WAŻNE
TERAZ

Blackout w Czechach. W Pradze nie kursują metro i tramwaje

Ciasto na pierogi bez jajka? Takie ciasto ma wiele zalet

Niektórzy przygotowują ciasto na pierogi bez jajek, inni zaś wolą smak ciasta z dodatkiem jajka. Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pierogów bez jajka, szczerze wam to polecamy. Takie ciasto jest dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co pierogi wychodzą po prostu smaczniejsze.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka trudniej się lepi, często więc do takiego ciasta dodaje się tłuszcz — masło, margarynę lub olej, który nieco ułatwia zlepianie brzegów. Niestety, takie pierogi wciąż mogą rozkleić się podczas gotowania.

Ciasto z jajkiem jest też twardsze i mniej elastyczne. Nie da się go rozwałkować tak cienko, jak ciasta bez jajka. Ciasto w takich pierogach będzie więc grubsze i twardsze. Jeżeli lubicie miękkie pierogi, gdzie dominuje farsz, a nie ciasto, warto spróbować ciasta bez dodatku jajka. Takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczą nam dwa podstawowe składniki, które zawsze mamy w domu – woda i mąka. Dodajemy też sól, aby ciasto było smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączymy mąkę i sól.
  2. Potem stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając dłonią lub łyżką.
  3. Następnie wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek