Ciasto na pierogi bez jajka? Takie ciasto ma wiele zalet
Niektórzy przygotowują ciasto na pierogi bez jajek, inni zaś wolą smak ciasta z dodatkiem jajka. Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pierogów bez jajka, szczerze wam to polecamy. Takie ciasto jest dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co pierogi wychodzą po prostu smaczniejsze.
Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka trudniej się lepi, często więc do takiego ciasta dodaje się tłuszcz — masło, margarynę lub olej, który nieco ułatwia zlepianie brzegów. Niestety, takie pierogi wciąż mogą rozkleić się podczas gotowania.
Ciasto z jajkiem jest też twardsze i mniej elastyczne. Nie da się go rozwałkować tak cienko, jak ciasta bez jajka. Ciasto w takich pierogach będzie więc grubsze i twardsze. Jeżeli lubicie miękkie pierogi, gdzie dominuje farsz, a nie ciasto, warto spróbować ciasta bez dodatku jajka. Takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczą nam dwa podstawowe składniki, które zawsze mamy w domu – woda i mąka. Dodajemy też sól, aby ciasto było smaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka
Przepis na ciasto na pierogi
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W misce łączymy mąkę i sól.
- Potem stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając dłonią lub łyżką.
- Następnie wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.