Zapiekanka makaronowa inna niż wszystkie
W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis na zapiekankę makaronową, która wyglądem przypomina tort. Prezentuje się pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Takie danie będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację. Wbrew pozorom przepis wcale nie jest czasochłonny. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 80 dag pomidorów z puszki (możesz użyć też świeżych – sparz je, obierz ze skórki i pokrój),
- opakowanie makaronu rigatoni,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra mielona papryka,
- szklanka tartego parmezanu,
- szklanka tartej mozzarelli,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Skróć o 3 minuty czas podany na opakowaniu. Na odrobinie oleju rzepakowego zeszklij cebulę i podsmaż czosnek, a następnie dodaj mięso mielone. Dodaj przyprawy: mieloną paprykę, sól, pieprz oraz pomidory i duś wszytsko przez chwilę. Kiedy makaron będzie gotowy, przelej go zimną wodą, odsącz, przesyp do miski i wymieszaj z tartym parmezanem. Dno okrągłej tortownicy włóż rigatoni tak, by wszystkie stały pionowo jeden obok drugiego. Teraz za pomocą dużej łyżki wlewaj sos pomidorowy do makaronowych rurek. Wstaw tortownicę do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie wyjmij, posyp tartą mozzarellą i wstaw ponownie na 10 minut.
Zobacz także wideo: Nie marnuj jedzenia! Zobacz, jak wykorzystać resztki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze