Czy "wędlina" sojowa i pasztety sojowe są zdrowe?

Czy "wędlina" sojowa i pasztety sojowe są zdrowe? Czy mogę je jeść 2-3 razy dziennie? Jestem weganką. Czy to mi nie zaszkodzi?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czy "wędlina" sojowa i pasztety sojowe są zdrowe? Czy mogę je jeść 2-3 razy dziennie? Jestem weganką. Czy to mi nie zaszkodzi?

Soja jest bardzo ważnym składnikiem codziennych posiłków dla osób na diecie wegańskiej. Zawiera sporo białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto może spowalniać proces starzenia mózgu, chronić przed chorobą Alzheimera oraz obniżać poziom złego cholesterolu. Jest ponadto źródłem fitoestrogenów, które mimo niezaprzeczalnych korzyści mogą też zaburzać równowagę hormonalną. Dopóki nie mamy dokładnych i jasnych informacji na temat działania składników soi na organizm człowieka, powinniśmy zachować umiar. Zaleca się, aby dorosły człowiek spożywał soję w ilości nie większej niż 50 g dziennie.

Zakładając, że plaster pasztetu ma około 15 g – 20 g może Pani spokojnie zjeść 2-3 takie porcje dziennie. Proszę jednak mieć na uwadze, że soja jest w ostatnich latach wszechobecna. Znajduje się też w wafelkach, czekoladzie czy chlebie. I piszę już tylko o produktach, które Pani, jako weganka, spożywa. Z drugiej jednak strony warto zwrócić uwagę na jakość wędlin i pasztetów z soi. Często białko sojowe w gotowym produkcie znajduje się na poziomie kilkunastu proc.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja