WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Domowa chałwa w 3 minuty

Jej zwolennicy cenią ją za wyjątkowy smak, ale przeciwnicy twierdzą, że jest zbyt mdła. Jedno jest jednak pewne, prawdziwa chałwa to produkt słodki i zdrowy. Wszystko za sprawą głównego składnika, czyli nasion sezamu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Oto jak łatwo zrobisz chałwę w domu.

W tych jasnych ziarenkach znajdziemy m.in. witaminę A (dba o dobry wzrok i ładną skórę)
, witaminy z grupy B (korzystnie wpływają na układ nerwowy i mięśnie)
, witaminę T (uczestniczy w produkcji płytek krwi)
, a także witaminę E (wzmacnia układ odpornościowy). Na uwagę zasługuje też kwas linolowy, który normuje poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Najlepiej dosładzać ją wtedy dobrej jakości miodem lub np. stewią.

Niestety, propozycje które można znaleźć na sklepowych półkach często mają w składzie niepotrzebne wzmacniacze smaku lub konserwanty, i daleko im do tradycyjnego greckiego specjału. Można jednak zrobić chałwę własnoręcznie. Blogerka Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, udowadnia, że to naprawdę proste.

Składniki na około 2 słoiczki chałwy: 500 g sezamu, 1/2 szklanki cukru, 1-2 łyżek oleju ryżowego.

Ziarna sezamu wraz z cukrem zblenduj na najwyższych obrotach do czasu, aż masa będzie lepka. Dodaj olej ryżowy i ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Przełóż do słoiczków i gotowe.

Sugestie: przed zblendowaniem, ziarna sezamu możesz najpierw podprażyć przez kilka minut na suchej patelni - wtedy smak chałwy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i karmelowy. Cukier możesz zastąpić cukrem pudrem, aby masa była jeszcze bardziej gładka. W wersji light najlepiej użyć cukru brązowego. Olej ryżowy do tego typu smakołyków nadaje się najbardziej, ponieważ jest on całkowicie neutralny w smaku i zapachu. Jednak możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem, np. z pestek winogron.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Culurgionis d’Ogliastra IGP. Sardyńska dusza zamknięta w pierogu
Culurgionis d’Ogliastra IGP. Sardyńska dusza zamknięta w pierogu
Ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Skorzystaj z okazji i przygotuj na piątkowy obiad
Ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Skorzystaj z okazji i przygotuj na piątkowy obiad
Piję codziennie wieczorem. Nie mam problemu z zasypianiem, a rano brzuch jest płaski
Piję codziennie wieczorem. Nie mam problemu z zasypianiem, a rano brzuch jest płaski
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇