Czekoladowe salami bez pieczenia
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 szklankę cukru pudru + 2 łyżki do obtoczenia
- 200 g kruchych ciasteczek
- 90 g stopionego masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
W misce połączyć żółtka i cukier puder, a następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone i przestudzone masło, całość jeszcze raz wymieszać na gładką masę.
W osobnej misce pokruszyć ciasteczka, a następnie dodać je do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać, a następnie (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych) uformować wałek przypominający swoim kształtem prawdziwe salami. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Przed podaniem obtoczyć w cukrze pudrze i pokroić ostrym nożem na grubsze plastry.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze