- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 6 dużych garści umytego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 30 g sera pleśniowego, np. blue
- sól i pieprz do smaku
- sezam
- orzechy włoskie
- 1 jajko
Przepis
Na oliwie z oliwek zarumienić posiekany czosnek, dodać posiekany szpinak i całość smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Płaty ciasta rozwinąć, podzielić na większe kwadraty. Ułożyć na blasze/blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Przepis
Na środek każdego kwadratu nałożyć przestudzony szpinak. Dodać pokruszony ser. Rogi kwadratów skleić, ciasto delikatnie posmarować rozbełtanym jajkiem - najlepiej za pomocą pędzla kuchennego. Ciasto posypać sezamem, na środku dodać połowę orzecha włoskiego.
Przepis
Wstawić do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 25 minut. Podawać na ciepło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl