- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- pół pęczka białych szparagów
- 150 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 l bulionu
- 70 g ryżu
- 4 łyżki pesto genovese
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Ryż gotujemy na sypko. Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, odłamujemy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodygi kroimy na ok. 2 cm kawałki.
Przepis
Cebulę siekamy i szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy listki tymianku i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do garnka pokrojone szparagi. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy zmrożoną fasolkę i gotujemy kolejne 5 minut. Wsypujemy zielony groszek i gotujemy ok. 1 minutę.
Przepis
Zupę doprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy wcześniej ugotowany ryż. Każdą porcję podajemy z łyżką pesto.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl