Oszczędna zupa piwna
W średniowieczu piwo stanowiło bazę dla zupy. W odróżnieniu od wody, którą można się było zatruć, piwo uchodziło za znacznie bezpieczniejszy produkt. Do dziś w tradycyjnej niemieckiej czy czeskiej kuchni znajdziemy piwną polewkę. Mamy więc dla was przepis na pyszną zupę piwną z kiszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Zupa jest niezwykle aromatyczna, sycąca i tania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 l jasnego piwa
- 1/2 l bulionu
- 250 g kiszonej kapusty
- 100 g pokrojonego boczku
- 1 cebulka
- 4 kiełbaski
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
Przepis
- Piwo, bulion i kapustę połączyć i zagotować.
- Boczek z cebulką podsmażyć na patelni, a kiełbaski pokroić.
- Boczek z cebulką oraz pociętą kiełbasą wrzucić do gotującego się bulionu z piwem. Zamieszać.
- Można podawać z grzankami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl