Dużo, solidnie i smacznie

Typowa kuchnia amerykańska

Michał Molenda przygotował dania typowo amerykańskie. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: kanapka z Pull Porkiem z konfiturą z cebuli, luizjańska zupa, pancakes z borówkami, malinami i syropem klonowym oraz skrzydełka BBQ.

Luizjańska Zupa

Składniki:
2 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
1/2 małego pora pokrojonego w plasterki
200 g indyka
żółta lub zielona papryka pokrojona w paseczki
3 świeże kolby kukurydzy
3 pomidory pokrojone w kostkę
200 g krewetek 16/20 (świeże)
świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)
natka pietruszki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
świeży szczypiorek i kolendra
limonka
sól, świeżo zmielony pieprz i szczypta cukru

Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki oczyścić i oderwać ogonki. Bulion przecedzić i zagotować. Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3-4 minuty aż będzie złocista. Wlać odrobinę bulionu. W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora oraz pomidory i smażyć mieszając co chwilę przez około 2-3 minuty. Mięso z indyka delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2-3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1-2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i gotować przez około 4 minuty. Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 min. W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek, a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Przy
podaniu zupę obsypać świeżą kolendrą.

Kanapka z Pull Porkiem i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:
5 małych bagietek pełnoziarnistych
100 g rukoli
konfitura z czerwonej cebuli
Pull Pork

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
oliwa
3 łyżki miodu
6 łyżek octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy do smażenia. Kiedy jest rozgrzana, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Dusić aż cebulka zmięknie, co jakiś czas mieszając. To może zająć 15-20 minut. Po tym czasie dodając pozostałe składniki i dusić jeszcze przez kilka minut, by odparować nadmiar wody.

Pull Pork

Składniki:
2 i 1/2 kg wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta

Marynata I – solanka:
3 łyżki soli
5 łyżek brązowego cukru
2 liście laurowe
4-5 sztuk ziela angielskiego
2 l wody
2-3 łyżki mieszanki przypraw z marynaty II

Marynata II – mieszanka przypraw:
100 g brązowego cukru
1 łyżka kuminiu
1 łyżka chilli
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka soli
1 łyżka cayenne
4 ząbki czosnku
1 duża cebula

Sos do podania:
300 ml ketchupu
150 ml octu jabłkowego
75 g cukru trzcinowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki sosu luizjana
sól i pieprz

Przygotowanie:
Marynata II: wszystkie składniki dokładnie zmieszać, cebulę i czosnek zmiksować na pastę i połączyć z przyprawami. Solanka: do rondelka wlać wodę, dodać cukier, sól i liście laurowe. Podgrzewać do czasu aż sól i cukier się rozpuści. Ostudzić i dodać 2-3 łyżki marynaty II.
Chłodną marynatą zalać mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawić na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty, osuszyć ręcznikiem kuchennym i dokładnie wetrzeć pozostałą marynatę II. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do pieca rozgrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin. Po tym czasie podkręcić temperaturę do 130 stopni i piec kolejną godzinę aż zrumieni się wierzch. Wyciągnąć pieczeń, przykryć folią aluminiową i odstawić na 40 minut żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie można przygotować sos: cebulkę pokroić bardzo drobno lub zmiksować na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlać do rondelka i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą. Doprawić do smaku i przestudzić. Pieczeń podzielić za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki. Nałożyć do bułki razem z rukolą i konfiturą z cebuli.

Skrzydełka BBQ

Składniki:
1 i 1/2 kg skrzydełek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki ostrej
sól morska

Przygotowanie:
Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską. Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dorzucić resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia. Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.

Śliwkowy sos BBQ

Składniki:
4 pomidory
350 g śliwek wędzonych
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
3 drobno pokrojone szalotki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.

Sos serowy

Składniki:
50 g sera pleśniowego roquefort
1/3 ząbka startego na drobnej tarce czosnku
80 g gęstej i kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z limonki
1 i 1/2 łyżki majonezu
1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:
Ser drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka). Na koniec dodać szczypiorek.

Pancakes z borówkami i malinami oraz syropem klonowym

Składniki:
200 g malin
200 g borówek
50 ml syropu klonowego
50 g masła
cukier puder do obsypania
3 gałązki mięty do dekoracji

Ciasto:
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli

Przygotowanie:
W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem puder i owocami dekorujemy miętą.

POLECAMY:

Masło orzechowe

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟