Fantazyjnie pieczona czerwona cebula

Cebulę najczęściej kroimy w kostkę lub piórka, a następnie podsmażamy lub na surowo dodajemy do potraw. Rzadko kiedy traktujemy to warzywo jako najważniejszy składnik dania. Niesłusznie, bo to wartościowy produkt i jak się okazuje, może przepięknie prezentować się na talerzu.

Obraz
Źródło zdjęć: © screen youtube

Cebulę najczęściej kroimy w kostkę lub piórka, a następnie podsmażamy lub na surowo dodajemy do potraw. Rzadko kiedy traktujemy to warzywo jako najważniejszy składnik dania. Niesłusznie, bo to wartościowy produkt i jak się okazuje, może przepięknie prezentować się na talerzu.

Cebulowy kwiat na nowo robi furorę w sieci. Youtuberka "yoyomax12" zaprezentowała, jak sprytnie ponacinać cebulę, aby zrobić z niej smaczną, jadalną i oryginalną ozdobę na stół. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mniejsze okazy, dzięki czemu uzyskamy najładniejszy efekt.

Oprócz 3-4 cebul, potrzebne będą: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i szczypta soli morskiej. Należy przygotować również naczynie żaroodporne. Cebule obieramy i odcinamy końcówki. Nacinamy na osiem części. Polewamy oliwą i octem, całość mieszamy, aby równomiernie pokryły cebule. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztą mieszaniny. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 25-30 minut w 220 stopniach C, pod koniec pieczenia ściągając folie, aby całość ładnie się zapiekła. I gotowe!

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości