Dlaczego kotlety schabowe są twarde?

Panierowany kotlet z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. Jak przygotować kotleta schabowego, by był soczysty i miękkie, a panierka nie odpadła w trakcie smażenia? To proste.

Kotlet schabowyJak przygotować idealne kotlety schabowe?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kotlet schabowy - historia najsłynniejszego polskiego dania

Jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej ma stosunkowo krótką historię. Receptury schabowego na próżno szukać w najstarszych rodzimych książkach kucharskich, np. "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądka z 1786 r. czy "Compendium Ferculorum" Stanisława Czarnieckiego z 1682 r.

Przepis na kotlety wieprzowe zamieściła dopiero Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnym poradniku "365 obiadów za pięć złotych", który ukazał się w 1860 r. "Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu. Szarlotki (cebule szalotki – przyp. red.) usmażone osobno w maśle, wszelkie sosy cébulowe, musztardowe lub ostre służą do kotletów wieprzowych. Można również robić kotlety siekane wieprzowe, zupełnie tak jak baranie i dawać je z sosem lub użyć do obłożenia jarzyny" – opisywała Ćwierczakiewiczowa.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Kotlet schabowy - jak zrobić?

Aby zrobić dobrego schabowego, potrzebne są odpowiedniej jakości składniki. Nie ma co tu oszczędzać. Oczywiście najważniejsze jest mięso. Schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach, a przede wszystkim nie faszerowanej hormonami i innymi szkodliwymi substancjami, które powodują, że smak mięsa jest gorszy. Na kotlety nie wybierajmy kawałków zbyt chudych, ani przesadnie tłustych. Dobry i uczciwy rzeźnik na pewno nam odpowiednio doradzi.

Najbardziej znaną wersją schabowego jest ten panierowany. Podzielony na porcje schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około pół centymetra. Jeśli mamy kawałek mięsa z kością, warto tę kostkę zostawić. Podczas smażenia wzbogaci ona smak i spowoduje, że kotlet nie będzie zbyt suchy.

Co zrobić, by kotlety nie były twarde?

Przed panierowaniem i smażeniem, plastry mięsa należy rozbić z obu stron metalowym tłuczkiem. Zbite mięso przyprawiamy jedynie solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Bułka to także bardzo istotny składnik. Najlepiej, jeśli zrobimy ją sami w domu, wykorzystując suche, ale absolutnie nie nadpleśniałe bułki. W kupowanej w sklepie bułce tartej znajdują się bowiem także okruchy słodkiego ciasta czy chleba. Nie tylko zmieniają one smak kotleta, ale również szybciej się przypalają.

Kotlet schabowy
© 123RF

Kotlet schabowy - jak smażyć?

Najlepsze kotlety schabowe smaży się na smalcu. Ewentualnie można użyć masła, ale wyłącznie klarowanego. Zwykłe przypali się i spowoduje, że kotlet będzie gorzkawy. Z kolei olej roślinny podczas obróbki osiąga zbyt wysoką temperaturę i kotlety wychodzą suche, pozbawione jakiejkolwiek soczystości.

Smażenie powinno trwać się krótko – dwie-trzy minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni, warto odsączyć kotlety na papierowym ręczniku, panierka będzie wówczas chrupiąca, a danie mniej tłuste. Pamiętajmy również, by warstwa panierki nie była zbyt gruba. W końcu głównym składnikiem kotletów jest mięso.

Kotlet schabowy - kalorie

Schabowy (85 g) smażony na tłuszczu ma 218 kcal. Do tego dodajmy jeszcze porcję ziemniaków z wody okraszonych masłem - kolejne 106 kcal lub porcję frytek, których 100 g to 250 kcal. Naprawdę syty i tłusty posiłek.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów