Co warto wiedzieć przed zakupem naczynia do gotowania na parze

Gotowania na parze nieprzypadkowo uchodzi za najzdrowszą formę obróbki żywności. Pozwala zachować nie tylko smak, aromat i barwę produktów, ale również większość zawartych w nich cennych składników odżywczych. W jakim naczyniu najlepiej przyrządzać potrawy?

Gotowanie na parze pozwala ograniczyć kaloryczność potraw
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
15

Podobnie jak w przypadku wielu innych ważnych dla ludzkości wynalazków, także tę metodę gotowania zawdzięczamy prawdopodobnie Chińczykom. W Państwie Środka już tysiące lat temu przyrządzano potrawy ustawiając naczynia (zwykle bambusowe koszyki) nad gorącymi źródłami, które wytwarzały parę podgrzewającą warzywa czy ryby.

W Europie taka forma obróbki żywności przez długi czas nie była zbyt popularna. Polacy, podobnie jak inni mieszkańcy naszego kontynentu, zdecydowanie bardziej cenili smażone, pieczone lub duszone specjały. Gotowanie na parze stało się popularne dopiero na przełomie XX i XXI wieku, wraz z pojawieniem się mody na zdrowe odżywianie.

Zalety gotowania na parze

Można je wyliczać długo. Przede wszystkim przetwarzane w ten sposób produkty nie tracą cennych witamin i innych aktywnych biologicznie składników, które często unicestwia wysoka temperatura panująca podczas smażenia czy pieczenia. Najlepszym przykładem może być witamina C, czyli jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, skutecznie wzmacniający odporność i chroniący organizm przed poważnymi chorobami. Tradycyjne gotowanie produktów w wodzie pozbawia je nawet 80 proc. tego wartościowego związku, podczas gdy obróbka na parze – 20-40 proc. Podobnie jest w przypadku kwasu foliowego, potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży.

Zobacz też: Sposób na przesoloną potrawę. Kucharka zdradza skuteczny trik

Gotowanie na parze pozwala ograniczyć kaloryczność potraw, ponieważ nie trzeba dodawać do nich tłuszczu. Nie powoduje również powstawania szkodliwych substancji, co zdarza się podczas smażenia, gdy potrawy stają się źródłem np. akrylamidu (w nadmiarze może uszkadzać układ nerwowy i przyczyniać się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego) albo izomerów trans, sprzyjających otyłości oraz schorzeniom układu krążenia.

Taką formę obróbki żywności docenią osoby dbające o linię czy stosujące dietę odchudzającą, ale również zmagające się z chorobami żołądka, jelit, woreczka żółciowego, stanami zapalnymi dwunastnicy czy schorzeniami układu krążenia. Przyrządzone w ten sposób potrawy powinniśmy spożywać, gdy cierpimy na zaburzenia przemiany materii lub alergie. Są szczególnie wskazane dla kobiet w ciąży, dzieci i osób w podeszłym wieku.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że produkty gotowane na parze zachowują naturalny wygląd, strukturę, kolor, smak i aromat. W ten sposób można przyrządzać niemal wszystko, z nielicznymi wyjątkami – na parze raczej trudno będzie ugotować makaron (chyba, że jest świeży), fasolę, groch czy wymagające częstej wymiany wody podczas obróbki podroby, chociażby flaki.

Jak wybrać odpowiednie naczynie

Gotowanie na parze to bardzo prosta technika, tak naprawdę nie wymagająca nawet używania specjalistycznych naczyń. Niekiedy wystarczy zwykły rondel z wrzątkiem, na który nakładamy odpowiednich rozmiarów sito i pokrywkę. By para nadmiernie nie uciekała, warto uszczelnić naczynie grubą ściereczką.

Oczywiście zdecydowanie efektywniejszym rozwiązaniem jest jednak zakup naczynia przeznaczonego do gotowania na parze. W Polsce bez trudu kupimy obecnie tradycyjne chińskie koszyczki wykonane z trawy bambusowej, które ustawia się jeden na drugim nad wokiem z wrzącą wodą. Dzięki kilku poziomom można przygotować jednocześnie cały posiłek.

Bardziej popularne pozostają jednak klasyczne garnki ze stali nierdzewnej, wyposażone we wkładkę-sito z perforowanym dnem, która może również służyć do płukania produktów. Kupując takie naczynie warto wybierać produkty wykonane z wysokiej jakości materiału (zapewniającego szybkie i równomierne przewodzenie ciepła) oraz wyposażone w nienagrzewające się uchwyty, dzięki czemu unikniemy poparzenia.

Najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest parowar, czyli zasilane zazwyczaj elektrycznie urządzenie, wyposażone w zbiornik na wodę będący źródłem pary, element grzewczy oraz kilka pojemników z perforowanym dnem, w których umieszczamy produkty do obróbki. Można w nich przygotować posiłek dla całej rodziny, równocześnie gotując np. warzywa, mięso, ryż, ale i zupę (na specjalnej tacce).

Najbardziej zaawansowane parowary wyposażone są w wiele dodatkowych funkcji, chociażby utrzymania ciepła (pozostawiają posiłek w idealnej temperaturze przez kilkadziesiąt minut). Niektóre urządzania posiadają programator czasu gotowania dla różnych produktów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok