Burrito. Meksykańska przekąska, którą łatwo wyczarujesz w domu

Burrito, czyli "osiołek", to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Przygotowuje się ją z pszennej tortilli faszerowanej różnymi składnikami.

Burrito. Meksykańska przekąska, którą łatwo wyczarujesz w domuBurrito. Meksykańska przekąska, którą łatwo wyczarujesz w domu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • wędzona pierś kurczaka
  • 100 g cieciorki lub czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • łyżka oleju
  • 1 cebula
  • strąk papryki
  • kilka listków sałaty
  • 8 płatków kukurydzianych
  • pikantny sos meksykański
  • sól i pieprz

Przepis

  • Cieciorkę opłukać, zalać zimną wodą. Dodać sól i obrany czosnek. Gotować do miękkości. Marchewki obrać, pociąć je w słupki, podsmażyć na oleju, osączyć. Cebulę pokroić w krążki.
  • Paprykę przekroić na pół, usunąć ogonek i pestki, pokroić w drobne paseczki. Można także - według uznania - poddusić ją.
  • Wędzoną pierś kurczaka pokroić w paski.
  • Placki kukurydziane skropić wodą, podgrzać w piekarniku. Ciepłe placki posmarować sosem meksykańskim, wyłożyć na nie sałatę, duszone warzywa, cieciorkę i wędzonego kurczaka. Każdy placek posypać solą i pieprzem, lekko docisnąć, tworząc rodzaj kopertki.
  • Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą cebulę albo inne warzywa. Czyli można dodać do środka to, co kto lubi.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja