Elegancki deser - eton mess
Eton mess to jeden z klasyków wśród deserów, a jego przygotowanie z gotowym składnikami jest wyjątkowo proste. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" proponuje wegańską wersję tych łakoci. Zamiast klasyczny bez, wykorzystała bezy zrobione z wody po ciecierzycy. Zdrowo i pysznie!
Eton mess to jeden z klasyków wśród deserów, a jego przygotowanie z gotowym składnikami jest wyjątkowo proste. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wegańską wersję tych łakoci. Zamiast klasycznych bez wykorzystała bezy zrobione z wody po ciecierzycy, a bitej śmietany wykorzystała mleko kokosowe. Zdrowo i pysznie!
Składniki:
kilka bez wegańskich (zwykłych lub przygotowanych z wody po ciecierzycy)
,
puszka mleka kokosowego bez dodatków,
1 szklanka sezonowych owoców,
Mleko kokosowe mocno schłodzić. Otworzyć puszkę, zlać płyn z wierzchu (zachować), a "śmietanę" ubić tak jak normalną, dodając nieco płynu, gdyby śmietana była zbyt zwarta. W szklance układać warstwami lekko pokruszone bezy, bitą śmietanę oraz owoce i natychmiast podawać.
Zobacz również: pyszne jagodzianki* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.