Zupa krem z pieczarek
Prezentuje się wybornie i tak też smakuje - zupa krem z pieczarek to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
- Gdy pieczarki będą prawie miękkie, łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez około 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy.
- Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba doprawiamy do smaku.
- Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl