Trwa ładowanie...
d162naz
21-01-2015 19:31

Ziemniaczane ciasto z migdałami i czekoladą

Przepis
3.3
(55 głosów)
Oceń:
d162naz
Składniki
  • 150 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • 80 g brązowego cukru + 1 łyżka dodatkowo
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mielonych migdałów
  • łyżka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • łyżka brandy (opcjonalnie)
Przepis

Oddzielić żółtka od białek. Cukier (80 g), cukier waniliowy i żółtka utrzeć na gładką masę. Ziemniaki rozgnieść za pomocą widelca. Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" - w wersji alternatywnej w tym kroku dodać brandy. Przestudzoną czekoladę dodać do masy z żółtek, a następnie dodać ziemniaki i całość dokładnie wymieszać. Dodać przesianą makę, proszek do pieczenia i mielone migdały.

Białka ubić z odrobiną soli i łyżką brązowego cukru. Połączyć z ciastem, dodać olejek migdałowy.

Całość przełożyć do tortownicy (o śr. ok. 20 cm), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 175 stopni C przez około 1 godzinę. Studzić w formie. Na koniec można posypać cukrem pudrem, ale doskonale smakuje również bez tego wykończenia.

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz