Ziemniaki zapiekane z rozmarynem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- pół kg ziemniaków
- 4 gałązki rozmarynu
- pieprz i sól do smaku
- olej rzepakowy
- 2 duże cebule
- 3-4 małe czerwone papryczki (można dać mniej)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na cienkie plasterki za pomocą tarki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki posolić, doprawić pieprzem, słodką papryką w proszku, 2-3 łyżkami oleju. Dodać do nich cebule i gałązki rozmaryn oraz całe papryczki. Wszystko wymieszać, a następnie ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia – ziemniaczki powinny być równo ułożone, aby dokładnie się upiekły. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni z funkcją termoobiegu i piec 25 minut. Ziemniaki doskonale smakują solo lub jako dodatek.
Zobacz także: sałatka makaronowa z buraków
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze