Dzik na polskim stole. Jak przyrządzić dziczyznę?

Przez całe wieki dziczyzna królowała na polskich stołach. Szczególnie popularne było mięso z dzika, które przyrządzano na wiele sposobów. Robiono z niego pieczenie, gotowano i duszono, dziczyzna była także niezbędnym składnikiem jednego z najbardziej znanych polskich dań, czyli bigosu. Dziś to mięso wraca do łask, możemy znaleźć je nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale nawet w popularnych dyskontach.

DziczyznaDziczyzna zawiera za to mnóstwo pełnowartościowego białka
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięso z dzika - wartości odżywcze

Mięso z dzika jest o wiele zdrowsze od wieprzowiny. Wynika to przede wszystkim z tego, że żyjące na wolności dziki mają o wiele większą od zwierząt hodowlanych możliwość poruszania się, co sprawia, że mięso jest zdecydowanie mniej tłuste. W dodatku zwierzęta hodowlane są często faszerowane hormonami, antybiotykami, jedzą paszę, w której znajdują się pestycydy czy nawet rośliny sztucznie modyfikowane genetycznie. Dzik odżywia się naturalnie, szkodliwych substancji nie znajdziemy więc w jego mięsie.

Dziczyzna zawiera za to mnóstwo pełnowartościowego białka, sporo witamin z grupy B, żelaza, wapnia i magnezu. Jest niskokaloryczna, więc może zastąpić inne rodzaje mięsa w diecie osób, które chciałyby utrzymać swoją wagę. Mięso z dzika polecane jest też osobom chorujące na serce, bo zawiera bardzo mało cholesterolu.

Smak dziczego mięsa jest bardzo charakterystyczny i intensywny. Sprawia to przede wszystkim dieta tych zwierząt, które żywią się leśnymi owocami, orzechami, żołędziami, korzeniami i grzybami. Aromaty tych leśnych przysmaków przenikają do mięsa, nadając mu charakterystyczną ostrość.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Jak przyrządzić dziczyznę?

Co przyrządzimy z dzika? Najbardziej popularna jest pieczeń. Przed pieczeniem mięso musimy zamarynować. Najczęściej stosuje się marynatę z czerwonego wina z dodatkiem przypraw – rozmarynu, cząbru, pieprzu i czosnku. Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej 12 godzin, ale może to być nawet doba. Dzięki temu nasza pieczeń będzie bardziej krucha. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki, solimy, dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), zalewamy mocnym bulionem wołowym i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około dwie godziny. Taka pieczeń świetnie smakuje również na zimno, jako wędlina do kanapek.

Gulasz z dzika - jak zrobić?

Kolejnym popularnym daniem z dzika jest gulasz. Pokrojone w dużą kostkę kawałki szynki lub łopatki oprószamy solą, pieprzem, siekanym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podsmażamy mięso na smalcu, a gdy się zrumieni zalewamy bulionem i dusimy aż zmięknie. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Dziczyzna
© 123RF

Choć dziczyzna jest twardsza niż wieprzowina, możemy z niej zrobić również kotlety, podobne do schabowych. Mięso ze schabu lub z szynki kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na smalcu kilka minut z każdej strony. Skrapiamy sokiem z cytryny i możemy podawać.

Mięsożercy mogą również wykorzystać mięso z dzika do przyrządzenia doskonałej zupy gulaszowej. Wystarczy pokroić mięso w kostkę, podsmażyć z cebulą i czosnkiem, posypać ostrą i słodką papryką, zalać bulionem i gotować pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, seler naciowy, pietruszkę, paprykę i pozbawione skórki pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Taka zupa to świetny pomysł na zimne, jesienne wieczory.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera