Czarny słoik, czyli syrop z czarnuszki — doskonały na przeziębienie

Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie.

CzarnuszkaCzarnuszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton Ignatenco

Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie — dzięki temu możemy uniknąć infekcji. Oprócz walorów leczniczych, czarny słoik jest także bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Sezon infekcji w pełni, a tak naprawdę dopiero się rozkręca. To doskonały moment na rozpoczęcie jesienno-zimowej profilaktyki i zaopatrzenie się w zdrowe i naturalne specyfiki wspomagające walkę z przeziębieniem. Niedawno pisaliśmy o kisielu z siemienia lnianego, który świetnie łagodzi podrażnione, bolące gardło. Dzisiaj mamy dla was przepis na pełen prozdrowotnych właściwości syrop z czarnuszki.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka to nasiona czarnego kminu. Pochodzi z Turcji, ale znana była już w starożytnym Egipcie. Czarnuszka jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, selen, wapń, potas, żelazo, a także witaminę A, E i F oraz witaminy z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?

Nasiona czarnego kminu zawierają tymochinon, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Kwercytyna z kolei odpowiada za regulację stężenia cholesterolu i cukru we krwi.

Syrop z czarnuszki zwalcza katar, kaszel, odblokowuje zatkane zatoki. Olejki eteryczne w nim zawarte ułatwiają oddychanie i pomagają odkrztusić flegmę zalegającą w drogach oddechowych. Nasiona działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Są także pomocne w walce z alergiami, wrzodami i refluksem.

Syrop z czarnuszki pomaga w leczeniu:

  • przeziębienia
  • gorączki
  • bólów głowy
  • bólów stawów
  • stanów zapalnych
  • infekcji górnych dróg oddechowych
  • problemów trawiennych
  • chorób nerek i wątroby

Przepis na syrop z czarnuszki

Składniki:

  • 100 g nasion czarnuszki
  • 100 ml miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 20 goździków

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu lub młynku do kawy.
  2. Wsypujemy je do czystego słoika, dodajemy miód i mieszamy.
  3. Syrop przechowujemy w lodówce. Zażywamy po jednej łyżeczce trzy razy dziennie. Syropem można też smarować chleb lub dodawać go do letniej herbaty (wysoka temperatura pozbawia miód wszelkich leczniczych właściwości).

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów