Znudził ci się sos pieczarkowy? Wypróbuj 3 przepisy na pieczarkowe pyszności
Będzie pysznie
Pieczarki to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Doskonale nadają się do sosów, zup czy zapiekanek. Możemy je smażyć, gotować, zapiekać czy grillować. Odmienią smak zwyczajnej jajecznicy czy tostów. Na dodatek są naprawdę zdrowe. Mało kto wie, że kryje się w nich sporo błonnika. No i mają tylko 28 kalorii z 100 gramach. Zobaczcie, jakie smakowite dania z pieczarkami w roli w głównej dla was przygotowaliśmy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kremowa zupa pieczarkowa
Z pieczarek można przygotować przepyszną kremową zupę. Będziemy do niej potrzebować 500 g pieczarek, 4 dużych obranych ziemniaków, 1 cebuli, 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, natki pietruszki, 2 łyżek masła, 150 ml słodkiej śmietanki, soli i pieprzu. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i szklimy obraną i pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę podsmażamy. Następnie dorzucamy pokrojone ziemniaki. Po kilku minutach wlewamy bulion. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy na krem. Zupę podajemy z grzankami i natką pietruszki.
Sałatka z pieczarkami, kukurydzą i szynką
Taką sałatkę przygotujecie w 15 minut, na dodatek możecie ją dowolnie modyfikować. W podstawowym przepisie znajdziemy podsmażone na maśle pieczarki, drobny makaron (np. orzo lub muszelki), szynkę konserwową, szczypiorek i kukurydzę. Do tego sos majonezowy lub jogurtowy. Do listy składników warto dodać też jajka, żółty ser, natkę pietruszki, czerwoną paprykę czy selera z zalewy. Pieczarkowa sałatka sprawdzi się na kolację, lunch do pracy lub domową imprezę.
Muszle makaronowe z pieczarkami
Makaronowe muszle nadziewane pieczarkowym farszem to doskonała propozycja na imprezową przekąskę. Goście będą się ustawiać w kolejce z talerzami. Aby ją przygotować, potrzebujecie ok. 300 g dużych muszli makaronowych, 500 g pieczarek, 1 cebuli, 100 g sera z niebieską pleśnią, soli, pieprzu i masła klarowanego. Makaron gotujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, a po chwili dodajemy pokrojone pieczarki.Doprawiamy solą i pieprzem. Gorące pieczarki mieszamy z pokruszonym serem i faszerujemy muszle. Muszle zapiekamy przez ok. 10 minut.