Zupa krem z cukinii i brokułów
- Na 2-3 porcje:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 250 g brokułów świeżych lub mrożonych (wykorzystano Nordis brokuły)
- 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
- olej lub oliwa do smażenia (wykorzystano olej ryżowy)
- sól i świeżo mielony pieprz
Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinie, różyczki brokułów i kolendrę.
Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez ok. 4 minuty i zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda tylko zakryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z kozim serkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze