Domowa chałwa w 3 minuty

Jej zwolennicy cenią ją za wyjątkowy smak, ale przeciwnicy twierdzą, że jest zbyt mdła. Jedno jest jednak pewne, prawdziwa chałwa to produkt słodki i zdrowy. Wszystko za sprawą głównego składnika, czyli nasion sezamu.

Domowa chałwa w 3 minuty
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Oto jak łatwo zrobisz chałwę w domu.

W tych jasnych ziarenkach znajdziemy m.in. witaminę A (dba o dobry wzrok i ładną skórę)
, witaminy z grupy B (korzystnie wpływają na układ nerwowy i mięśnie)
, witaminę T (uczestniczy w produkcji płytek krwi)
, a także witaminę E (wzmacnia układ odpornościowy). Na uwagę zasługuje też kwas linolowy, który normuje poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Najlepiej dosładzać ją wtedy dobrej jakości miodem lub np. stewią.

Niestety, propozycje które można znaleźć na sklepowych półkach często mają w składzie niepotrzebne wzmacniacze smaku lub konserwanty, i daleko im do tradycyjnego greckiego specjału. Można jednak zrobić chałwę własnoręcznie. Blogerka Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, udowadnia, że to naprawdę proste.

Składniki na około 2 słoiczki chałwy: 500 g sezamu, 1/2 szklanki cukru, 1-2 łyżek oleju ryżowego.

Ziarna sezamu wraz z cukrem zblenduj na najwyższych obrotach do czasu, aż masa będzie lepka. Dodaj olej ryżowy i ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Przełóż do słoiczków i gotowe.

Sugestie: przed zblendowaniem, ziarna sezamu możesz najpierw podprażyć przez kilka minut na suchej patelni - wtedy smak chałwy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i karmelowy. Cukier możesz zastąpić cukrem pudrem, aby masa była jeszcze bardziej gładka. W wersji light najlepiej użyć cukru brązowego. Olej ryżowy do tego typu smakołyków nadaje się najbardziej, ponieważ jest on całkowicie neutralny w smaku i zapachu. Jednak możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem, np. z pestek winogron.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm