Co jeść na campingu? Pięć sprawdzonych propozycji

Tegoroczne wakacje z pewnością są inne niż zwykle. Większość z nas rezygnuje z wyjazdów za granicę, a hotele i pensjonaty nie mogą przyjąć tylu gości, ilu do tej pory przyjmowały. Problemy noclegowe część z nas rozwiąże korzystając z campingów i pól namiotowych. A to oznacza campingową kuchnię! Dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt do gotowania i poznać przepisy, które doskonale sprawdzą się ba biwaku. Oto pięć naszych propozycji na szybkie, łatwe i smaczne dania na camping.

Jedzenie na campinguPodpowiadamy, co zabrać ze sobą na biwak
Źródło zdjęć: © Unsplash.com

Tortilla z ziemniaków

Ziemniaki, jajka czy wędlina to obowiązkowe produkty, które powinniśmy zabrać na wypad na łono przyrody. Wystarczy maszynka gazowa i patelnia, byśmy mogli przygotować znakomite danie.

Składniki: cztery jajka, kilka ugotowanych ziemniaków, dwie łyżki groszku z puszki, kawałek kiełbasy wędzonej, dwa ząbki czosnku, olej, sól i pieprz. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki i kiełbasę, groszek i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę. Przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną.

Konserwowa szynka panierowana

Na biwak czy camping zabieramy bardzo często puszki z mielonką czy szynką. Dodajemy je do kanapek, które jednak szybko mogą się znudzić. Wykorzystajmy je więc w innym przepisie.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Potrzebujemy: puszkę konserwowej szynki, dwa jajka, dwie łyżki mąki, pół szklanki bułki tartej, olej lub smalec. Szynkę kroimy w grube plastry i obtaczamy je po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z sałatą i ugotowanym ryżem lub makaronem.

Pulpeciki z grilla

Z campingiem nieodłącznie kojarzy się grill. Szczególnie, że bez problemu kupimy nawet jednorazowe grille, więc zrobienie potrawy z rusztu nie będzie większym problemem.

Składniki: pół kilograma mielonej wołowiny, kilka plasterków wędzonego boczku, dwa jajka, pól pęczka natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Mięso wyrabiamy z jajkami i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki, każdą kładziemy na naoliwionym kawałku folii aluminiowej i zawijamy. Układamy na grillu i pieczemy piętnaście minut. Pod koniec kładziemy na rozpalonym ruszcie plasterki boczku i przypiekamy z obu stron. Podajemy z ryżem.

Jedzenie na capingu
© Unsplash.com

Gulasz z warzywami

Oprócz potraw pieczonych czy smażonych bardzo łatwo przygotować na biwaku dania duszone, jednogarnkowe. Mało pracy, mało zmywania, a efekt znakomity.

Potrzebujemy: pół kilograma mięsa wołowego, marchewka, papryka zielona, papryka czerwona, cukinia, cebula, kilka ząbków czosnku, puszka pomidorów, olej, słodka papryka, suszony tymianek, sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy i dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz pomidory. Doprawiamy i dusimy pół godziny. Podajemy z pieczywem.

Makaron z serem

I na koniec potrawa prosta i jednoznacznie kojarząca się z biwakiem. Makaron jest lekki, pożywny i smaczny, więc każdy chętnie się skusi.

Potrzebujemy: pół kilograma makaronu, szklanka tartego sera typu gouda lub cheddar, dwie szklanki śmietany 30 proc., suszony czosnek, papryka ostra, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do garnka wlewamy śmietankę, makaron i przyprawy. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, dodajemy starty ser, wyłączamy gaz i mieszamy szybko. Podajemy od razu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów