WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Znudził ci się sos pieczarkowy? Wypróbuj 3 przepisy na pieczarkowe pyszności

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Pieczarki to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Doskonale nadają się do sosów, zup czy zapiekanek. Możemy je smażyć, gotować, zapiekać czy grillować. Odmienią smak zwyczajnej jajecznicy czy tostów. Na dodatek są naprawdę zdrowe. Mało kto wie, że kryje się w nich sporo błonnika. No i mają tylko 28 kalorii z 100 gramach. Zobaczcie, jakie smakowite dania z pieczarkami w roli w głównej dla was przygotowaliśmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Kremowa zupa pieczarkowa

Obraz
© 123RF

Z pieczarek można przygotować przepyszną kremową zupę. Będziemy do niej potrzebować 500 g pieczarek, 4 dużych obranych ziemniaków, 1 cebuli, 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, natki pietruszki, 2 łyżek masła, 150 ml słodkiej śmietanki, soli i pieprzu. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i szklimy obraną i pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę podsmażamy. Następnie dorzucamy pokrojone ziemniaki. Po kilku minutach wlewamy bulion. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy na krem. Zupę podajemy z grzankami i natką pietruszki.

/ 4Sałatka z pieczarkami, kukurydzą i szynką

Obraz
© 123RF

Taką sałatkę przygotujecie w 15 minut, na dodatek możecie ją dowolnie modyfikować. W podstawowym przepisie znajdziemy podsmażone na maśle pieczarki, drobny makaron (np. orzo lub muszelki), szynkę konserwową, szczypiorek i kukurydzę. Do tego sos majonezowy lub jogurtowy. Do listy składników warto dodać też jajka, żółty ser, natkę pietruszki, czerwoną paprykę czy selera z zalewy. Pieczarkowa sałatka sprawdzi się na kolację, lunch do pracy lub domową imprezę.

/ 4Muszle makaronowe z pieczarkami

Obraz
© 123RF

Makaronowe muszle nadziewane pieczarkowym farszem to doskonała propozycja na imprezową przekąskę. Goście będą się ustawiać w kolejce z talerzami. Aby ją przygotować, potrzebujecie ok. 300 g dużych muszli makaronowych, 500 g pieczarek, 1 cebuli, 100 g sera z niebieską pleśnią, soli, pieprzu i masła klarowanego. Makaron gotujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, a po chwili dodajemy pokrojone pieczarki.Doprawiamy solą i pieprzem. Gorące pieczarki mieszamy z pokruszonym serem i faszerujemy muszle. Muszle zapiekamy przez ok. 10 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum