WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie w Sejmie. Wiemy, jaki temat chce poruszyć premier

Drewno, metal, plastik czy silikon - jakie przybory kuchenne wybrać?

Łyżki wazowe, cedzaki, łopatki, szczypce, ubijaki – w kuchni wykorzystujemy wiele przyborów, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Jednak dla funkcjonalności akcesoriów, a także ich ewentualnego wpływu na nasze zdrowie duże znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Poznajmy wady i zalety drewna, metalu, plastiku oraz silikonu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Łyżki wazowe, cedzaki, łopatki, szczypce, ubijaki – w kuchni wykorzystujemy wiele przyborów, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Jednak dla funkcjonalności akcesoriów, a także ich ewentualnego wpływu na nasze zdrowie duże znaczenie ma materiał, z jakiego zostały wykonane. Poznajmy wady i zalety drewna, metalu, plastiku oraz silikonu.

Drewno

Już przed wiekami stosowano ten surowiec do wytwarzania przyborów kuchennych. Również dzisiaj drewniane łyżki czy łopatki cieszą się dużą popularnością – są szczególnie polecane do używania z patelniami czy garnkami teflonowymi, ponieważ nie niszczą ich powierzchni (co może wyzwalać niebezpieczne, a nawet rakotwórcze substancje).
Jednak drewno ma również wady. Wyrabiane z niego akcesoria powinny być wycierane po każdym umyciu. Należy też unikać zbyt długiego moczenia ich w wodzie. Dlaczego? Wilgotne drewno staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii.
Poza tym naturalny surowiec wykazuje skłonność do nasiąkania tłuszczem, brudzenia, a czasem także pochłaniania intensywnych zapachów niektórych produktów spożywczych. Takich właściwości nie ma drewno ze szlachetnych gatunków, np. buku czy dębu, z których jednak coraz rzadziej wyrabia się przybory kuchenne.

Drewniane akcesoria będą nam lepiej służyły, jeśli zastosujemy kilka sprawdzonych „trików”. Przed pierwszym użyciem przybory należy zaimpregnować, czyli natrzeć olejem i pozostawić do wyschnięcia. Wchłanianiu zapachów zapobiegnie natomiast całonocne namoczenie przedmiotów w occie jabłkowym. Podobne efekty daje natarcie akcesoriów świeżo przekrojoną cytryną.
Jeśli drewniane przybory są brudne i tłuste, można je „reanimować” pozostawiając na noc w roztworze sporządzonym z pięciu łyżeczek sody oczyszczonej rozpuszczonych w litrze wody.

Metal

Tego typu przybory mają wielu zwolenników, ponieważ metalowe chochle, cedzaki czy łyżki do makaronu świetnie… komponują się w nowoczesnych kuchniach. Jednak nie tylko estetyka decyduje o ich popularności.
Akcesoria (najlepiej gdyby były wykonane ze stali nierdzewnej) są trwalsze i bardziej wytrzymałe od drewna. Nie brudzą się, nie odkształcają i nie wchłaniają zapachów z produktów spożywczych. Tego typu przedmioty są również bezpieczne dla zdrowia, ponieważ stal wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur podczas przygotowywania potraw. Nie traci też właściwości w wyniku kontaktu z substancjami chemicznymi, których nie brakuje w kuchennych smakołykach.
Niekiedy efektami ubocznymi wykorzystywania przyborów stalowych mogą być pojawiające się na nich brązowe lub niebieskie smugi. Można je usunąć za pomocą specjalnych preparatów.

Alergicy powinni pamiętać, że w przedmiotach ze stali można znaleźć śladowe ilości niklu – alergenu powodującego uczulenia, zwłaszcza u młodych kobiet. Jednak problem dotyczy przede wszystkim tanich akcesoriów pochodzących od nieznanych producentów.

Plastik

Drewniane i metalowe przybory kuchenne są coraz częściej wypierane przez akcesoria wykonane z tworzyw sztucznych, zwłaszcza polietylenu – odpornego na alkohole czy kwasy, a także wysokie temperatury. Tego typu przedmioty można łatwo umyć, także w zmywarkach. Nie nasiąkają wodą, dzięki czemu bakterie mają utrudnione warunki do rozwoju. Plastikowe przybory nie wchłaniają też zapachów z produktów spożywczych, a poza tym stanowią efektowną ozdobę kuchni – produkowane są w rozmaitych kształtach oraz kolorach.

Jednak akcesoria z tworzyw sztucznych mają też wady. Niektóre z nich (zwłaszcza tańsze, pochodzące z niepewnych źródeł) mogą zawierać bisfenol A – związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur czy uszkodzeń mechanicznych. Niektóre badania naukowe wykazały, że konsekwencją jego wchłaniania przez organizm bywa otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów.

Kontrowersje budzą również chińskie łyżki, cedzaki czy łopatki wykonane z czarnego nylonu. Eksperci przestrzegają przed zakupem i używaniem wyrobów nieznanego pochodzenia. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać bowiem niebezpieczną substancję – metylenodioksyamfetaminę (MDA), która wykazuje właściwości rakotwórcze. Badania przeprowadzone kilka lat temu przez Instytut Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu wykazały, że dawka groźnych amin w produktach kuchennych sprowadzanych z Chin przekraczała europejskie normy aż 10 tys. razy!

Silikon

Dobrym zamiennikiem plastikowych przyborów mogą być wałki, łopatki czy trzepaczki wykonane z silikonu, czyli polimerów powstających w wyniku połączenie występującej w naturze krzemionki z tlenem. Jeśli tego typu akcesoria pochodzą od sprawdzonych producentów i posiadają niezbędne certyfikaty, zezwalające na kontakt z żywnością, wydają się jednym z najlepszych rozwiązań.

Silikon jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Wykonane z tego surowca przybory są elastyczne i nierozciągliwe, a dodatkowo mają właściwości nieprzywierające – przyrządzane produkty z dużym prawdopodobieństwem się do nich nie przykleją. Silikon nie wpływa na smak i zapach potrawy, nie pochłania również aromatów. Jest bezpieczny dla żywności, ponieważ nie wchodzi w żadne niepożądane reakcje. Nie wydziela szkodliwych substancji, a do produkcji przyborów z silikonu nie używa chemikaliów, które mogłyby przedostać się do jedzenia.

Akcesoria łatwo utrzymać w czystości. Silikon jest tworzywem bardzo wytrzymałym, jednak mało odpornym na urazy mechaniczne, dlatego przyborów nie należy czyścić za pomocą ostrych lub szorstkich myjek.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀