Zapiekane kotlety mielone z papryką. Soczyste i miękkie
Szybkie danie na rodzinny obiad lub kolację. Pieczone kotlety mielone z papryką i ziemniakami są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Składniki na kotlety:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ kg mięsa mielonego
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 jajko
• 50 g mleka
• 2 łyżeczki musztardy
• ¼ łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżka majeranku
Składniki pozostałe:
• ½ kg ziemniaków
• 2 papryki czerwone
• 90 g sera parmezan
• 1 papryczka chili
• 1 łyżeczka soli
• ½ pęczka pietruszki, same liście
- Do naczynia miksującego przekładam ser parmezan, liście pietruszki, jedną łyżeczkę soli oraz umytą, obraną z nasion, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili.
- Dwie minuty blenduję blenderem. Odstawiam na bok.
- Ziemniaki obieram, myję, kroję w grubsze plasterki. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do miski, dodaję oliwę i wcześniej przygotowaną masę serową. Dokładanie mieszam.
- Do drugiej miski przekładam mięso mielone, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijam jajko, dodaję musztardę, wlewam mleko, wsypuję bułkę tartą, paprykę słodką, pieprz, sól, majeranek i dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej robię kuleczki.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam na przemian warzywa oraz kuleczki mięsne.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze