe!