Chwasty w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe. Gospodarstwo agroturystyczne Latosowo | fot. K. Latos
Karolina Wójciga

/ 6To warto wiedzieć

Obraz
© Materiały prasowe. Gospodarstwo agroturystyczne Latosowo | fot. K. Latos

Wiosną w ogrodzie, na łąkach i w lesie napotykamy dzikie rośliny, które możemy wykorzystać w kuchni i stworzyć niecodzienne, pyszne dania. Ważne tylko, aby przed zebraniem chwastów dokładnie upewnić się, czy zrywamy właściwą roślinę. W tym pomogą nam Kasia i Bartek Latosowie, którzy porzucili wielkomiejskie życie i osiedlili się w Kosowie Lackim, gdzie prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Latosowo. Mieszkają w domu z bali i czerpią pełnymi garściami z tego, co daje im matka ziemia.

/ 6Gwiazdnica

- Niemal każdy kto uprawia ogródek, natknął się na tego chwasta. Silnie się rozrasta zagłuszając inne rośliny, ale jednocześnie jest niebywale smaczny – przekonuje Kasia Latos i dodaje, że należy wykorzystywać jedynie górne, młode i zielone części łodyg, najłatwiej ścinając je nożyczkami. Smakuje wybornie jako samodzielna duszona jarzynka, a dzięki aromatowi zbliżonemu do orzechowego świetnie sprawdzi się zamiast szczypiorku jako dodatek do jajecznicy.

/ 6Podagrycznik

To kolejny chwast, który jest mocno ekspansywny i trudny do pozbycia z ogrodu. - Zachęcam, by zamiast wyrzucać, jeść podagrycznik. Najsmaczniejsze są młodziutkie, wiosenne pędy, ale w kuchni możemy używać zarówno młode liście, jak i grube łodygi – mówi właścicielka gospodarstwa agroturystycznego. Ten cenny chwast można dusić jak szpinak, a łodygi dodawać do potraw mięsnych, gdyż mają aromat zbliżony do pietruszki i selera.

/ 6Krwawnik

Jest rośliną występującą zarówno dziko na łąkach, jak i na rabatach kwiatowych w wersji ozdobnej. Na łąkach spotykamy odmianę o białych kwatach. Ma charakterystyczne pierzaste liście o ostrym i pieprznym aromacie. - Możemy jeść krwawnik na surowo w sałatkach, jako dodatek do twarogu, do zup czy sosów – zachęca Kasia Latos. Stosowany jest także w naparach, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe oraz pomaga w przypadku przewlekłych zaparć.

/ 6Chmiel

Jadalne są listki, korzeń oraz oczywiście szyszki. - Młode pędy chmielu są wyborne w smaku i przypominają nieco szparagi. Wiosenne przyrosty wycinamy tak, aby łodyżki miały około 20 cm długości, przy czym trzeba sprawdzić, w którym miejscu łodyga jest krucha, a gdzie robi się twarda i włóknista – mówi Katarzyna Latos. Pędy chmielu gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie odcedzamy i możemy podawać z bułką tartą albo skropione oliwą, z dodatkiem czosnku i octu winnego. Szyszki natomiast oprócz piwnego zastosowania świetnie sprawdzają się w herbatce - można zalać je wrzątkiem i delektować smakiem naparu.

/ 6Mniszek lekarski

Najczęściej nazywamy go mleczem i traktujemy jako chwast, ale z powodzeniem możemy wykorzystać go w kuchni. Do jedzenia nadaje się zarówno korzeń, jak i liście oraz kwiaty. - Młode listki świetnie sprawdzą się w sałatkach. Można je także podawać gotowane w zupie czy jako samodzielną jarzynkę zamiast szpinaku. Młode pączki kwiatowe najlepiej zamarynować i podawać jako odpowiednik kaparów, natomiast kwiaty mogą być dodatkiem w sałatce. Można także zrobić z nich syrop – zachęca właścicielka gospodarstwa agroturystycznego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce