50-latkowie jedli codziennie olej kokosowy. Efekty zaskoczyły wszystkich

Olej kokosowy był już wychwalany za cudowny wpływ na zdrowie człowieka, krytykowany za kaloryczność i bogactwo tłuszczów nasyconych, a także doceniany jako wspaniały kosmetyk. Teraz naukowcy odkryli jego kolejną, zaskakującą właściwość. Okazuje się, że powinni go spożywać w szczególności ludzie starsi.

Olej kokosowy jednak jest zdrowy? Zaskakujące wyniki badań
Źródło zdjęć: © 23rf
Lidia Pustelnik

Naukowcy z University of Cambridge poprosili 94 wolontariuszy w wieku 50-75 lat, by codziennie przez 4 tygodnie jedli 50 g (około 3 łyżki) wybranego tłuszczu. Uczestników badania zostali podzieleni na 3 grupy – pierwsza spożywała olej kokosowy, druga oliwę, a trzecia niesolone masło roślinne. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak wpłynie to na poziom cholesterolu u poszczególnych grup.

Wyniki ich eksperymentu były zaskakujące. Okazało się, że krótka "kuracja" olejem kokosowym wystarczy, by znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru.
W grupie, która spożywała codziennie masło, odnotowano około 10-procentowy wzrost "złego" cholesterolu LDL we krwi. U badanych, którzy przyjmowali oliwę, zauważono nieznaczny spadek cholesterolu LDL i około 5-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu HDL. Największym zaskoczeniem były wyniki badań w ostatniej grupie. U osób spożywających olej kokosowy odnotowano aż 15-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi.

"Złym" cholesterolem nazywamy potocznie lipoproteiny LDL o małej gęstości, które razem z innymi substancjami w trakcie transportowania cholesterolu z wątroby do innych tkanek ciała odkłada się w tętnicach, prowadząc do miażdżycy i wielu innych, poważnych chorób. "Dobry" cholesterol HDL jest w stanie oczyszczać tętnice, zmniejszając tym samym ryzyko choroby.

Choć wyniki eksperymentu są obiecujące, naukowcy zaznaczają, że był on krótkotrwały i konieczne są dalsze badania. Zaznaczają, że radykalna zmiana diety w oparciu o ten jeden test nie jest wskazana. Tym bardziej, że wcześniejsze badania wskazywały na inne, mniej pożądane skutki częstego jedzenia oleju kokosowego.

Zobacz też: Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości