29 września świętuj Międzynarodowy Dzień Kawy. Zobacz, jak rozróżnić rodzaje kawy
Espresso
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Rodzaje kaw w kawiarniach czasami mogą przyprawić o zawrót głowy. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was krótki poradnik podawania najpopularniejszych kaw.
To najlepszy spoób na szybkie pobudzenie. Espresso jest bazą do większości napojów kawowych, chociażby do takich jak cappuccino czy latte. Nie ma czegoś takiego jak "ekspresso", co niekiedy można usłyszeć od klientów w kawiarniach.
Caffè latte
To jedna z najczęściej zamawianych kaw w kawiarni. Wyjątkowo mleczna i łagodna. Zazwyczaj podawana w wysokich szklankach. Niektórzy mylą ją z cappuccino. Caffè latte różni się od niej właściwie jedynie stosunkiem spienionego mleka do ilości ekstraktu kawowego.
Mocha (Mokka)
To idealny wybór dla miłośników czekolady. Doskonałe połączenie aromatycznej kawy, mleka i gęstej czekolady. Czekolada może być mleczna, gorzka, a nawet biała. Wspaniale sprawdza się w formie deseru.
Caffé Americano
Americano to czarna kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso, przedłużona wrzątkiem. Serwowana jest w większym naczyniu, które ma ponad 150 ml, a nawet w kubku.
Irish coffee
Kawa po irlandzku jest idealna na chłodniejsze dni. To napój sporządzany z kawy, irlandzkiej whiskey, cukru brązowego oraz bitej śmietany. Sztuka polega na tym, żeby kożuszek ze śmietany nie zmieszał się z warstwą kawy i whiskey.