Bitki z mięsa wieprzowego z warzywnym sosem
Bitki w przepysznym aromatycznym sosie z pieczarkami to idealny pomysł na rodzinny obiad. Danie doskonale pasuje do kopytek, klusek śląskich czy gotowanych ziemniaków. Do tego ogórki małosolne. Brzmi pysznie? Wypróbujcie przepis. Dostaliśmy go od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Jak mięso jest już miękkie, układamy je w naczyniu.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i przyżywmy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Dodajemy pokrojone w paseczki papryki. Pod koniec wlewamy przecier, ketchup, ocet i doprawiamy chili oraz czosnkiem.
- Sos z pieczarkami i papryką układamy na mięsie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl