Trwa ładowanie...
gulasz
Dorota Gepert
Dzisiaj, 17 marca 2025, 16:06

Do kaszy robię prosty gulasz. Cała rodzina ustawia się w kolejce po dokładkę

Kasza gryczana i gulasz to smakowy duet idealny. Ziarenka gryki świetnie łączą się z sosem, a mięso jest delikatne i mięciutkie. O taki obiad często prosi mnie rodzina. Gulasz od razu robię na zapas, bo następnego dnia jest jeszcze lepszy.

Gulasz idealnie pasuje do kaszy gryczanej Gulasz idealnie pasuje do kaszy gryczanej Źródło: Adobe Stock, fot: Dusan Zidar
d3qtirk
d3qtirk

Gulasz to potrawa, którą od razu kojarzymy z kuchnią węgierską. W trakcie duszenia z mięsa wytwarza się esencjonalny, gęsty sos, który jest kwintesencją tego dania. Jego podstawą jest wieprzowina lub wołowina, jednak można pozwolić sobie na dodatki. Przełamią one mocno mięsny smak tej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jakie dodatki są najlepsze do gulaszu?

Tradycyjnym dodatkiem do gulaszu są suszone grzyby. Jednak mają one bardzo mocny smak, który nie zawsze odpowiada dzieciom. Dlatego postawiłam na delikatniejsze pieczarki. Dają też posmak umami, ale są lżejsze, a przygotowanie z nimi gulaszu jest prostsze. Zawierają również wiele cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, witaminy i minerały. Kiedy nie brakuje ich w codziennej diecie, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, wspierają też układ krążenia. Są dobrym źródłem witaminy D, której często nam brakuje. Ich plusem jest także to, że mają niewiele kalorii.

d3qtirk

Jak przesmażać pieczarki?

Kluczowe jest dokładne osuszenie grzybów przed smażeniem. Warto stosować mieszankę masła i oleju, co zapewnia chrupkość. Najlepiej smażyć partiami. Ważne jest, aby nie solić ich na początku, ponieważ sól powoduje wydzielanie wody. Doprawianie trzeba zostawić na koniec.

Prosty gulasz z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 1,5 l bulionu,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • papryka, sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 listki laurowe,
  • olej i masło do podsmażania,
  • 4-5 łyżek mąki do obtoczenia mięsa,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz pieczarki i pokrój na drobne plastry.
  2. Rozgrzej na patelni olej, podsmaż na nim grzyby i dopraw je pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut.
  3. Oczyść mięso i pokrój w kostkę. Obtocz je w mące.
  4. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj drobno czosnek.
  5. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę, potem dodaj do niego czosnek, a następnie mięso. Przesmażaj je przez kilka minut.
  6. Dodaj do mięsa przygotowane pieczarki. Całość zalej bulionem, dołóż listki laurowe.
  7. Gulasz duś przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw gulasz przyprawami.
  8. Duś go na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez kolejne pół godziny.
  9. Podawaj go z drobno posiekaną natką. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej.
d3qtirk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qtirk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj