Azot - E941

Azot znamy z pierwszych lekcji przyrody czy chemii. Każdy z nas wie, że jest on głównym składnikiem powietrza, którym oddychamy. E941, czyli azot, znalazł swoje zastosowanie również w produktach spożywczych. Jest jednym z gazów wykorzystywanych do pakowania próżniowego. Czy wiecie, do jakich produktów spożywczych się go stosuje?

Azot - E941
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Azot występuje na liście E, czyli związków chemicznych dodawanych w produkcji spożywczej. Jest dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Związki, które widnieją w tym spisie muszą spełniać następujące warunki: być bezpieczne dla organizmu człowieka, nie wprowadzać symbolem w błąd oraz powinna istnieć technologiczna potrzeba wykorzystywania związku w produktach spożywczych.

E491 jest w grupie związków o symbolu E900-E999. Grupa ta nazywa się „środki słodzące, nabłyszczające i inne”. Oprócz azotu znajdziemy tam również tlen, hel czy wodór. Wszystkie te związki są stosowane w produkcji spożywczej i zatwierdzone przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Ich dopuszczenie do użytku oznacza, że w małych ilościach nie są szkodliwe dla naszego organizmu.

Azot jest pierwiastkiem chemicznym, niemetalem. Bez azotu nie bylibyśmy w stanie istnieć. Powietrze w ok. 78 % składa się właśnie z niego. Jest to bezzapachowy i bezsmakowy gaz lżejszy od powietrza. Odkrycia dokonał w 1772 roku szkocki chemik Daniel Rutherford. Polską nazwę zawdzięczamy Filipowi Walterowi. Azot nazywano również „dusieniem” lub saletroródem”.

Azot E 941 otrzymywany jest:

  1. w procesie termicznego rozkładu azotynu amonu,
  2. w procesie rozkładu termicznego azydku sodowego w próżni,
  3. poprzez podgrzewanie mieszaniny chlorku amonu z azotynem sodu,
  4. poprzez skraplanie powietrza z użyciem odpowiednich proporcji ciśnienia i temperatury. Ciekły azot przechowuje się w tzw. naczyniach Dewara (znanych nam przede wszystkim z wykorzystania ich w termosie) lub w formie gazu w temperaturze otoczenia w butlach stalowych.

Zastosowanie azotu

Azot w formie ciekłej ma swoje zastosowanie jako środek chłodzący. Dzięki niemu uzyskuje się temperatury poniżej -100 stopni Celsjusza. Gazowa postać azotu wykorzystywana jest jako ochrona w przemyśle oraz jako gaz roboczy w układach pneumatycznych. Azot znalazł zastosowanie również w krioterapii, anestezjologii oraz w procesie pokrywania metali. Jest także jednym ze składników kosmetyków do ciała. E941 znajdziemy też w nawozach sztucznych i żarówkach.

E941 w kuchni

E941 stosowany jest w procesie pakowania produktów spożywczych, ponieważ wpływa na przedłużenie ich trwałości i świeżości poprzez spowalnianie procesu oddychania tlenowego. To właśnie m.in. azotem napełnia się opakowania z mrożonymi warzywami i owocami. Stosuje się go również do pakowania żywności pakowanej próżniowo. Z azotu uzyskujemy również amoniak stosowany w produkcji spożywczej.

W jakich produktach znajdziemy E941?

  1. serki kanapkowe,
  2. jogurty,
  3. mrożonki,
  4. produkty pakowane próżniowo.

Skutki uboczne stosowania E941 w produkcji spożywczej

Nie istnieje określona dzienna dawka przyjmowania E941 dla organizmu. Azot jest nieszkodliwy dla naszego zdrowia.

Czy wiesz, że...?

  1. Łacińska nazwa azotu to „nitrogenium”, czyli „tworzący sodę”. Polska nazwa natomiast pochodzi od greckiego „azotikos”, czyli „nie podtrzymujący życia”.
  2. Podczas nurkowania zwiększa się rozpuszczalność azotu w naszym organizmie. To właśnie dlatego procedury nurkowania są restrykcyjne.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm