Czy "wędlina" sojowa i pasztety sojowe są zdrowe?
Czy "wędlina" sojowa i pasztety sojowe są zdrowe? Czy mogę je jeść 2-3 razy dziennie? Jestem weganką. Czy to mi nie zaszkodzi?
Czy "wędlina" sojowa i pasztety sojowe są zdrowe? Czy mogę je jeść 2-3 razy dziennie? Jestem weganką. Czy to mi nie zaszkodzi?
Soja jest bardzo ważnym składnikiem codziennych posiłków dla osób na diecie wegańskiej. Zawiera sporo białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto może spowalniać proces starzenia mózgu, chronić przed chorobą Alzheimera oraz obniżać poziom złego cholesterolu. Jest ponadto źródłem fitoestrogenów, które mimo niezaprzeczalnych korzyści mogą też zaburzać równowagę hormonalną. Dopóki nie mamy dokładnych i jasnych informacji na temat działania składników soi na organizm człowieka, powinniśmy zachować umiar. Zaleca się, aby dorosły człowiek spożywał soję w ilości nie większej niż 50 g dziennie.
Zakładając, że plaster pasztetu ma około 15 g – 20 g może Pani spokojnie zjeść 2-3 takie porcje dziennie. Proszę jednak mieć na uwadze, że soja jest w ostatnich latach wszechobecna. Znajduje się też w wafelkach, czekoladzie czy chlebie. I piszę już tylko o produktach, które Pani, jako weganka, spożywa. Z drugiej jednak strony warto zwrócić uwagę na jakość wędlin i pasztetów z soi. Często białko sojowe w gotowym produkcie znajduje się na poziomie kilkunastu proc.