Znane i mniej znane produkty pszczele. Jak je wykorzystać?
Mówiąc o produktach pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi nam miód. Nic dziwnego, ponieważ jest najbardziej popularny. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak nawet sprawy, na ile kulinarnych sposobów jesteśmy w stanie go wykorzystać. Oczywiście obok miodu wspomnieć też można o propolisie i wosku pszczelim. Na co warto zwracać uwagę i co można zrobić z użyciem poszczególnych produktów? Zapraszam do lektury.
Wszyscy go znamy, ale nie każdy wie, jak dokładnie wygląda proces jego powstawania. Ta naturalnie słodka substancja wytwarzana jest przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Skład miodu to przede wszystkim cukier, ale nie obawiajcie się, ten ma na nas zgoła odmienny wpływ niż biały, tradycyjny. Miód to głównie cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza. Są wartościowe i wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. To jeszcze nie koniec! Substancja ta zawiera też: kwasy organiczne, wolne aminokwasy, witaminy (C, A i B), a także potas, magnez i żelazo.
Miód - możliwie najsłodsze lekarstwo
Miodem z powodzeniem możemy zastąpić tradycyjny cukier. Dodając go do herbaty (pamiętajcie, że ta nie może mieć więcej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ w wyższej traci swoje właściwości) przyczyniamy się do wzmocnienia swojej odporności. Często popija się też ciepłe mleko z jego dodatkiem – to domowy i sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem.
Ciasteczka, ciasta oraz innego rodzaju łakocie smakują wyśmienicie z dodatkiem miodu. Nie zapominajmy także o tym, że można go dodawać do wytrawnych produktów. Jako dodatek do sosów i różnego rodzaju mięsiw sprawdza się doskonale. Kiedy na zewnątrz ziąb, to polecam wam rozgrzewający napój z dodatkiem miodu i cynamonu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a wskazówki znajdziecie poniżej.
Niezbędne składniki:
- 1 l wody
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie: wodę przegotować i ostudzić (można też użyć wody mineralnej niegazowanej). Wsypać cynamon, dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc. Dziennie wypijać po 1 szklance napoju. Najlepiej zrobić sobie tygodniową "kurację".
Zobacz też: Papryka faszerowana – pomysł na obiad
Miód wykorzystywany jest także w medycynie i to od wielu lat. Niektórzy nakładają go na ranę, ponieważ przyśpiesza gojenie, oczyszcza i chroni przed drobnoustrojami. Ma on też korzystny wpływ na wzrok.
Pyłek kwiatowy, mleczko pszczele i wosk pszczeli. Co można z nich zrobić?
Miód jest bezpośrednim produktem spożywczym, ale w technologii żywności wykorzystywane są też inne. Mowa tutaj na przykład o pyłku kwiatowym, mleczku pszczelim czy wosku. Właściwości prozdrowotne tego pierwszego są nie do przecenienia. Od setek lat stosowany był jako suplement diety. Nie bez powodu, ponieważ bogaty jest niemal we wszystkie, niezbędne do rozwoju człowieka, substancje. Zawiera co najmniej 18 witamin (na przykład: A, D, E, K), 22 aminokwasy i aż 25 składników mineralnych. To jeszcze nie koniec – posiada więcej białka niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy. Ma on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Chroni wątrobę, a dodatkowo ma korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne – poprawia humor! W sklepach zielarskich można kupić ten produkt i stosować w momentach osłabienia albo też profilaktycznie.
Jeśli chodzi o mleczko pszczele, jest ono potocznie zwane “eliksirem młodości”. To wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic. Zawiera ono wiele witamin, które korzystnie wpływają na nasz organizm i to na wielu płaszczyznach. To między innymi witaminy z grupy B, ale też białka czy aminokwasy. Mleczko pszczele ma żelową konsystencję, ale z czasem staje się gęste. Ma cierpki i kwaśny smak, a nie słodki, tak jak niektórym może się wydawać. Mleczko produkowane jest w małych dawkach, w produktach do sprzedaży znajduje się w niewielkim stężeniu. Może być dodatkiem do miodu lub sprzedawane w kapsułkach w formie liofilizowanej.
Z kolei wosk pszczeli to surowiec, jaki wykorzystywany jest przez pszczoły do budowy plastrów, na których zbiera się miód. Po zebraniu miodu warto go wyczyścić i wytopić, a następnie wykorzystać na kilka różnych sposobów. Można na przykład przeznaczyć go na produkcję preparatów do leczenia skóry (przyśpiesza gojenie się ran). Wosk jest też używany do produkcji świec - takie są droższe, niż te tradycyjne, ale pięknie się prezentują i mają pozytywny wpływ na drogi oddechowe. Niektórzy plastrami wosku dekorują też desery.
Pierzga pszczela - to również produkt, o którym warto wspomnieć. To naturalny środek, który składa się głównie z: miodu, wydzieliny z gruczołów ślinowych pszczół oraz pyłku kwiatowego. Nie jest zbyt popularny, a szkoda, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości. Ułatwia trawienie i jest bogaty w witaminy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl