50-latkowie jedli codziennie olej kokosowy. Efekty zaskoczyły wszystkich

Olej kokosowy był już wychwalany za cudowny wpływ na zdrowie człowieka, krytykowany za kaloryczność i bogactwo tłuszczów nasyconych, a także doceniany jako wspaniały kosmetyk. Teraz naukowcy odkryli jego kolejną, zaskakującą właściwość. Okazuje się, że powinni go spożywać w szczególności ludzie starsi.

Olej kokosowy jednak jest zdrowy? Zaskakujące wyniki badań
Źródło zdjęć: © 23rf
Lidia Pustelnik

Naukowcy z University of Cambridge poprosili 94 wolontariuszy w wieku 50-75 lat, by codziennie przez 4 tygodnie jedli 50 g (około 3 łyżki) wybranego tłuszczu. Uczestników badania zostali podzieleni na 3 grupy – pierwsza spożywała olej kokosowy, druga oliwę, a trzecia niesolone masło roślinne. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak wpłynie to na poziom cholesterolu u poszczególnych grup.

Wyniki ich eksperymentu były zaskakujące. Okazało się, że krótka "kuracja" olejem kokosowym wystarczy, by znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru.
W grupie, która spożywała codziennie masło, odnotowano około 10-procentowy wzrost "złego" cholesterolu LDL we krwi. U badanych, którzy przyjmowali oliwę, zauważono nieznaczny spadek cholesterolu LDL i około 5-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu HDL. Największym zaskoczeniem były wyniki badań w ostatniej grupie. U osób spożywających olej kokosowy odnotowano aż 15-procentowy wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi.

"Złym" cholesterolem nazywamy potocznie lipoproteiny LDL o małej gęstości, które razem z innymi substancjami w trakcie transportowania cholesterolu z wątroby do innych tkanek ciała odkłada się w tętnicach, prowadząc do miażdżycy i wielu innych, poważnych chorób. "Dobry" cholesterol HDL jest w stanie oczyszczać tętnice, zmniejszając tym samym ryzyko choroby.

Choć wyniki eksperymentu są obiecujące, naukowcy zaznaczają, że był on krótkotrwały i konieczne są dalsze badania. Zaznaczają, że radykalna zmiana diety w oparciu o ten jeden test nie jest wskazana. Tym bardziej, że wcześniejsze badania wskazywały na inne, mniej pożądane skutki częstego jedzenia oleju kokosowego.

Zobacz też: Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg