Domowa chałwa w 3 minuty
Jej zwolennicy cenią ją za wyjątkowy smak, ale przeciwnicy twierdzą, że jest zbyt mdła. Jedno jest jednak pewne, prawdziwa chałwa to produkt słodki i zdrowy. Wszystko za sprawą głównego składnika, czyli nasion sezamu.
Oto jak łatwo zrobisz chałwę w domu.
W tych jasnych ziarenkach znajdziemy m.in. witaminę A (dba o dobry wzrok i ładną skórę)
, witaminy z grupy B (korzystnie wpływają na układ nerwowy i mięśnie)
, witaminę T (uczestniczy w produkcji płytek krwi)
, a także witaminę E (wzmacnia układ odpornościowy). Na uwagę zasługuje też kwas linolowy, który normuje poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Najlepiej dosładzać ją wtedy dobrej jakości miodem lub np. stewią.
Niestety, propozycje które można znaleźć na sklepowych półkach często mają w składzie niepotrzebne wzmacniacze smaku lub konserwanty, i daleko im do tradycyjnego greckiego specjału. Można jednak zrobić chałwę własnoręcznie. Blogerka Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, udowadnia, że to naprawdę proste.
Składniki na około 2 słoiczki chałwy: 500 g sezamu, 1/2 szklanki cukru, 1-2 łyżek oleju ryżowego.
Ziarna sezamu wraz z cukrem zblenduj na najwyższych obrotach do czasu, aż masa będzie lepka. Dodaj olej ryżowy i ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Przełóż do słoiczków i gotowe.
Sugestie: przed zblendowaniem, ziarna sezamu możesz najpierw podprażyć przez kilka minut na suchej patelni - wtedy smak chałwy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i karmelowy. Cukier możesz zastąpić cukrem pudrem, aby masa była jeszcze bardziej gładka. W wersji light najlepiej użyć cukru brązowego. Olej ryżowy do tego typu smakołyków nadaje się najbardziej, ponieważ jest on całkowicie neutralny w smaku i zapachu. Jednak możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem, np. z pestek winogron.