Zapomniany rarytas. Wędzony węgorz na polskich stołach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Co to za ryba?

Obraz
© 123RF

Węgorz rzadko występuje na polskich stołach. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu "Ryba na piątek", wyjaśniamy, jakie ma właściwości oraz proponujemy go zwłaszcza w wersji wędzonej.

Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego. Zazwyczaj w kuchni podajemy go w wersji smażononej, grillowanej, bądź wędzononej.

/ 5Właściwości węgorza

Obraz
© 123RF

Węgorz ma białe i delikatne mięso, które bogate jest w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Stanowi dobre źródło witaminy D, której Polacy mają niedobór. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód.

/ 5Gdzie kupimy?

Obraz
© 123RF

Węgorz wędzony na gorąco i patroszony obecnie dostępny jest w ofercie Lidla. Za 100 gram ryby zapłacimy niecałe 10 złotych.

/ 5Sałatka z wędzonego węgorza

Obraz
© 123RF

Składniki: 20 dag węgorza wędzonego, 15 dag ziemniaków, 6 czubatych łyżek majonezu, 20 dag selera, 2 korniszony, 1/2 cebuli 1 czubata łyżka musztardy, sól i świeżo mielony pieprz

*Przygotowanie: * Węgorza obrać ze skóry i podzielić na małe kawałki. Selera i ziemniaki obrać ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę . Korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać majonez i musztardę. wymieszać. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

/ 5Pasta jajeczno-rybna

Obraz
© 123RF

Składniki: 100g wędzonego węgorza, 3 jajka, 1/2 pęczka szczypioru, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz

*Przygotowanie: * Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wędzonego węgorza podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić. Podawać na pieczywie.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz