Czarny słoik, czyli syrop z czarnuszki — doskonały na przeziębienie

Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie.

CzarnuszkaCzarnuszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton Ignatenco

Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie — dzięki temu możemy uniknąć infekcji. Oprócz walorów leczniczych, czarny słoik jest także bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Sezon infekcji w pełni, a tak naprawdę dopiero się rozkręca. To doskonały moment na rozpoczęcie jesienno-zimowej profilaktyki i zaopatrzenie się w zdrowe i naturalne specyfiki wspomagające walkę z przeziębieniem. Niedawno pisaliśmy o kisielu z siemienia lnianego, który świetnie łagodzi podrażnione, bolące gardło. Dzisiaj mamy dla was przepis na pełen prozdrowotnych właściwości syrop z czarnuszki.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka to nasiona czarnego kminu. Pochodzi z Turcji, ale znana była już w starożytnym Egipcie. Czarnuszka jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, selen, wapń, potas, żelazo, a także witaminę A, E i F oraz witaminy z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?

Nasiona czarnego kminu zawierają tymochinon, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Kwercytyna z kolei odpowiada za regulację stężenia cholesterolu i cukru we krwi.

Syrop z czarnuszki zwalcza katar, kaszel, odblokowuje zatkane zatoki. Olejki eteryczne w nim zawarte ułatwiają oddychanie i pomagają odkrztusić flegmę zalegającą w drogach oddechowych. Nasiona działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Są także pomocne w walce z alergiami, wrzodami i refluksem.

Syrop z czarnuszki pomaga w leczeniu:

  • przeziębienia
  • gorączki
  • bólów głowy
  • bólów stawów
  • stanów zapalnych
  • infekcji górnych dróg oddechowych
  • problemów trawiennych
  • chorób nerek i wątroby

Przepis na syrop z czarnuszki

Składniki:

  • 100 g nasion czarnuszki
  • 100 ml miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 20 goździków

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu lub młynku do kawy.
  2. Wsypujemy je do czystego słoika, dodajemy miód i mieszamy.
  3. Syrop przechowujemy w lodówce. Zażywamy po jednej łyżeczce trzy razy dziennie. Syropem można też smarować chleb lub dodawać go do letniej herbaty (wysoka temperatura pozbawia miód wszelkich leczniczych właściwości).
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości