WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Co jeść na campingu? Pięć sprawdzonych propozycji

Tegoroczne wakacje z pewnością są inne niż zwykle. Większość z nas rezygnuje z wyjazdów za granicę, a hotele i pensjonaty nie mogą przyjąć tylu gości, ilu do tej pory przyjmowały. Problemy noclegowe część z nas rozwiąże korzystając z campingów i pól namiotowych. A to oznacza campingową kuchnię! Dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt do gotowania i poznać przepisy, które doskonale sprawdzą się ba biwaku. Oto pięć naszych propozycji na szybkie, łatwe i smaczne dania na camping.

Jedzenie na campinguPodpowiadamy, co zabrać ze sobą na biwak
Źródło zdjęć: © Unsplash.com

Tortilla z ziemniaków

Ziemniaki, jajka czy wędlina to obowiązkowe produkty, które powinniśmy zabrać na wypad na łono przyrody. Wystarczy maszynka gazowa i patelnia, byśmy mogli przygotować znakomite danie.

Składniki: cztery jajka, kilka ugotowanych ziemniaków, dwie łyżki groszku z puszki, kawałek kiełbasy wędzonej, dwa ząbki czosnku, olej, sól i pieprz. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki i kiełbasę, groszek i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę. Przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną.

Konserwowa szynka panierowana

Na biwak czy camping zabieramy bardzo często puszki z mielonką czy szynką. Dodajemy je do kanapek, które jednak szybko mogą się znudzić. Wykorzystajmy je więc w innym przepisie.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Potrzebujemy: puszkę konserwowej szynki, dwa jajka, dwie łyżki mąki, pół szklanki bułki tartej, olej lub smalec. Szynkę kroimy w grube plastry i obtaczamy je po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z sałatą i ugotowanym ryżem lub makaronem.

Pulpeciki z grilla

Z campingiem nieodłącznie kojarzy się grill. Szczególnie, że bez problemu kupimy nawet jednorazowe grille, więc zrobienie potrawy z rusztu nie będzie większym problemem.

Składniki: pół kilograma mielonej wołowiny, kilka plasterków wędzonego boczku, dwa jajka, pól pęczka natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Mięso wyrabiamy z jajkami i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki, każdą kładziemy na naoliwionym kawałku folii aluminiowej i zawijamy. Układamy na grillu i pieczemy piętnaście minut. Pod koniec kładziemy na rozpalonym ruszcie plasterki boczku i przypiekamy z obu stron. Podajemy z ryżem.

Jedzenie na capingu
© Unsplash.com

Gulasz z warzywami

Oprócz potraw pieczonych czy smażonych bardzo łatwo przygotować na biwaku dania duszone, jednogarnkowe. Mało pracy, mało zmywania, a efekt znakomity.

Potrzebujemy: pół kilograma mięsa wołowego, marchewka, papryka zielona, papryka czerwona, cukinia, cebula, kilka ząbków czosnku, puszka pomidorów, olej, słodka papryka, suszony tymianek, sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy i dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz pomidory. Doprawiamy i dusimy pół godziny. Podajemy z pieczywem.

Makaron z serem

I na koniec potrawa prosta i jednoznacznie kojarząca się z biwakiem. Makaron jest lekki, pożywny i smaczny, więc każdy chętnie się skusi.

Potrzebujemy: pół kilograma makaronu, szklanka tartego sera typu gouda lub cheddar, dwie szklanki śmietany 30 proc., suszony czosnek, papryka ostra, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do garnka wlewamy śmietankę, makaron i przyprawy. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, dodajemy starty ser, wyłączamy gaz i mieszamy szybko. Podajemy od razu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu