Ciasto na pierogi bez jajka? Takie ciasto ma wiele zalet

Niektórzy przygotowują ciasto na pierogi bez jajek, inni zaś wolą smak ciasta z dodatkiem jajka. Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pierogów bez jajka, szczerze wam to polecamy. Takie ciasto jest dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co pierogi wychodzą po prostu smaczniejsze.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka trudniej się lepi, często więc do takiego ciasta dodaje się tłuszcz — masło, margarynę lub olej, który nieco ułatwia zlepianie brzegów. Niestety, takie pierogi wciąż mogą rozkleić się podczas gotowania.

Ciasto z jajkiem jest też twardsze i mniej elastyczne. Nie da się go rozwałkować tak cienko, jak ciasta bez jajka. Ciasto w takich pierogach będzie więc grubsze i twardsze. Jeżeli lubicie miękkie pierogi, gdzie dominuje farsz, a nie ciasto, warto spróbować ciasta bez dodatku jajka. Takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczą nam dwa podstawowe składniki, które zawsze mamy w domu – woda i mąka. Dodajemy też sól, aby ciasto było smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączymy mąkę i sól.
  2. Potem stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając dłonią lub łyżką.
  3. Następnie wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany