Zapomniany rarytas. Wędzony węgorz na polskich stołach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Co to za ryba?

Obraz
© 123RF

Węgorz rzadko występuje na polskich stołach. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu "Ryba na piątek", wyjaśniamy, jakie ma właściwości oraz proponujemy go zwłaszcza w wersji wędzonej.

Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego. Zazwyczaj w kuchni podajemy go w wersji smażononej, grillowanej, bądź wędzononej.

/ 5Właściwości węgorza

Obraz
© 123RF

Węgorz ma białe i delikatne mięso, które bogate jest w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Stanowi dobre źródło witaminy D, której Polacy mają niedobór. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód.

/ 5Gdzie kupimy?

Obraz
© 123RF

Węgorz wędzony na gorąco i patroszony obecnie dostępny jest w ofercie Lidla. Za 100 gram ryby zapłacimy niecałe 10 złotych.

/ 5Sałatka z wędzonego węgorza

Obraz
© 123RF

Składniki: 20 dag węgorza wędzonego, 15 dag ziemniaków, 6 czubatych łyżek majonezu, 20 dag selera, 2 korniszony, 1/2 cebuli 1 czubata łyżka musztardy, sól i świeżo mielony pieprz

*Przygotowanie: * Węgorza obrać ze skóry i podzielić na małe kawałki. Selera i ziemniaki obrać ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę . Korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać majonez i musztardę. wymieszać. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

/ 5Pasta jajeczno-rybna

Obraz
© 123RF

Składniki: 100g wędzonego węgorza, 3 jajka, 1/2 pęczka szczypioru, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz

*Przygotowanie: * Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wędzonego węgorza podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić. Podawać na pieczywie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia