Domowa chałwa w 3 minuty

Jej zwolennicy cenią ją za wyjątkowy smak, ale przeciwnicy twierdzą, że jest zbyt mdła. Jedno jest jednak pewne, prawdziwa chałwa to produkt słodki i zdrowy. Wszystko za sprawą głównego składnika, czyli nasion sezamu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Oto jak łatwo zrobisz chałwę w domu.

W tych jasnych ziarenkach znajdziemy m.in. witaminę A (dba o dobry wzrok i ładną skórę)
, witaminy z grupy B (korzystnie wpływają na układ nerwowy i mięśnie)
, witaminę T (uczestniczy w produkcji płytek krwi)
, a także witaminę E (wzmacnia układ odpornościowy). Na uwagę zasługuje też kwas linolowy, który normuje poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Najlepiej dosładzać ją wtedy dobrej jakości miodem lub np. stewią.

Niestety, propozycje które można znaleźć na sklepowych półkach często mają w składzie niepotrzebne wzmacniacze smaku lub konserwanty, i daleko im do tradycyjnego greckiego specjału. Można jednak zrobić chałwę własnoręcznie. Blogerka Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, udowadnia, że to naprawdę proste.

Składniki na około 2 słoiczki chałwy: 500 g sezamu, 1/2 szklanki cukru, 1-2 łyżek oleju ryżowego.

Ziarna sezamu wraz z cukrem zblenduj na najwyższych obrotach do czasu, aż masa będzie lepka. Dodaj olej ryżowy i ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Przełóż do słoiczków i gotowe.

Sugestie: przed zblendowaniem, ziarna sezamu możesz najpierw podprażyć przez kilka minut na suchej patelni - wtedy smak chałwy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i karmelowy. Cukier możesz zastąpić cukrem pudrem, aby masa była jeszcze bardziej gładka. W wersji light najlepiej użyć cukru brązowego. Olej ryżowy do tego typu smakołyków nadaje się najbardziej, ponieważ jest on całkowicie neutralny w smaku i zapachu. Jednak możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem, np. z pestek winogron.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀