Burrata z brzoskwiniami? Lara Gessler przygotowuje włoski ser w dwóch odsłonach

Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych podzieliła się na Instargramie dwoma przepisami z wykorzystaniem włoskiego sera Burrata – z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami oraz z tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem arbuza. Brzmi smakowicie, prawda?

Lara GesslerLara Gessler
Źródło zdjęć: © Instagram

"Burrata! Czyli dla większości, którzy jej próbowali Mozarella 2.0. Zawsze kremowa, rozpływająca się, prawie słodka! Podobnie jak mozarellę, klasycznie podaje się ją z pomidorami, bazylią i oliwą… ale są też inne dodatki, które nadadzą jej zupełnie nowego wymiaru" - pisze w swoim instagramowym poście Lara Gessler. Jeśli chcecie wypróbować te przepisy, a nie możecie nigdzie znaleźć burraty, to jak radzi restauratorka, możecie zastąpić ją zwykłą mozzarellą.

Gessler jest ambasadorką włoskich marek wód mineralnych Aqua Panna i S. Pellegrino. Przygotowując więc przepisy na burratę, kierowała się zasadami water pairingu, czyli sztuki łączenia wody z jedzeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób

Burrata w dwóch odsłonach wg. Lary Gessler

Burrata Lary Gessler
Burrata Lary Gessler © Instagram.com

Na początek Gessler przygotowała burratę z karmelizowanymi brzoskwiniami, którą połączyła z delikatną wodą S. Pellegrino. "Burrata, z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami, z dodatkiem nduji kalabryjskiej i pieczonymi migdałami. Ostrość włoskiej metki - nduji - i słodycz miodu świetnie komponują się z S.Pellegrino. Woda, dzięki swoim delikatnym bąbelkom, oczyszcza kubki smakowe i łagodzi pikantność. Jeśli nie możecie dostać nduji polecam wykorzystać jak najbardziej miękką, ostrą kiełbasę chorizo" - tłumaczy restuaratorka.

Kolejne danie to równie interesujące połączenie smaków delikatnej, kremowej burraty ze słoną tapenadą z oliwek i słodkim, soczysty arbuzem. Całość uzupełnia woda Aqua Panna. "Burrata z tapenade z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem arbuza i pistacji to świetne danie do subtelnej wody Acqua Panna. Miękkość wody balansuje słone składniki tapenade i wyciąga śmietankowy smak burraty" - wyjaśnia Gessler.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie