Trwa ładowanie...
d35nc0p
oprac. Katarzyna Gileta
14-01-2022 13:10

Burrito. Meksykańska przekąska, którą łatwo wyczarujesz w domu

Przepis

Burrito, czyli "osiołek", to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Przygotowuje się ją z pszennej tortilli faszerowanej różnymi składnikami.

d35nc0p
3.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Sławomir Fajer - stock.adobe.com
Składniki
  • wędzona pierś kurczaka
  • 100 g cieciorki lub czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • łyżka oleju
  • 1 cebula
  • strąk papryki
  • kilka listków sałaty
  • 8 płatków kukurydzianych
  • pikantny sos meksykański
  • sól i pieprz
Przepis
  • Cieciorkę opłukać, zalać zimną wodą. Dodać sól i obrany czosnek. Gotować do miękkości. Marchewki obrać, pociąć je w słupki, podsmażyć na oleju, osączyć. Cebulę pokroić w krążki.
  • Paprykę przekroić na pół, usunąć ogonek i pestki, pokroić w drobne paseczki. Można także - według uznania - poddusić ją.
  • Wędzoną pierś kurczaka pokroić w paski.
  • Placki kukurydziane skropić wodą, podgrzać w piekarniku. Ciepłe placki posmarować sosem meksykańskim, wyłożyć na nie sałatę, duszone warzywa, cieciorkę i wędzonego kurczaka. Każdy placek posypać solą i pieprzem, lekko docisnąć, tworząc rodzaj kopertki.
  • Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą cebulę albo inne warzywa. Czyli można dodać do środka to, co kto lubi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Burrito. Meksykańska przekąska, którą łatwo wyczarujesz w domu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d35nc0p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35nc0p
d35nc0p
d35nc0p
d35nc0p
Więcej tematów
d35nc0p