Drewno, metal, plastik czy silikon - jakie przybory kuchenne wybrać?

Łyżki wazowe, cedzaki, łopatki, szczypce, ubijaki – w kuchni wykorzystujemy wiele przyborów, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Jednak dla funkcjonalności akcesoriów, a także ich ewentualnego wpływu na nasze zdrowie duże znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Poznajmy wady i zalety drewna, metalu, plastiku oraz silikonu.

Drewno, metal, plastik czy silikon - jakie przybory kuchenne wybrać?
Źródło zdjęć: © Fotolia
10

Łyżki wazowe, cedzaki, łopatki, szczypce, ubijaki – w kuchni wykorzystujemy wiele przyborów, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Jednak dla funkcjonalności akcesoriów, a także ich ewentualnego wpływu na nasze zdrowie duże znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Poznajmy wady i zalety drewna, metalu, plastiku oraz silikonu.

Drewno

Już przed wiekami stosowano ten surowiec do wytwarzania przyborów kuchennych. Również dzisiaj drewniane łyżki czy łopatki cieszą się dużą popularnością – są szczególnie polecane do używania z patelniami czy garnkami teflonowymi, ponieważ nie niszczą ich powierzchni (co może wyzwalać niebezpieczne, a nawet rakotwórcze substancje).
Jednak drewno ma również wady. Wyrabiane z niego akcesoria powinny być wycierane po każdym umyciu. Należy też unikać zbyt długiego moczenia ich w wodzie. Dlaczego? Wilgotne drewno staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii.
Poza tym naturalny surowiec wykazuje skłonność do nasiąkania tłuszczem, brudzenia, a czasem także pochłaniania intensywnych zapachów niektórych produktów spożywczych. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu, z których jednak coraz rzadziej wyrabia się przybory kuchenne.

Drewniane akcesoria będą nam lepiej służyły, jeśli zastosujemy kilka sprawdzonych „trików”. Przed pierwszym użyciem przybory należy zaimpregnować, czyli natrzeć olejem i pozostawić do wyschnięcia. Wchłanianiu zapachów zapobiegnie natomiast całonocne namoczenie przedmiotów w occie jabłkowym. Podobne efekty daje natarcie akcesoriów świeżo przekrojoną cytryną.
Jeśli drewniane przybory są brudne i tłuste, można je „reanimować” pozostawiając na noc w roztworze sporządzonym z pięciu łyżeczek sody oczyszczonej rozpuszczonych w litrze wody.

Metal

Tego typu przybory mają wielu zwolenników, ponieważ metalowe chochle, cedzaki czy łyżki do makaronu świetnie… komponują się w nowoczesnych kuchniach. Jednak nie tylko estetyka decyduje o ich popularności.
Akcesoria (najlepiej gdyby były wykonane ze stali nierdzewnej) są trwalsze i bardziej wytrzymałe od drewna. Nie brudzą się, nie odkształcają i nie wchłaniają zapachów z produktów spożywczych. Tego typu przedmioty są również bezpieczne dla zdrowia, ponieważ stal wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur podczas przygotowywania potraw. Nie traci też właściwości w wyniku kontaktu z substancjami chemicznymi, których nie brakuje w kuchennych smakołykach.
Niekiedy efektami ubocznymi wykorzystywania przyborów stalowych mogą być pojawiające się na nich brązowe lub niebieskie smugi. Można je usunąć za pomocą specjalnych preparatów.

Alergicy powinni pamiętać, że w przedmiotach ze stali można znaleźć śladowe ilości niklu – alergenu powodującego uczulenia, zwłaszcza u młodych kobiet. Jednak problem dotyczy przede wszystkim tanich akcesoriów pochodzących od nieznanych producentów.

Plastik

Drewniane i metalowe przybory kuchenne są coraz częściej wypierane przez akcesoria wykonane z tworzyw sztucznych, zwłaszcza polietylenu – odpornego na alkohole czy kwasy, a także wysokie temperatury. Tego typu przedmioty można łatwo umyć, także w zmywarkach. Nie nasiąkają wodą, dzięki czemu bakterie mają utrudnione warunki do rozwoju. Plastikowe przybory nie wchłaniają też zapachów z produktów spożywczych, a poza tym stanowią efektowną ozdobę kuchni – produkowane są w rozmaitych kształtach oraz kolorach.

Jednak akcesoria z tworzyw sztucznych mają też wady. Niektóre z nich (zwłaszcza tańsze, pochodzące z niepewnych źródeł) mogą zawierać bisfenol A – związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur czy uszkodzeń mechanicznych. Niektóre badania naukowe wykazały, że konsekwencją jego wchłaniania przez organizm bywa otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów.

Kontrowersje budzą również chińskie łyżki, cedzaki czy łopatki wykonane z czarnego nylonu. Eksperci przestrzegają przed zakupem i używaniem wyrobów nieznanego pochodzenia. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać bowiem niebezpieczną substancję – metylenodioksyamfetaminę (MDA), która wykazuje właściwości rakotwórcze. Badania przeprowadzone kilka lat temu przez Instytut Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu wykazały, że dawka groźnych amin w produktach kuchennych sprowadzanych z Chin przekraczała europejskie normy aż 10 tys. razy!

Silikon

Dobrym zamiennikiem plastikowych przyborów mogą być wałki, łopatki czy trzepaczki wykonane z silikonu, czyli polimerów powstających w wyniku połączenie występującej w naturze krzemionki z tlenem. Jeśli tego typu akcesoria pochodzą od sprawdzonych producentów i posiadają niezbędne certyfikaty, zezwalające na kontakt z żywnością, wydają się jednym z najlepszych rozwiązań.

Silikon jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Wykonane z tego surowca przybory są elastyczne i nierozciągliwe, a dodatkowo mają właściwości nieprzywierające – przyrządzane produkty z dużym prawdopodobieństwem się do nich nie przykleją. Silikon nie wpływa na smak i zapach potrawy, nie pochłania również aromatów. Jest bezpieczny dla żywności, ponieważ nie wchodzi w żadne niepożądane reakcje. Nie wydziela szkodliwych substancji, a do produkcji przyborów z silikonu nie używa chemikaliów, które mogłyby przedostać się do jedzenia.

Akcesoria łatwo utrzymać w czystości. Silikon jest tworzywem bardzo wytrzymałym, jednak mało odpornym na urazy mechaniczne, dlatego przyborów nie należy czyścić za pomocą ostrych lub szorstkich myjek.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem