Trwa ładowanie...

Czarny słoik, czyli syrop z czarnuszki — doskonały na przeziębienie

Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie.

CzarnuszkaCzarnuszkaŹródło: Adobe Stock, fot: Anton Ignatenco
df0rco1
df0rco1

Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie — dzięki temu możemy uniknąć infekcji. Oprócz walorów leczniczych, czarny słoik jest także bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Sezon infekcji w pełni, a tak naprawdę dopiero się rozkręca. To doskonały moment na rozpoczęcie jesienno-zimowej profilaktyki i zaopatrzenie się w zdrowe i naturalne specyfiki wspomagające walkę z przeziębieniem. Niedawno pisaliśmy o kisielu z siemienia lnianego, który świetnie łagodzi podrażnione, bolące gardło. Dzisiaj mamy dla was przepis na pełen prozdrowotnych właściwości syrop z czarnuszki.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka to nasiona czarnego kminu. Pochodzi z Turcji, ale znana była już w starożytnym Egipcie. Czarnuszka jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, selen, wapń, potas, żelazo, a także witaminę A, E i F oraz witaminy z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?

Nasiona czarnego kminu zawierają tymochinon, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Kwercytyna z kolei odpowiada za regulację stężenia cholesterolu i cukru we krwi.

df0rco1

Syrop z czarnuszki zwalcza katar, kaszel, odblokowuje zatkane zatoki. Olejki eteryczne w nim zawarte ułatwiają oddychanie i pomagają odkrztusić flegmę zalegającą w drogach oddechowych. Nasiona działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Są także pomocne w walce z alergiami, wrzodami i refluksem.

Syrop z czarnuszki pomaga w leczeniu:

  • przeziębienia
  • gorączki
  • bólów głowy
  • bólów stawów
  • stanów zapalnych
  • infekcji górnych dróg oddechowych
  • problemów trawiennych
  • chorób nerek i wątroby

Przepis na syrop z czarnuszki

Składniki:

  • 100 g nasion czarnuszki
  • 100 ml miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 20 goździków

df0rco1

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu lub młynku do kawy.
  2. Wsypujemy je do czystego słoika, dodajemy miód i mieszamy.
  3. Syrop przechowujemy w lodówce. Zażywamy po jednej łyżeczce trzy razy dziennie. Syropem można też smarować chleb lub dodawać go do letniej herbaty (wysoka temperatura pozbawia miód wszelkich leczniczych właściwości).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj