Zapiekanka makaronowa inna niż wszystkie

W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis na zapiekankę makaronową, która wyglądem przypomina tort. Prezentuje się pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Takie danie będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację. Wbrew pozorom przepis wcale nie jest czasochłonny. Przekonajcie się sami.

Zapiekanka makaronowa inna niż wszystkieZapiekanka makaronowa inna niż wszystkie
Karolina Wójciga

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 80 dag pomidorów z puszki (możesz użyć też świeżych – sparz je, obierz ze skórki i pokrój),
  • opakowanie makaronu rigatoni,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra mielona papryka,
  • szklanka tartego parmezanu,
  • szklanka tartej mozzarelli,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Skróć o 3 minuty czas podany na opakowaniu. Na odrobinie oleju rzepakowego zeszklij cebulę i podsmaż czosnek, a następnie dodaj mięso mielone. Dodaj przyprawy: mieloną paprykę, sól, pieprz oraz pomidory i duś wszytsko przez chwilę. Kiedy makaron będzie gotowy, przelej go zimną wodą, odsącz, przesyp do miski i wymieszaj z tartym parmezanem. Dno okrągłej tortownicy włóż rigatoni tak, by wszystkie stały pionowo jeden obok drugiego. Teraz za pomocą dużej łyżki wlewaj sos pomidorowy do makaronowych rurek. Wstaw tortownicę do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie wyjmij, posyp tartą mozzarellą i wstaw ponownie na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm