Burrata z brzoskwiniami? Lara Gessler przygotowuje włoski ser w dwóch odsłonach
Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych podzieliła się na Instargramie dwoma przepisami z wykorzystaniem włoskiego sera Burrata – z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami oraz z tapenadą z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem arbuza. Brzmi smakowicie, prawda?
"Burrata! Czyli dla większości, którzy jej próbowali Mozarella 2.0. Zawsze kremowa, rozpływająca się, prawie słodka! Podobnie jak mozarellę, klasycznie podaje się ją z pomidorami, bazylią i oliwą… ale są też inne dodatki, które nadadzą jej zupełnie nowego wymiaru" - pisze w swoim instagramowym poście Lara Gessler. Jeśli chcecie wypróbować te przepisy, a nie możecie nigdzie znaleźć burraty, to jak radzi restauratorka, możecie zastąpić ją zwykłą mozzarellą.
Gessler jest ambasadorką włoskich marek wód mineralnych Aqua Panna i S. Pellegrino. Przygotowując więc przepisy na burratę, kierowała się zasadami water pairingu, czyli sztuki łączenia wody z jedzeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Burrata w dwóch odsłonach wg. Lary Gessler
Na początek Gessler przygotowała burratę z karmelizowanymi brzoskwiniami, którą połączyła z delikatną wodą S. Pellegrino. "Burrata, z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami, z dodatkiem nduji kalabryjskiej i pieczonymi migdałami. Ostrość włoskiej metki - nduji - i słodycz miodu świetnie komponują się z S.Pellegrino. Woda, dzięki swoim delikatnym bąbelkom, oczyszcza kubki smakowe i łagodzi pikantność. Jeśli nie możecie dostać nduji polecam wykorzystać jak najbardziej miękką, ostrą kiełbasę chorizo" - tłumaczy restuaratorka.
Kolejne danie to równie interesujące połączenie smaków delikatnej, kremowej burraty ze słoną tapenadą z oliwek i słodkim, soczysty arbuzem. Całość uzupełnia woda Aqua Panna. "Burrata z tapenade z oliwek i suszonych pomidorów z dodatkiem arbuza i pistacji to świetne danie do subtelnej wody Acqua Panna. Miękkość wody balansuje słone składniki tapenade i wyciąga śmietankowy smak burraty" - wyjaśnia Gessler.
Trwa ładowanie wpisu: instagram