10 najmocniejszych trunków świata

Ten ranking może cię zdziwić. Alkohole tylko dla rozsądnych twardzieli!

Obraz

/ 10Miejsce 10. Piwo Delirium

Obraz
© Flickr.com/Bearnt_Rostad/2.0/at

Moc:10%

To piwo jest uważane za najmocniejsze na świecie. Warzy je Barrie Parish w browarze w miejscowości Somerby w Wielkiej Brytanii. Jednak nasi użytkownicy informują, że mieli okazję skosztować piwa Delirium, którego moc sięgała 20%. Czy jest ktoś, to również miał okazję wypić piwo o takiej mocy?

/ 10Miejsce 9. Wódka Black Death

Obraz
© Flickr.com/Hoggheffaka_Hank_Ashby/2.0/at

Moc: 40%

Ten trunek, zwany ?czarną śmiercią" pochodzi z Islandii. Ma słodki smak karmelu, częściej dostępny na aukcjach internetowych i w sklepach bezcłowych na Bałkanach, niż w polskich sklepach. Jest to wódka destylowana z buraków - preferują go częściej mężczyźni niż kobiety (koszt. Ok. 200 zł)

/ 10Miejsce 8. Wódka Rasputin

Obraz
© flickr.com/adobemac/2.0/at

Moc:70%

To "napój zbożowy" sprzedawany w litrowych butelkach. Jest to wynalazek niemiecki, a nie jak nazwa wskazuje - rosyjski. Jest trudno dostępny w Polsce, rzadko też można spotkać ten produkt na aukcjach internetowych.

/ 10Miejsce 7. Rum Inner Circle Black Label

Obraz
© Flickr.com/Tranhis/2.0/at

Moc: 76%

To odmiana australijskiego rumu "Inner Circle", znanego żeglarzom na całym świecie, którzy doceniają mocny smak tego trunku i przyjemne ciepło, potrzebne w kajucie, podczas gdy na zewnątrz szaleje sztorm. Oczywiście dostępny w polskich sklepach - sztuka butelkowanego rumu (0,7 l) kosztuje około 230 zł.

/ 10Miejsce 6. Rum Stroh Original 80

Obraz
© Flickr.com/Jenny_Downing/2.0/at

Moc: 80%

To wyrażenie austriackiego stylu życia. Produkcja tego brązowego, wysokoprocentowego płynu ruszyła w 1832 roku - trunek powstał w oparciu o recepturę rodziny Stroh. Austriacy dodają go do herbaty, jest też niezastąpiony do ciast i deserów, znakimicie sprawdza się w drinkach. Butelka 0,75 l kosztuje około 150 zł.

/ 10Miejsce 5. Balkan Vodka 176

Obraz
© archiwum

Moc: 88%

Każdy, kto wypije więcej niż 2 kieliszki, może spodziewać się zaskakująco szybkiego upojenia. Producent ostrzega, że trunek należy pić ostrożnie i z umiarem. Wódkę produkują Bułgarzy i nie rozdrabniają się - ten wysokooprocentowany alkohol jest sprzedawany tylko w litrowych butelkach.

/ 10Miejsce 4. Śliwowica z Łącka

Obraz
© flickr.com/Bogumil/2.0/at

Moc: 90%

To trunek nielegalnie wytwarzany przez górali z gminy Łącko, doceniany przez turystów - to właśnie oni rozpowszechnili wieść o aromatycznym trunku o niezwykłej sile rażenia. Górale powtarzają, że w górach rzadko kto cierpi na kaca, bo chroni przed nim czyste górskie powietrze. Niestety, po nadmiernym upojeniu się Śliwowicą z Łącka, kac przybiera skrajną postać. Cena trunku to około 45 zł za butelkę 0,5 litra.

/ 10Miejsce 3. Absynt

Obraz
© Flickr.com/Digital_alan/2.0/at

Moc: 90%

Absynt uważany jest za jeden z najmocniejszych trunków świata. Jego niebieski lub zielonkawy kolor nie powinien zachęcać do spożycia... a jednak zachęca i wciąż cieszy się dużym uznaniem, zwłaszcza za naszą południową granicą. Wbrew pozorom, ten wysokoprocentowy napój przyrządzany z kiści i kwiatu piołunu, nie jest nalewką lecz wódką smakową (niektórzy zaliczają go do likierów). Furorę robi bułgarski "Hapsburg XS Super Strenght", za który zapłacimy ok. 110.

/ 10Miejsce 2. Wódka Evelclear

Obraz
© Flickr.com/Joseph_Garza/2.0/at

Moc: 95%

Producent nazywa swój wyrób alkoholem zbożowym. Jest to wódka popularna w Stanach Zjednoczonych, w niektórych zakazana. Na etykiecie istnieje przestroga dla śmiałków, którym przyszłoby do głowy trzymać butlę na słońcu lub blisko ognia. Jednym słowem, Evercear to gratka dla piromanów. Cena trunku: 100 zł za 0,75 litra.

10 / 10Spirytus raktyfikowany

Obraz
© flickr.com/dores/2.0/at

Moc: 96%, w sklepach 95%

Najwięksi ekstremiści piją go bez dodatków, w czystej postaci. Jest to wodny roztwór alkoholu etylowego o zawartości alkoholu około 96% (objętościowo). Na aukcjach internetowych jego cena to nawet 1,75 zł, dostępny w wielu sklepach spożywczych. Nie polecamy - ani to trunek wytrawny, ani przyzwoity w smaku.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji