Do kaszy robię prosty gulasz. Cała rodzina ustawia się w kolejce po dokładkę
Kasza gryczana i gulasz to smakowy duet idealny. Ziarenka gryki świetnie łączą się z sosem, a mięso jest delikatne i mięciutkie. O taki obiad często prosi mnie rodzina. Gulasz od razu robię na zapas, bo następnego dnia jest jeszcze lepszy.
Gulasz to potrawa, którą od razu kojarzymy z kuchnią węgierską. W trakcie duszenia z mięsa wytwarza się esencjonalny, gęsty sos, który jest kwintesencją tego dania. Jego podstawą jest wieprzowina lub wołowina, jednak można pozwolić sobie na dodatki. Przełamią one mocno mięsny smak tej potrawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Jakie dodatki są najlepsze do gulaszu?
Tradycyjnym dodatkiem do gulaszu są suszone grzyby. Jednak mają one bardzo mocny smak, który nie zawsze odpowiada dzieciom. Dlatego postawiłam na delikatniejsze pieczarki. Dają też posmak umami, ale są lżejsze, a przygotowanie z nimi gulaszu jest prostsze. Zawierają również wiele cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, witaminy i minerały. Kiedy nie brakuje ich w codziennej diecie, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, wspierają też układ krążenia. Są dobrym źródłem witaminy D, której często nam brakuje. Ich plusem jest także to, że mają niewiele kalorii.
Jak przesmażać pieczarki?
Kluczowe jest dokładne osuszenie grzybów przed smażeniem. Warto stosować mieszankę masła i oleju, co zapewnia chrupkość. Najlepiej smażyć partiami. Ważne jest, aby nie solić ich na początku, ponieważ sól powoduje wydzielanie wody. Doprawianie trzeba zostawić na koniec.
Prosty gulasz z pieczarkami
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 1,5 l bulionu,
- 300 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- papryka, sól i pieprz do smaku,
- 1-2 listki laurowe,
- olej i masło do podsmażania,
- 4-5 łyżek mąki do obtoczenia mięsa,
- natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Opłucz pieczarki i pokrój na drobne plastry.
- Rozgrzej na patelni olej, podsmaż na nim grzyby i dopraw je pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut.
- Oczyść mięso i pokrój w kostkę. Obtocz je w mące.
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj drobno czosnek.
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę, potem dodaj do niego czosnek, a następnie mięso. Przesmażaj je przez kilka minut.
- Dodaj do mięsa przygotowane pieczarki. Całość zalej bulionem, dołóż listki laurowe.
- Gulasz duś przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw gulasz przyprawami.
- Duś go na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez kolejne pół godziny.
- Podawaj go z drobno posiekaną natką. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej.