Dlaczego kotlety schabowe są twarde?

Panierowany kotlet z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. Jak przygotować kotleta schabowego, by był soczysty i miękkie, a panierka nie odpadła w trakcie smażenia? To proste.

Kotlet schabowyJak przygotować idealne kotlety schabowe?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kotlet schabowy - historia najsłynniejszego polskiego dania

Jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej ma stosunkowo krótką historię. Receptury schabowego na próżno szukać w najstarszych rodzimych książkach kucharskich, np. "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądka z 1786 r. czy "Compendium Ferculorum" Stanisława Czarnieckiego z 1682 r.

Przepis na kotlety wieprzowe zamieściła dopiero Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnym poradniku "365 obiadów za pięć złotych", który ukazał się w 1860 r. "Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu. Szarlotki (cebule szalotki – przyp. red.) usmażone osobno w maśle, wszelkie sosy cébulowe, musztardowe lub ostre służą do kotletów wieprzowych. Można również robić kotlety siekane wieprzowe, zupełnie tak jak baranie i dawać je z sosem lub użyć do obłożenia jarzyny" – opisywała Ćwierczakiewiczowa.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Kotlet schabowy - jak zrobić?

Aby zrobić dobrego schabowego, potrzebne są odpowiedniej jakości składniki. Nie ma co tu oszczędzać. Oczywiście najważniejsze jest mięso. Schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach, a przede wszystkim nie faszerowanej hormonami i innymi szkodliwymi substancjami, które powodują, że smak mięsa jest gorszy. Na kotlety nie wybierajmy kawałków zbyt chudych, ani przesadnie tłustych. Dobry i uczciwy rzeźnik na pewno nam odpowiednio doradzi.

Najbardziej znaną wersją schabowego jest ten panierowany. Podzielony na porcje schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około pół centymetra. Jeśli mamy kawałek mięsa z kością, warto tę kostkę zostawić. Podczas smażenia wzbogaci ona smak i spowoduje, że kotlet nie będzie zbyt suchy.

Co zrobić, by kotlety nie były twarde?

Przed panierowaniem i smażeniem, plastry mięsa należy rozbić z obu stron metalowym tłuczkiem. Zbite mięso przyprawiamy jedynie solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Bułka to także bardzo istotny składnik. Najlepiej, jeśli zrobimy ją sami w domu, wykorzystując suche, ale absolutnie nie nadpleśniałe bułki. W kupowanej w sklepie bułce tartej znajdują się bowiem także okruchy słodkiego ciasta czy chleba. Nie tylko zmieniają one smak kotleta, ale również szybciej się przypalają.

Kotlet schabowy
© 123RF

Kotlet schabowy - jak smażyć?

Najlepsze kotlety schabowe smaży się na smalcu. Ewentualnie można użyć masła, ale wyłącznie klarowanego. Zwykłe przypali się i spowoduje, że kotlet będzie gorzkawy. Z kolei olej roślinny podczas obróbki osiąga zbyt wysoką temperaturę i kotlety wychodzą suche, pozbawione jakiejkolwiek soczystości.

Smażenie powinno trwać się krótko – dwie-trzy minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni, warto odsączyć kotlety na papierowym ręczniku, panierka będzie wówczas chrupiąca, a danie mniej tłuste. Pamiętajmy również, by warstwa panierki nie była zbyt gruba. W końcu głównym składnikiem kotletów jest mięso.

Kotlet schabowy - kalorie

Schabowy (85 g) smażony na tłuszczu ma 218 kcal. Do tego dodajmy jeszcze porcję ziemniaków z wody okraszonych masłem - kolejne 106 kcal lub porcję frytek, których 100 g to 250 kcal. Naprawdę syty i tłusty posiłek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀