Zapomniany rarytas. Wędzony węgorz na polskich stołach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Co to za ryba?

Obraz
© 123RF

Węgorz rzadko występuje na polskich stołach. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu "Ryba na piątek", wyjaśniamy, jakie ma właściwości oraz proponujemy go zwłaszcza w wersji wędzonej.

Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego. Zazwyczaj w kuchni podajemy go w wersji smażononej, grillowanej, bądź wędzononej.

/ 5Właściwości węgorza

Obraz
© 123RF

Węgorz ma białe i delikatne mięso, które bogate jest w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Stanowi dobre źródło witaminy D, której Polacy mają niedobór. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód.

/ 5Gdzie kupimy?

Obraz
© 123RF

Węgorz wędzony na gorąco i patroszony obecnie dostępny jest w ofercie Lidla. Za 100 gram ryby zapłacimy niecałe 10 złotych.

/ 5Sałatka z wędzonego węgorza

Obraz
© 123RF

Składniki: 20 dag węgorza wędzonego, 15 dag ziemniaków, 6 czubatych łyżek majonezu, 20 dag selera, 2 korniszony, 1/2 cebuli 1 czubata łyżka musztardy, sól i świeżo mielony pieprz

*Przygotowanie: * Węgorza obrać ze skóry i podzielić na małe kawałki. Selera i ziemniaki obrać ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę . Korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać majonez i musztardę. wymieszać. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

/ 5Pasta jajeczno-rybna

Obraz
© 123RF

Składniki: 100g wędzonego węgorza, 3 jajka, 1/2 pęczka szczypioru, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz

*Przygotowanie: * Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wędzonego węgorza podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić. Podawać na pieczywie.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej