Trwa ładowanie...

Dzik na polskim stole. Jak przyrządzić dziczyznę?

Przez całe wieki dziczyzna królowała na polskich stołach. Szczególnie popularne było mięso z dzika, które przyrządzano na wiele sposobów. Robiono z niego pieczenie, gotowano i duszono, dziczyzna była także niezbędnym składnikiem jednego z najbardziej znanych polskich dań, czyli bigosu. Dziś to mięso wraca do łask, możemy znaleźć je nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale nawet w popularnych dyskontach.

Dziczyzna zawiera za to mnóstwo pełnowartościowego białkaDziczyzna zawiera za to mnóstwo pełnowartościowego białkaŹródło: 123RF
d4detro
d4detro

Mięso z dzika - wartości odżywcze

Mięso z dzika jest o wiele zdrowsze od wieprzowiny. Wynika to przede wszystkim z tego, że żyjące na wolności dziki mają o wiele większą od zwierząt hodowlanych możliwość poruszania się, co sprawia, że mięso jest zdecydowanie mniej tłuste. W dodatku zwierzęta hodowlane są często faszerowane hormonami, antybiotykami, jedzą paszę, w której znajdują się pestycydy czy nawet rośliny sztucznie modyfikowane genetycznie. Dzik odżywia się naturalnie, szkodliwych substancji nie znajdziemy więc w jego mięsie.

Dziczyzna zawiera za to mnóstwo pełnowartościowego białka, sporo witamin z grupy B, żelaza, wapnia i magnezu. Jest niskokaloryczna, więc może zastąpić inne rodzaje mięsa w diecie osób, które chciałyby utrzymać swoją wagę. Mięso z dzika polecane jest też osobom chorujące na serce, bo zawiera bardzo mało cholesterolu.

Smak dziczego mięsa jest bardzo charakterystyczny i intensywny. Sprawia to przede wszystkim dieta tych zwierząt, które żywią się leśnymi owocami, orzechami, żołędziami, korzeniami i grzybami. Aromaty tych leśnych przysmaków przenikają do mięsa, nadając mu charakterystyczną ostrość.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

 Jak przyrządzić dziczyznę?

Co przyrządzimy z dzika? Najbardziej popularna jest pieczeń. Przed pieczeniem mięso musimy zamarynować. Najczęściej stosuje się marynatę z czerwonego wina z dodatkiem przypraw – rozmarynu, cząbru, pieprzu i czosnku. Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej 12 godzin, ale może to być nawet doba. Dzięki temu nasza pieczeń będzie bardziej krucha. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki, solimy, dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), zalewamy mocnym bulionem wołowym i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około dwie godziny. Taka pieczeń świetnie smakuje również na zimno, jako wędlina do kanapek.

d4detro

 Gulasz z dzika - jak zrobić?

Kolejnym popularnym daniem z dzika jest gulasz. Pokrojone w dużą kostkę kawałki szynki lub łopatki oprószamy solą, pieprzem, siekanym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podsmażamy mięso na smalcu, a gdy się zrumieni zalewamy bulionem i dusimy aż zmięknie. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Dziczyzna 123RF
Źródło: 123RF

Choć dziczyzna jest twardsza niż wieprzowina, możemy z niej zrobić również kotlety, podobne do schabowych. Mięso ze schabu lub z szynki kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na smalcu kilka minut z każdej strony. Skrapiamy sokiem z cytryny i możemy podawać.

Mięsożercy mogą również wykorzystać mięso z dzika do przyrządzenia doskonałej zupy gulaszowej. Wystarczy pokroić mięso w kostkę, podsmażyć z cebulą i czosnkiem, posypać ostrą i słodką papryką, zalać bulionem i gotować pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, seler naciowy, pietruszkę, paprykę i pozbawione skórki pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Taka zupa to świetny pomysł na zimne, jesienne wieczory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj