Dodatki - zrób to sam
Majonez, ketchup, pesto i musztarda to doskonałe dodatki do śniadań, obiadów czy grilla. Jednak zamiast kupować je w sklepie, możesz je przygotować samodzielnie. Zdziwisz się, jakie to proste.
Majonez, ketchup, pesto i musztarda to doskonałe dodatki do śniadań, obiadów czy grilla. Jednak zamiast kupować je w sklepie, możesz je przygotować samodzielnie. Zdziwisz się, jakie to proste.
Tak naprawdę napracować się można tylko przy „produkcji" ketchupu. Dlatego zostawimy go na sam koniec.
Twoje pesto
Przygotowanie pesto trwa zaledwie 10 minut. Potrzebujemy: 10 łodyżek świeżej bazylii, 3 łyżki tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 1 niewielką łodygę selera, 1 łyżkę orzeszków piniowych, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Listki bazylii płuczemy, suszymy i drobno kroimy. Wrzucamy do pojemnika i mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i tartym selerem. Dodajemy parmezan i uprażone na patelni (bez tłuszczu) rozdrobnione orzeszki piniowe. Całość dokładnie mieszamy, dodając powoli oliwę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Pesto jest idealnym sosem do makaronów. Doskonale sprawdzi się także jako marynata do mięsa z grilla.
Musztarda o niepowtarzalnym smaku
Do przygotowania własnej musztardy wystarczy: 100 g ziaren białej gorczycy (można kupić gotową mączkę), 80 ml wody, 60 ml octu winnego, 2 łyżki cukru i łyżeczka soli.
Zaczynamy od zmielenia gorczycy (chyba że dysponujemy wersją zmieloną), do której dodajemy nasze pozostałe składniki. Całość mieszamy przez kilka minut, najlepiej przy pomocy miksera. Dzięki niemu szybko uzyskamy jednolitą konsystencję. Gdy masa będzie przypominać musztardę - przekładamy ją do słoiczków i odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce. Po tym czasie otrzymamy własną, aromatyczną musztardę.
Oczywiście jest to przepis podstawowy. Na sklepowych półkach znajdziesz musztardę z chrzanem, czosnkiem, estragonem. Warto wypróbować takie i inne dodatki.
Majonez jak od babci
Niewiele więcej czasu zajmie nam przygotowanie domowego majonezu. Wystarczą 2 żółtka, łyżka musztardy, olej, sól i kilka kropli soku z cytryny. Zaczynamy od sparzenia jajek i oddzielenia żółtek, które dokładnie mieszamy z musztardą. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy olej. Ile? To zależy od tego, jak gęsty ma być nasz majonez. Przekonamy się o tym, dolewając olej partiami i wciąż mieszając. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny, solimy i... gotowe! Kupny na pewno nie byłby lepszy.
Oryginalny ketchup
W sklepach są już świeże pomidory, a więc można przygotować pyszny ketchup. Pracy jest więcej niż przy musztardzie czy pesto, ale za to jaki efekt! Nasze składniki to: 3 kg pomidorów, 1 kg śliwek, 1 kg jabłek, 1/4 kg cebuli, 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki cukru, 5 ziarenek goździków, 5 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 1 łyżka soli, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru.
Myjemy i kroimy pomidory, jabłka, śliwki oraz cebulę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Najlepiej robić to przez kilka dni po kilka godzin, bo musi odparować nadmiar wody. Gdy uznamy, że masa jest gotowa - przecieramy ją przez sito. W ten sposób pozbędziemy się skórki z pomidorów, pestek z jabłek i innych pozostałości, które w ketchupie pożądane raczej nie są (dla pewności można też całość zmiksować).
Pod przykryciem gotujemy ocet z dodatkiem goździków, liści laurowych i pieprzu, który dodajemy do naszego przecieru. Pozostaje przyprawić musztardą z pozostałymi przyprawami i zagotować. Do słoików ketchup wkładamy jeszcze gorący. Pychota!
qk
fot. Jupiterimages