Drewno, metal, plastik czy silikon - jakie przybory kuchenne wybrać?

Łyżki wazowe, cedzaki, łopatki, szczypce, ubijaki – w kuchni wykorzystujemy wiele przyborów, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Jednak dla funkcjonalności akcesoriów, a także ich ewentualnego wpływu na nasze zdrowie duże znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Poznajmy wady i zalety drewna, metalu, plastiku oraz silikonu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Łyżki wazowe, cedzaki, łopatki, szczypce, ubijaki – w kuchni wykorzystujemy wiele przyborów, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Jednak dla funkcjonalności akcesoriów, a także ich ewentualnego wpływu na nasze zdrowie duże znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Poznajmy wady i zalety drewna, metalu, plastiku oraz silikonu.

Drewno

Już przed wiekami stosowano ten surowiec do wytwarzania przyborów kuchennych. Również dzisiaj drewniane łyżki czy łopatki cieszą się dużą popularnością – są szczególnie polecane do używania z patelniami czy garnkami teflonowymi, ponieważ nie niszczą ich powierzchni (co może wyzwalać niebezpieczne, a nawet rakotwórcze substancje).
Jednak drewno ma również wady. Wyrabiane z niego akcesoria powinny być wycierane po każdym umyciu. Należy też unikać zbyt długiego moczenia ich w wodzie. Dlaczego? Wilgotne drewno staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii.
Poza tym naturalny surowiec wykazuje skłonność do nasiąkania tłuszczem, brudzenia, a czasem także pochłaniania intensywnych zapachów niektórych produktów spożywczych. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu, z których jednak coraz rzadziej wyrabia się przybory kuchenne.

Drewniane akcesoria będą nam lepiej służyły, jeśli zastosujemy kilka sprawdzonych „trików”. Przed pierwszym użyciem przybory należy zaimpregnować, czyli natrzeć olejem i pozostawić do wyschnięcia. Wchłanianiu zapachów zapobiegnie natomiast całonocne namoczenie przedmiotów w occie jabłkowym. Podobne efekty daje natarcie akcesoriów świeżo przekrojoną cytryną.
Jeśli drewniane przybory są brudne i tłuste, można je „reanimować” pozostawiając na noc w roztworze sporządzonym z pięciu łyżeczek sody oczyszczonej rozpuszczonych w litrze wody.

Metal

Tego typu przybory mają wielu zwolenników, ponieważ metalowe chochle, cedzaki czy łyżki do makaronu świetnie… komponują się w nowoczesnych kuchniach. Jednak nie tylko estetyka decyduje o ich popularności.
Akcesoria (najlepiej gdyby były wykonane ze stali nierdzewnej) są trwalsze i bardziej wytrzymałe od drewna. Nie brudzą się, nie odkształcają i nie wchłaniają zapachów z produktów spożywczych. Tego typu przedmioty są również bezpieczne dla zdrowia, ponieważ stal wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur podczas przygotowywania potraw. Nie traci też właściwości w wyniku kontaktu z substancjami chemicznymi, których nie brakuje w kuchennych smakołykach.
Niekiedy efektami ubocznymi wykorzystywania przyborów stalowych mogą być pojawiające się na nich brązowe lub niebieskie smugi. Można je usunąć za pomocą specjalnych preparatów.

Alergicy powinni pamiętać, że w przedmiotach ze stali można znaleźć śladowe ilości niklu – alergenu powodującego uczulenia, zwłaszcza u młodych kobiet. Jednak problem dotyczy przede wszystkim tanich akcesoriów pochodzących od nieznanych producentów.

Plastik

Drewniane i metalowe przybory kuchenne są coraz częściej wypierane przez akcesoria wykonane z tworzyw sztucznych, zwłaszcza polietylenu – odpornego na alkohole czy kwasy, a także wysokie temperatury. Tego typu przedmioty można łatwo umyć, także w zmywarkach. Nie nasiąkają wodą, dzięki czemu bakterie mają utrudnione warunki do rozwoju. Plastikowe przybory nie wchłaniają też zapachów z produktów spożywczych, a poza tym stanowią efektowną ozdobę kuchni – produkowane są w rozmaitych kształtach oraz kolorach.

Jednak akcesoria z tworzyw sztucznych mają też wady. Niektóre z nich (zwłaszcza tańsze, pochodzące z niepewnych źródeł) mogą zawierać bisfenol A – związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur czy uszkodzeń mechanicznych. Niektóre badania naukowe wykazały, że konsekwencją jego wchłaniania przez organizm bywa otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów.

Kontrowersje budzą również chińskie łyżki, cedzaki czy łopatki wykonane z czarnego nylonu. Eksperci przestrzegają przed zakupem i używaniem wyrobów nieznanego pochodzenia. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać bowiem niebezpieczną substancję – metylenodioksyamfetaminę (MDA), która wykazuje właściwości rakotwórcze. Badania przeprowadzone kilka lat temu przez Instytut Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu wykazały, że dawka groźnych amin w produktach kuchennych sprowadzanych z Chin przekraczała europejskie normy aż 10 tys. razy!

Silikon

Dobrym zamiennikiem plastikowych przyborów mogą być wałki, łopatki czy trzepaczki wykonane z silikonu, czyli polimerów powstających w wyniku połączenie występującej w naturze krzemionki z tlenem. Jeśli tego typu akcesoria pochodzą od sprawdzonych producentów i posiadają niezbędne certyfikaty, zezwalające na kontakt z żywnością, wydają się jednym z najlepszych rozwiązań.

Silikon jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Wykonane z tego surowca przybory są elastyczne i nierozciągliwe, a dodatkowo mają właściwości nieprzywierające – przyrządzane produkty z dużym prawdopodobieństwem się do nich nie przykleją. Silikon nie wpływa na smak i zapach potrawy, nie pochłania również aromatów. Jest bezpieczny dla żywności, ponieważ nie wchodzi w żadne niepożądane reakcje. Nie wydziela szkodliwych substancji, a do produkcji przyborów z silikonu nie używa chemikaliów, które mogłyby przedostać się do jedzenia.

Akcesoria łatwo utrzymać w czystości. Silikon jest tworzywem bardzo wytrzymałym, jednak mało odpornym na urazy mechaniczne, dlatego przyborów nie należy czyścić za pomocą ostrych lub szorstkich myjek.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥