Domowa chałwa w 3 minuty

Jej zwolennicy cenią ją za wyjątkowy smak, ale przeciwnicy twierdzą, że jest zbyt mdła. Jedno jest jednak pewne, prawdziwa chałwa to produkt słodki i zdrowy. Wszystko za sprawą głównego składnika, czyli nasion sezamu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Oto jak łatwo zrobisz chałwę w domu.

W tych jasnych ziarenkach znajdziemy m.in. witaminę A (dba o dobry wzrok i ładną skórę)
, witaminy z grupy B (korzystnie wpływają na układ nerwowy i mięśnie)
, witaminę T (uczestniczy w produkcji płytek krwi)
, a także witaminę E (wzmacnia układ odpornościowy). Na uwagę zasługuje też kwas linolowy, który normuje poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Najlepiej dosładzać ją wtedy dobrej jakości miodem lub np. stewią.

Niestety, propozycje które można znaleźć na sklepowych półkach często mają w składzie niepotrzebne wzmacniacze smaku lub konserwanty, i daleko im do tradycyjnego greckiego specjału. Można jednak zrobić chałwę własnoręcznie. Blogerka Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, udowadnia, że to naprawdę proste.

Składniki na około 2 słoiczki chałwy: 500 g sezamu, 1/2 szklanki cukru, 1-2 łyżek oleju ryżowego.

Ziarna sezamu wraz z cukrem zblenduj na najwyższych obrotach do czasu, aż masa będzie lepka. Dodaj olej ryżowy i ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Przełóż do słoiczków i gotowe.

Sugestie: przed zblendowaniem, ziarna sezamu możesz najpierw podprażyć przez kilka minut na suchej patelni - wtedy smak chałwy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i karmelowy. Cukier możesz zastąpić cukrem pudrem, aby masa była jeszcze bardziej gładka. W wersji light najlepiej użyć cukru brązowego. Olej ryżowy do tego typu smakołyków nadaje się najbardziej, ponieważ jest on całkowicie neutralny w smaku i zapachu. Jednak możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem, np. z pestek winogron.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu