Ciasto w kubku. Szybki wypiek z trzech składników

Ciasta w kubku idealnie sprawdzą się w chwili, kiedy masz za mało czasu, żeby upiec coś innego – a zwykle można je przyrządzić z produktów, które zalegają w szafkach. - Takie przepisy przywracają mi wiarę w magię pieczenia: wystarczy wrzucić składniki do kubka, wymieszać wszystko, wstawić kubek do mikrofalówki i czekać na jej sygnał – przekonuje Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki”.

Ciasto w kubku. Szybki wypiek z trzech składnikówCiasto w kubku. Szybki wypiek z trzech składników
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 140 g (około 3 łyżek) masła arachidowego z kawałkami orzechów
  • 30 g drobnego cukru
  • 2 jajka

Przepis

Będziesz potrzebować odpowiedniego kubka – musi być duży i ceramiczny, żeby wytrzymał wysoką temperaturę (inaczej pęknie) i nie nagrzał się zbyt mocno. Poszukaj na spodzie znaku, że można go używać w mikrofalówce.

Przepis

Odmierz odpowiednią ilość masła arachidowego i cukru do kubka. Wbij jajka i wymieszaj wszystko widelcem. Połączone składniki powinny zajmować mniej więcej 3 kubka. Wstaw go do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc przez 1–2 minuty. W mojej mikrofalówce o mocy 700 W (klasa energetyczna D) zajmuje to 1 minutę i 5 sekund – ale nie martw się, jeśli u ciebie będzie inaczej. Po prostu zaglądaj przez szybkę i wyłącz mikrofalówkę, kiedy ciasto wyrośnie około 2,5 cm nad krawędź kubka. W tym momencie lekko opadnie, a jeśli schowa się w kubku, podgrzewaj je przez kolejnych 5–10 sekund – będzie gotowe, kiedy zostanie ponad kubkiem. Wyjmij kubek, chwytając rączkę przez rękawicę kuchenną albo ściereczkę do naczyń. Zanim zaczniesz się zajadać swoim ciastem, pozwól mu minutę ostygnąć. Zamiast masła arachidowego możesz użyć masła z nerkowców lub migdałów albo zastąpić je kremem czekoladowo-orzechowym. Jeśli masz ochotę na odrobinę luksusu, dodaj łyżkę wybranego kremu na wierzch – po chwili zacznie wtapiać się w ciasto, tworząc płynną polewę.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb