Brokuły z wędzonym łososiem
- 1 opakowanie mrożonych brokułów (użyte Nordis brokuły)
- 100 g wędzonego łososia
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 40 g parmezanu
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone brokuły i gotujemy je na średnim ogniu ok. 1 minutę. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Ząbki czosnku miażdżymy za pomocą noża, siekamy w drobna kostkę i podsmażamy przez chwilę na klarowanym maśle. Dodajemy brokuły i znowu przez chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu.
Do śmietanki wsypujemy parmezan, mieszamy i wylewamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego w paski łososia i dusimy ok. 3 minut cały czas mieszając.
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych w przemyśle spożywczym ryb. Łosoś atlantycki jest rybą zagrożoną. Dlatego praktycznie wszystkie dostępne w sprzedaży pochodzą z hodowli umiejscowionych u wybrzeży Norwegii, Kanady, Rosji czy Stanów Zjednoczonych. W połączeniu z brokułami stanowi jedno z ciekawszych dań, które można wpisać na stałe do naszej diety. Danie możemy skropić sokiem z cytryny.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze