Co to za ryba?
Węgorz rzadko występuje na polskich stołach. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu "Ryba na piątek", wyjaśniamy, jakie ma właściwości oraz proponujemy go zwłaszcza w wersji wędzonej.
Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego. Zazwyczaj w kuchni podajemy go w wersji smażononej, grillowanej, bądź wędzononej.
Właściwości węgorza
Węgorz ma białe i delikatne mięso, które bogate jest w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Stanowi dobre źródło witaminy D, której Polacy mają niedobór. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód.
Gdzie kupimy?
Węgorz wędzony na gorąco i patroszony obecnie dostępny jest w ofercie Lidla. Za 100 gram ryby zapłacimy niecałe 10 złotych.
Sałatka z wędzonego węgorza
Składniki: 20 dag węgorza wędzonego, 15 dag ziemniaków, 6 czubatych łyżek majonezu, 20 dag selera, 2 korniszony, 1/2 cebuli 1 czubata łyżka musztardy, sól i świeżo mielony pieprz
*Przygotowanie: * Węgorza obrać ze skóry i podzielić na małe kawałki. Selera i ziemniaki obrać ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę . Korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać majonez i musztardę. wymieszać. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.
Pasta jajeczno-rybna
Składniki: 100g wędzonego węgorza, 3 jajka, 1/2 pęczka szczypioru, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz
*Przygotowanie: * Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wędzonego węgorza podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić. Podawać na pieczywie.