Ciasto na pierogi bez jajka? Takie ciasto ma wiele zalet

Niektórzy przygotowują ciasto na pierogi bez jajek, inni zaś wolą smak ciasta z dodatkiem jajka. Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pierogów bez jajka, szczerze wam to polecamy. Takie ciasto jest dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co pierogi wychodzą po prostu smaczniejsze.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka trudniej się lepi, często więc do takiego ciasta dodaje się tłuszcz — masło, margarynę lub olej, który nieco ułatwia zlepianie brzegów. Niestety, takie pierogi wciąż mogą rozkleić się podczas gotowania.

Ciasto z jajkiem jest też twardsze i mniej elastyczne. Nie da się go rozwałkować tak cienko, jak ciasta bez jajka. Ciasto w takich pierogach będzie więc grubsze i twardsze. Jeżeli lubicie miękkie pierogi, gdzie dominuje farsz, a nie ciasto, warto spróbować ciasta bez dodatku jajka. Takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczą nam dwa podstawowe składniki, które zawsze mamy w domu – woda i mąka. Dodajemy też sól, aby ciasto było smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączymy mąkę i sól.
  2. Potem stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając dłonią lub łyżką.
  3. Następnie wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇