Ciasto na pierogi bez jajka? Takie ciasto ma wiele zalet

Niektórzy przygotowują ciasto na pierogi bez jajek, inni zaś wolą smak ciasta z dodatkiem jajka. Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pierogów bez jajka, szczerze wam to polecamy. Takie ciasto jest dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co pierogi wychodzą po prostu smaczniejsze.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka trudniej się lepi, często więc do takiego ciasta dodaje się tłuszcz — masło, margarynę lub olej, który nieco ułatwia zlepianie brzegów. Niestety, takie pierogi wciąż mogą rozkleić się podczas gotowania.

Ciasto z jajkiem jest też twardsze i mniej elastyczne. Nie da się go rozwałkować tak cienko, jak ciasta bez jajka. Ciasto w takich pierogach będzie więc grubsze i twardsze. Jeżeli lubicie miękkie pierogi, gdzie dominuje farsz, a nie ciasto, warto spróbować ciasta bez dodatku jajka. Takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczą nam dwa podstawowe składniki, które zawsze mamy w domu – woda i mąka. Dodajemy też sól, aby ciasto było smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączymy mąkę i sól.
  2. Potem stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając dłonią lub łyżką.
  3. Następnie wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane