Co jeść na campingu? Pięć sprawdzonych propozycji
Tegoroczne wakacje z pewnością są inne niż zwykle. Większość z nas rezygnuje z wyjazdów za granicę, a hotele i pensjonaty nie mogą przyjąć tylu gości, ilu do tej pory przyjmowały. Problemy noclegowe część z nas rozwiąże korzystając z campingów i pól namiotowych. A to oznacza campingową kuchnię! Dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt do gotowania i poznać przepisy, które doskonale sprawdzą się ba biwaku. Oto pięć naszych propozycji na szybkie, łatwe i smaczne dania na camping.
Tortilla z ziemniaków
Ziemniaki, jajka czy wędlina to obowiązkowe produkty, które powinniśmy zabrać na wypad na łono przyrody. Wystarczy maszynka gazowa i patelnia, byśmy mogli przygotować znakomite danie.
Składniki: cztery jajka, kilka ugotowanych ziemniaków, dwie łyżki groszku z puszki, kawałek kiełbasy wędzonej, dwa ząbki czosnku, olej, sól i pieprz. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki i kiełbasę, groszek i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę. Przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną.
Konserwowa szynka panierowana
Na biwak czy camping zabieramy bardzo często puszki z mielonką czy szynką. Dodajemy je do kanapek, które jednak szybko mogą się znudzić. Wykorzystajmy je więc w innym przepisie.
Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Potrzebujemy: puszkę konserwowej szynki, dwa jajka, dwie łyżki mąki, pół szklanki bułki tartej, olej lub smalec. Szynkę kroimy w grube plastry i obtaczamy je po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z sałatą i ugotowanym ryżem lub makaronem.
Pulpeciki z grilla
Z campingiem nieodłącznie kojarzy się grill. Szczególnie, że bez problemu kupimy nawet jednorazowe grille, więc zrobienie potrawy z rusztu nie będzie większym problemem.
Składniki: pół kilograma mielonej wołowiny, kilka plasterków wędzonego boczku, dwa jajka, pól pęczka natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Mięso wyrabiamy z jajkami i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki, każdą kładziemy na naoliwionym kawałku folii aluminiowej i zawijamy. Układamy na grillu i pieczemy piętnaście minut. Pod koniec kładziemy na rozpalonym ruszcie plasterki boczku i przypiekamy z obu stron. Podajemy z ryżem.
Gulasz z warzywami
Oprócz potraw pieczonych czy smażonych bardzo łatwo przygotować na biwaku dania duszone, jednogarnkowe. Mało pracy, mało zmywania, a efekt znakomity.
Potrzebujemy: pół kilograma mięsa wołowego, marchewka, papryka zielona, papryka czerwona, cukinia, cebula, kilka ząbków czosnku, puszka pomidorów, olej, słodka papryka, suszony tymianek, sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy i dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz pomidory. Doprawiamy i dusimy pół godziny. Podajemy z pieczywem.
Makaron z serem
I na koniec potrawa prosta i jednoznacznie kojarząca się z biwakiem. Makaron jest lekki, pożywny i smaczny, więc każdy chętnie się skusi.
Potrzebujemy: pół kilograma makaronu, szklanka tartego sera typu gouda lub cheddar, dwie szklanki śmietany 30 proc., suszony czosnek, papryka ostra, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do garnka wlewamy śmietankę, makaron i przyprawy. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, dodajemy starty ser, wyłączamy gaz i mieszamy szybko. Podajemy od razu.