Trwa ładowanie...

Burrata z brzoskwiniami? Lara Gessler przygotowuje włoski ser w dwóch odsłonach

Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych podzieliła się na Instargramie dwoma przepisami z wykorzystaniem włoskiego sera Burrata – z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami oraz z tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem arbuza. Brzmi smakowicie, prawda?

Lara GesslerLara GesslerŹródło: Instagram
d1zwlqc
d1zwlqc

"Burrata! Czyli dla większości, którzy jej próbowali Mozarella 2.0. Zawsze kremowa, rozpływająca się, prawie słodka! Podobnie jak mozarellę, klasycznie podaje się ją z pomidorami, bazylią i oliwą… ale są też inne dodatki, które nadadzą jej zupełnie nowego wymiaru" - pisze w swoim instagramowym poście Lara Gessler. Jeśli chcecie wypróbować te przepisy, a nie możecie nigdzie znaleźć burraty, to jak radzi restauratorka, możecie zastąpić ją zwykłą mozzarellą.

Gessler jest ambasadorką włoskich marek wód mineralnych Aqua Panna i S. Pellegrino. Przygotowując więc przepisy na burratę, kierowała się zasadami water pairingu, czyli sztuki łączenia wody z jedzeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób

Burrata w dwóch odsłonach wg. Lary Gessler

Burrata Lary Gessler Instagram.com
Burrata Lary GesslerŹródło: Instagram.com

Na początek Gessler przygotowała burratę z karmelizowanymi brzoskwiniami, którą połączyła z delikatną wodą S. Pellegrino. "Burrata, z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami, z dodatkiem nduji kalabryjskiej i pieczonymi migdałami. Ostrość włoskiej metki - nduji - i słodycz miodu świetnie komponują się z S.Pellegrino. Woda, dzięki swoim delikatnym bąbelkom, oczyszcza kubki smakowe i łagodzi pikantność. Jeśli nie możecie dostać nduji polecam wykorzystać jak najbardziej miękką, ostrą kiełbasę chorizo" - tłumaczy restuaratorka.

d1zwlqc

Kolejne danie to równie interesujące połączenie smaków delikatnej, kremowej burraty ze słoną tapenadą z oliwek i słodkim, soczysty arbuzem. Całość uzupełnia woda Aqua Panna. "Burrata z tapenade z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem arbuza i pistacji to świetne danie do subtelnej wody Acqua Panna. Miękkość wody balansuje słone składniki tapenade i wyciąga śmietankowy smak burraty" - wyjaśnia Gessler.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj