Dieta w chorobie Hashimoto. Naturalne metody oczyszczania organizmu
Trudno zaprzeczyć, że świat, w którym żyjemy, jest mocno zanieczyszczony. Pestycydy, syntetyczne dodatki do żywności, leki, smog i wszechogarniająca nas chemia w kosmetykach, środkach czystości, zabawkach czy przyborach kuchennych wystawiają nasze organizmy na ciężką próbę przetrwania. Nawet ci z nas, którzy urodzili się z silnym układem odpornościowym, w konfrontacji z tak dużą ilością obciążeń przegrywają, a choroba Hashimoto staje się tego niezbitym dowodem.
Standardem w leczeniu każdej choroby jest podaż konkretnej grupy leków, których zadaniem jest oddziaływanie na objawy choroby. W przypadku Hashimoto pacjenci wspierają swój organizm syntetycznymi hormonami. Najbardziej popularnym lekiem jest Euthyrox, który zawiera w składzie laktozę, dość problematyczny cukier mleczny dla układu odpornościowego i osób zmagających się z Hashimoto. Na drugim miejscu jest Letrox, a na szarym końcu uplasował się Novothyral, lek zawierający dwa hormony: lewotyroksynę (T4) i liotyroninę (T3), który także w swoim składzie zawiera laktozę i dodatkowo skrobię kukurydzianą, zapewne z GMO, gdyż kukurydza obok bawełny i soi jest najbardziej modyfikowanym produktem na świecie.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby powyższe leki leczyły chorobę, a tak niestety nie jest. Dlatego osoby, których dotyka Hashimoto, zmuszone są, na przestrzeni wielu lat, do zwiększania dawek zamiast do ich zmniejszania. Zadaniem syntetycznych hormonów jest wyrównywanie niedoborów, co nie jest równoznaczne z leczeniem choroby, które powinno zakończyć się wyleczeniem. Stąd też Hashimoto ma status choroby przewlekłej, nieuleczalnej, z którą zazwyczaj "bujamy" się do końca życia. Celowo użyłam słowa "bujanie", by podkreślić to, co przeżywają ludzie zdiagnozowani. Brak nadziei, ciągłe poszukiwanie rozwiązań na własną rękę, inwestowanie grubej kasy w badania, które nie są refundowane przez NFZ, a które pozwalają znaleźć przyczynę choroby.
I w taki oto sposób dochodzimy do wątku głównego, jakim jest detoks. To w nim należy upatrywać wsparcia w chorobie. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że nie ma jednej przyczyny rozwoju Hashimoto. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, jak żyjesz i myślisz, stwarzasz sobie przestrzeń, która sprzyja pojawieniu się choroby bądź nie. Obciążenia środowiskowe przyczyniają się do ekspozycji organizmu na działanie metali ciężkich, które odkładają się w nim, szczególnie u osób z osłabioną odpornością. Żywność projektowana w laboratoriach jest pełna barwników, konserwantów i sztucznych dodatków, których układ pokarmowy nie zna, i które osłabiają odporność organizmu poprzez zaburzenia mikroflory jelit.
Codzienne korzystanie ze środków higieny osobistej i kosmetyków wystawia organizm na działanie substancji toksycznych, które poprzez skórę dostają się bezpośrednio do krwiobiegu, omijając najważniejszy organ detoksykujący – wątrobę. Dodatkowo narażeni jesteśmy na mnóstwo lekoopornych infekcji wewnątrzkomórkowych. Bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby, a zdarza się też, że pleśnie, od wieków żyją z człowiekiem i adaptują się razem z nim.
Oczyszczanie organizmu to najważniejszy krok w drodze po zdrowie, którego zadaniem jest zewnętrzne wsparcie procesów wewnętrznych. Jeśli chcesz przejąć odpowiedzialność za to, co dzieje się w twoim życiu, stwórz odpowiednie warunki organizmowi, by mógł zacząć zdrowieć.
Przede wszystkim dobrze jedz. W kontekście oczyszczania najważniejszym aspektem jest wprowadzenie do codziennej diety produktów, które mają właściwości detoksykujące. Należą do nich czosnek, buraki, kurkuma, wodorosty i algi. Zwiększ podaż płynów, szczególnie wody i herbat ziołowych np. napar z mniszka, lukrecji czy kory drzew (pau d’arco). Wprowadź do codziennej diety świeże koktajle, musy czy smoothie owocowo-warzywne jako dodatkowy posiłek.
Ogranicz spożycie węglowodanów, szczególnie prostych, jak wyroby piekarnicze i cukiernicze. Sok z aloesu, ekstrakt z pestek winogron, pestek grejpfruta i sok z cytryny również wykazują właściwości lecznicze. Unikaj produktów przetworzonych i dodatkowo słodzonych, a także zrezygnuj z cukru, który wzmaga procesy zapalne i opóźnia powrót do zdrowia. Prawidłowe jedzenie zawsze możesz wesprzeć suplementacją diety, bogatą w antyoksydanty, witaminy i minerały. Tutaj na uwagę zasługują m.in. selen, cynk, witaminy C i E, n-acetylocysteina czy magnez.
Zadbaj także o swój styl życia i sposób spędzania wolnego czasu. To bardzo ważny element zdrowienia. Unikaj używek, relaksuj się w ciągu dnia, zadbaj o drobną aktywność fizyczną na początek i zacznij korzystać z sauny, szczególnie z technologią infra-red, która wpływa na regenerację flory jelitowej. Pamiętaj również o śnie. To najważniejszy moment w ciągu całej doby, w której przestajesz przeszkadzać organizmowi. Wprowadź regularność w swoim cyklu dobowym, a na efekty twojej pracy nie trzeba będzie długo czekać.
Polecamy najnowsze wydanie magazynu "Moja Harmonia Życia"