Jedzenie ukoi nerwy
Już niedługo egzaminy maturalne. Tym, którzy się ich obawiają, podpowiadamy co jeść, żeby lepiej poradzić sobie ze stresem. Badania dowodzą, że niektóre dania mogą wzmacniać naszą odporność na stres. Magazyn "Women’s Health" poleca 6 produktów, które pomogą nam się zrelaksować.
Szparagi
Sezon na szparagi właśnie się zaczyna. Bogate w witaminę B, szparagi wzmocnią odporność organizmu na stres i obniżą ciśnienie krwi.
Awokado
Ulubiony owoc millenialsów uzupełni niedobory miedzi i żelaza. Wysoki poziom glutationu załagodzi objawy stresu.
Owoce leśne
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, owoce leśne wesprą twój organizm w walce ze stresem i obniżą ciśnienie krwi.
Pomarańcze
Również pomarańcze są źródłem witaminy C, która zbawiennie wpływa na nasz wymęczony stresem organizm.
Ostrygi
Ostrygi to skarbnica cynku, który wzmocni naszą odporność nadwerężoną przez długotrwałe działanie stresu.
Orzechy
Kwasy omega-3 zawarte w orzechach, poprawią naszą pamięć, regulują poziom hormonów stresu i adrenaliny.