Czarny słoik, czyli syrop z czarnuszki — doskonały na przeziębienie
Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie.
Potocznie nazywany czarnym słoikiem syrop z nasion czarnuszki jest niesłychanie prostym do przygotowania domowym lekiem na przeziębienie. Można zażywać go także profilaktycznie — dzięki temu możemy uniknąć infekcji. Oprócz walorów leczniczych, czarny słoik jest także bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Sezon infekcji w pełni, a tak naprawdę dopiero się rozkręca. To doskonały moment na rozpoczęcie jesienno-zimowej profilaktyki i zaopatrzenie się w zdrowe i naturalne specyfiki wspomagające walkę z przeziębieniem. Niedawno pisaliśmy o kisielu z siemienia lnianego, który świetnie łagodzi podrażnione, bolące gardło. Dzisiaj mamy dla was przepis na pełen prozdrowotnych właściwości syrop z czarnuszki.
Właściwości czarnuszki
Czarnuszka to nasiona czarnego kminu. Pochodzi z Turcji, ale znana była już w starożytnym Egipcie. Czarnuszka jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, selen, wapń, potas, żelazo, a także witaminę A, E i F oraz witaminy z grupy B.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyczyścić piekarnik i nie namęczyć się przy tym?
Nasiona czarnego kminu zawierają tymochinon, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Kwercytyna z kolei odpowiada za regulację stężenia cholesterolu i cukru we krwi.
Syrop z czarnuszki zwalcza katar, kaszel, odblokowuje zatkane zatoki. Olejki eteryczne w nim zawarte ułatwiają oddychanie i pomagają odkrztusić flegmę zalegającą w drogach oddechowych. Nasiona działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Są także pomocne w walce z alergiami, wrzodami i refluksem.
Syrop z czarnuszki pomaga w leczeniu:
- przeziębienia
- gorączki
- bólów głowy
- bólów stawów
- stanów zapalnych
- infekcji górnych dróg oddechowych
- problemów trawiennych
- chorób nerek i wątroby
Przepis na syrop z czarnuszki
Składniki:
- 100 g nasion czarnuszki
- 100 ml miodu
- 2 gwiazdki anyżu
- 20 goździków
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu lub młynku do kawy.
- Wsypujemy je do czystego słoika, dodajemy miód i mieszamy.
- Syrop przechowujemy w lodówce. Zażywamy po jednej łyżeczce trzy razy dziennie. Syropem można też smarować chleb lub dodawać go do letniej herbaty (wysoka temperatura pozbawia miód wszelkich leczniczych właściwości).