Ziemniaczane ciasto z migdałami i czekoladą
- 150 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- 80 g brązowego cukru + 1 łyżka dodatkowo
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 g mielonych migdałów
- łyżka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli olejku migdałowego
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- łyżka brandy (opcjonalnie)
Oddzielić żółtka od białek. Cukier (80 g), cukier waniliowy i żółtka utrzeć na gładką masę. Ziemniaki rozgnieść za pomocą widelca. Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" - w wersji alternatywnej w tym kroku dodać brandy. Przestudzoną czekoladę dodać do masy z żółtek, a następnie dodać ziemniaki i całość dokładnie wymieszać. Dodać przesianą makę, proszek do pieczenia i mielone migdały.
Białka ubić z odrobiną soli i łyżką brązowego cukru. Połączyć z ciastem, dodać olejek migdałowy.
Całość przełożyć do tortownicy (o śr. ok. 20 cm), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 175 stopni C przez około 1 godzinę. Studzić w formie. Na koniec można posypać cukrem pudrem, ale doskonale smakuje również bez tego wykończenia.
Podziel się opinią
Komentarze