Zupa szczawiowa

Wiosną zbieram sama młody szczaw i gotuję taką zupę, ale nie zapominam też o zapasie w słoiczkach na cały rok bo bardzo lubię szczawiową.

Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Składniki

  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu - liście z ogonkami - nie żadna breja ze sklepu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu
  • 5 dużych łyżek gęstej śmietany (ja używam 22 proc.)
  • pół łyżeczki mąki
  • do smaku: sól i odrobinka cukru
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • ew. kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę

Przepis

  • Szczaw dokładnie przebieramy, usuwamy resztki ździebełek trawy - jeśli nie jest zbyt młody to trzeba poobrywać ogonki bo będą łykowate.
  • Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki.
  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut.
  • Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczypta soli aby nie było grudek, wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw.
  • Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w cząstki, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
  • Można do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ale trzeba je ugotować w wywarze przed dodaniem szczawiu.
  • Śmietanę zawsze dodaję przed szczawiem i zagotowuję, w ten sposób unikam jej zważenia w zetknięciu z kwasem szczawiowym.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy